Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Suudi Arabistan Krallığı ile Amerika Birleşik Devletleri arasında stratejik savunma anlaşması imzaladı.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın (WAS) bildirdiğine göre bu anlaşma, iki ülke arasında 'doksan yılı aşkın süredir var olan stratejik ortaklık ve köklü tarihi bağlar' çerçevesinde yapıldı.
Ajansın haberine göre, bu anlaşma “uzun vadeli savunma ortaklığını güçlendiren önemli bir adımı temsil ediyor ve tarafların bölgedeki barış, güvenlik ve refahı destekleme konusundaki ortak kararlılığını yansıtıyor.”
“WAS”a göre anlaşma, “Suudi Arabistan Krallığı ile Amerika Birleşik Devletleri’nin, bölgesel ve uluslararası tehditlere karşı birlikte hareket edebilen güvenlik ortakları olduğunu teyit ediyor. Bu da uzun vadeli savunma koordinasyonunu derinleştiriyor, caydırıcılık kapasitesini artırıyor ve savunma yeteneklerinin geliştirilip bütünleştirilmesini sağlıyor.”
Ayrıca anlaşma, “iki ülkenin güvenliğini ve istikrarını güçlendirmeye katkıda bulunan sürekli ve sürdürülebilir bir savunma ortaklığı için sağlam bir çerçeve sunuyor.”
Beyaz Saray, Salı günü yaptığı açıklamada ABD ile Suudi Arabistan’ın bir dizi iş birliği mutabakatı imzaladığını duyurdu.
Açıklamaya göre Washington ve Riyad, "yapay zekâ alanında tarihi bir mutabakat zaptı" imzaladı.
Beyaz Saray ayrıca tarafların, sivil nükleer iş birliği ve kritik madenler alanında da anlaşmalar yaptığını belirtti.
Trump’ın ayrıca “gelecekte F-35 savaş uçaklarının teslimatını da içeren büyük bir savunma satış anlaşmasını onayladığı” açıklandı.
Beyaz Saray, Trump’ın Suudi Arabistan’la yaklaşık 300 Amerikan tankı satın alınmasını içeren bir anlaşmaya vardığını da duyurdu.
Ayrıca, "ABD ile Suudi Arabistan’ın önümüzdeki haftalarda ticaret konularında iletişimlerini güçlendirme konusunda mutabık kaldıkları" belirtildi.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman ise Salı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın ABD’ye yaptığı yatırımları yaklaşık 1 trilyon dolara çıkarmayı planladığını ifade etti.
Beyaz Saray’da Trump ile gerçekleştirdiği ikili görüşmede konuşan Prens Selman, mevcut yatırımlarını 1 trilyon dolara çıkarabileceklerini söyledi.
Muhammed bin Selman, “ABD ile bizi birbirimize bağlayan birçok alanda yatırımımız var,” diyerek, “ABD önemli bir ülke, güçlü bir ekonomiye sahip ve bizim de onunla farklı sektörlerde yatırım yapmamız önemli,” şeklinde konuştu.
Öte yandan Trump, Veliaht Prens Selman ile “harika” bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti ve Suudi Arabistan’ın ABD’ye yaklaşık 600 milyar dolar yatırım yapacağını, bunun 1 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini ifade etti.
Trump, Suudi yatırımlarını memnuniyetle karşıladığını vurgulayarak, iki ülke arasındaki ortak iş birliğinin Amerika’da yeni iş imkânları yaratmak için geniş ufuklar açacağını söyledi.
Ayrıca ABD Başkanı, “Suudi Arabistan ile harika ve stratejik bir ittifakımız var ve gelecekte daha büyük ortaklıklar ve anlaşmalar imzalayacağız,” dedi.
Trump, Suudi Arabistan’ın dünyanın en iyi savunma silahları ve askeri ekipmanlarına sahip olacağını da sözlerine ekledi.
A101, CarrefourSA’yı satın alıyor
20.04.2026
Bulgaristan seçimini kazanan Radev kimdir?
21.04.2026
Polis ve bekçilere yeni düzenleme yolda!
30.03.2026
yürümeyen, yazgısını eksik yaşar MUSTAFA AKMEŞE 23.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
İran Rejimi DERVİŞ ARGUN 24.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -1 ÜSTÜN BOL 24.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-II KADİR ÇİÇEK 04.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Arada Kalan Hamas ve Direnen İran DERVİŞ ARGUN 06.04.2026
Şüyuu Vukuundan Beter AHMET GÜRBÜZ 30.03.2026