Bulgaristan'daki parlamento seçimlerinin galibi, Rusya yanlısı eski Cumhurbaşkanı Rumen Radev oldu.
Seçim kurulu tarafından açıklanan resmî sonuçlar, Radev liderliğindeki "İlerici Bulgaristan" koalisyonunun tek başına hükümet kurabilecek sandalye sayısına ulaştığına işaret ediyor. Buna göre, İlerici Bulgaristan koalisyonu yüzde 44,6 oy ile meclisteki 240 sandalyenin 120'den fazlasını kazandı.
Avrupa Birliği (AB) yanlısı Boyko Borisov liderliğindeki "Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB)" - "Demokratik Güçler Birliği (SDS)" ittifakı yüzde 13,4 oy ile tarihinin en kötü sonucunu aldı. Avrupa yanlısı "Değişime Devam (PP)" - "Demokratik Bulgaristan İttifakı (DB)" da yüzde 12,6'da kaldı.
Toplamda yaklaşık 6,5 milyon insanın yaşadığı Bulgaristan'daki Türk ve Müslüman azınlığın temsilcisi konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise yüzde 7,1 oy alarak yüzde 4'lük seçim barajını geçti.
Rusya yanlısı partilerden milliyetçi Vızrajdane (Diriliş) de yüzde 4,2'lik oy oranıyla barajı aşarak parlamentoya girdi.
Bulgaristan'daki eski komünist partinin devamı niteliğindeki Sosyalist Parti (BSP) ise yüzde 3'e yakın oy alarak 1989'dan beri ilk kez parlamentonun dışında kaldı.
AFP'nin haberine göre, seçime katılım oranı yüzde 50'yi aştı. Bu oran, Nisan 2021'deki seçimden beri kaydedilen en yüksek katılım oldu. 2024 yılındaki seçimlerde, siyasete duyulan güvensizlik nedeniyle katılım oranı yüzde 39'a kadar düşmüştü.
Eski savaş pilotu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Radev, dokuz yıl cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra Ocak'ta istifa edip geçen ay kurduğu koalisyonla genel seçimde başbakan adayı oldu.
Siyasi istikrarsızlık ortamında, Bulgar halkının yolsuzluklardan ve ülkeyi onlarca yıldır yöneten partilerden bıkmış olmasını iyi değerlendiren Radev, AB ile ilişkilere mesafeli bakan ve Rusya karşısında Ukrayna'ya verilen askeri desteğe karşı çıkan bir isim olarak biliniyor.
Rusya yanlısı Radev'in seçim zaferi Kremlin'de memnuniyet yarattı.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Bulgaristan seçimlerinden çıkan sonuç üzerine Avrupa'da gözlemlendiği iddia edilen panik havasını ve Radev'in bir Rus "Truva Atı" olup olmadığını soran gazeteciye cevap olarak "Elbette seçimi kazanan Sayın Radev dâhil, sorunları diyalogla çözmeye hazır olduklarını belirten Avrupalı liderlerin sözleri hoşumuza gidiyor" dedi.
"Avrupa'daki genel siyasi iklimin değişip değişmediğine" dair çıkarımlar yapmak için çok erken olduğunu söyleyen Peskov, "Rusya diyalog kapısını hiçbir zaman kapatmadı" dedi, "Aksine biz diyalog arayışındayız ama bu, çoğunlukla Avrupa'da henüz karşılık bulmuyor" diye ekledi.
İran heyetinden dünyaya mesaj!
11.04.2026
Siyonist Katz Erdoğan'ı hedef gösterdi
12.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -3 ÜSTÜN BOL 09.05.2026
Haz mı, Huzur mu? AHMET GÜRBÜZ 10.05.2026
Surelerin Mesajları: LEYL SURESİ - 9 OSMAN KAYAER 04.05.2026
Thiago Avila DERVİŞ ARGUN 06.05.2026
Eleştiri ve Ahlak YUSUF YAVUZYILMAZ 11.04.2026
yürümeyen, yazgısını eksik yaşar MUSTAFA AKMEŞE 23.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
Mezhebin Kadar Savaş! DERVİŞ ARGUN 13.04.2026