Filistin İslami Cihad Hareketi, kurucusu ve ilk Genel Sekreteri Fethi Şikaki’nin şehadetinin 30. yıldönümünde, “tüm Filistin’in” kurtarılmasına kadar silahlı mücadeleye bağlılığını yeniledi.
Hareketten yapılan açıklamada, Şikaki’nin ideolojik mirasının övüldüğü ve Filistin’in “Arap ve Müslüman halklar için merkezi bir dava” olarak kalması gerektiği vurgulandı.
Açıklamada, “Cihad ve Direniş, Siyonist-Batı sömürgeci projesiyle mücadele etmenin yollarıdır.” ifadelerine yer verilirken, zaferin sağlanabilmesi için “ulusal ve İslami birlik, inanç, bilinç ve devrim”in temel koşullar olduğu kaydedildi.
Hareket, askeri kanadı Kudüs Tugayları’nın İsrail işgal güçlerine karşı yürüttüğü faaliyetleri takdir etti ve son iki yıldır Gazze’de devam eden çatışmalarda gerçekleştirdiği “kahramanca operasyonları” öne çıkardı. Ayrıca, Batı Şeria’daki birimlerinin, Filistin kasabalarını ve kutsal mekânları işgal baskınlarından korumaya yönelik çatışmalardaki etkin faaliyetleri de bildirildi.
İslami Cihad, Gazze’ye yönelik saldırıları sona erdirme, insani yardım girişlerini güvence altına alma, İsrail işgalinin geri çekilmesini sağlama, yeniden inşayı destekleme ve iç birliği güçlendirme çabalarını sürdürme taahhüdünde bulundu.
Açıklamada, “Fethi Şikaki’nin şehadeti, cihad ve direniş yoluna olan inancımızı daha da derinleştirdi.” ifadesine yer verildi.
Şikaki, 26 Ekim 1995’te Malta’da Mossad tarafından Sliema kasabasında suikasta uğradı.
1951 yılında Gazze’deki eş-Şati mülteci kampında doğan şehid Fethi Şikaki, Birzeit Üniversitesi’nde matematik, ardından Mısır’daki Zagazig Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı. 1981’de öğretmenlik ve daha sonra işgal altındaki Kudüs’teki çeşitli hastanelerde genel hekimlik yaptı.
1988 yılına gelindiğinde, İsrail işgali, Şikaki’yi kışkırtma, hücre kurma ve silah taşımak suçlamalarıyla birçok kez tutukladı ve sonunda Lübnan’a sürgün etti. Şikaki, suikasta uğradığı tarihe kadar çeşitli Arap ve İslami ülkelerde faaliyetlerine devam etti.
KEMENÇE Mİ KUMANÇE Mİ|KEVSER KIRAN
04.07.2026
Hayır ve Şer|Mukaddes Özkan
21.06.2026
İlkel “komünal” toplum|Vahdettin İnce
21.06.2026
Sait Çamlıca ile Derkenar
14.06.2026
Amerika Kaybetti / Mehmet Taşdöğen
26.06.2026
iman vitrine değil mihraba aittir. MUSTAFA AKMEŞE 04.07.2026
TEBDİL-İ MEKÂNDA FERAHLIK VARDIR! AYTEN DURMUŞ 10.07.2026
bırak da olsun be dost! MUSTAFA AKMEŞE 10.07.2026
Dindarların Çelişkileri YUSUF YAVUZYILMAZ 13.06.2026
İnsan, Ahlak ve Siyaset YUSUF YAVUZYILMAZ 21.06.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ - 7 ÜSTÜN BOL 19.06.2026
Bireyselleştikçe Tükenen Vefa AHMET GÜRBÜZ 15.06.2026