Çok farklı gelişmelere tanık olduğumuz bugünlerde, dilin tahribatı neticesinde sosyal ilişkiler, aktüel tartışmalar, felsefi mülahazalar ve dinin ifade biçimi ciddi şekilde anlam ve nitelik kaybına uğramaktadır. Belki de gençlerin, İslâm’a ve Müslümanlara yönelik ilgisizliklerinin en büyük nedenleri arasında Müslümanların kullandıkları dil, nezâketten uzak tavırlar, zarâfet kaybı ve çelişkili hayatlarıdır. Hem Türkçe’nin anlam kaybına uğraması hem de dinin konularına ve yaşantı biçimlerine yönelik üslûbunu yitirmiş yaklaşımlar, dinin ve dindarların itibar kaybetmelerine yol açıyor.
Gençlerin muhatap oldukları ve tevârüs ettikleri din dili onların küreselleşme realitesiyle başa çıkmalarına yetmiyor. Çünkü bu dil İslâm’ı, hayatın bütününe nüfûz edici olmaktan ziyade, yalnızca manevi bir tatmin vasıtası olarak vazediyor. Siyasal bilinçten yoksun bırakıyor. İtiraz ve eleştiriden hazzetmiyor. Dindarlık(genelde) ritüellere endekslenip terviç edildiği için, genç kuşaklar tarafından gereken ilgiye mazhar olmuyor.
İlahiyat akademisine gelince, umumiyetle vahiy ve nübüvvet bilgisini referans alarak, iktisadi-siyasi-hukuki-içtimai vs. alanlarda belirleyici çözümlemeler yapacak bağımsızlığa sahip değildir. Tefsir, hadis, siyer, fıkıh, tasavvuf, kelam gibi alanlarda hayli ayrıntılı çalışmalar yapılmasına ve devasa bir literatür oluşmasına rağmen ilahiyatlar tüm hayatı kapsayacak bir dönüşüm anlayışı teşekkül ettiremedi, kendi “dünyası” içinde kaldı.
İçinde yaşadığımız coğrafya ve dünya üzerine dinin “yaşayanlara çağrı”sı bağlamında biraz kafa yorduğumuzda, ilahiyat başta olmak üzere pek çok çevrenin din hakkındaki hâkim söylemi yorgunluk yerini ahlaki temelli harekete bırakacaktır. Yaşananlar hızla akıp giderken, güncelin dışına çıkıp yaşama ve mevcut tartışmalara biraz dışarıdan bakmalıyız. Bu bağlamda kendimizi muhasebe etmeli ve ahlaki temelli düşünme çabası göstermeliyiz.
Derginin Bu sayısında Bazı Başlıklar ve Yazarlar Şöyle:
Neyi Kaybettiğimizin Farkında mıyız?/Ahmet DAĞ
İktisadileşen Hayat ve Modern Bireyin Mahkûmiyeti/Mehmet F. ÖREN
Garaudy’nin Ütopyası: Medine Toplumu/Halil KOÇAKOĞLU
Kur’ân-ı Kerim Bir Bütün Olarak Allah Kelamıdır/Burhanettin CAN
Egozim: Batı Medeniyetinin Temelleri/İlhan AKKURT
İslâmcılar ABD’de Rahat Nefes Alacak mı?/Muhammed Ebu RUMMAN
Dergiye Seçkin Kitapçılardan ve www.umrandergisi.com.tr adresinden ulaşabilir ve abone olabilirsiniz
Hertaraf Haber / Kültür Sanat Servisi
KİTABI FARKLI OKUMA ÇABALARI 20.01.2021 Enes TARIM
Sebepler! 21.01.2021 Mehmet Ali ÖNER
vazgeçtim senden! 22.01.2021 Mustafa AKMEŞE
Kriterlerimizden sapmadan!.. 23.01.2021 Ramazan KAYAN
ESKİ İSLAMCILARIN KAYIP ÇOCUKLARI 12.01.2021 Hüseyin SEVİM
SON PEYGAMBER JAPON OLSAYDI 28.12.2020 Ayten DURMUŞ
Köprülü Melih’ten Heykelci Mansur’a 28.12.2020 Ahmet GÜRBÜZ
Kıymetini bilin 29.12.2020 Kemal Öztürk
TEVHİDE ŞEHADET/Şehidin Tevhidi 06.01.2021 Talip ÖZÇELİK