metrika yandex
  • $44.73
  • 51.42
  • GA51500

Haberler / Dünya

Mehmet Şimşek: Çin, önümüzdeki 10 yıl içinde imalat sanayinin yüzde 45'ine hakim olabilir

24.04.2026

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ticarette yaşanan dönüşüme dikkat çekerek Çin’in imalat sanayisindeki yükselişinin dünya ekonomisinde önemli değişimlere yol açabileceğini söyledi.

Türkiye Zirveleri’nde konuşan Şimşek, mevcut eğilimin sürmesi halinde Çin’in önümüzdeki 10 yıl içinde dünya imalat sanayisinin yaklaşık yüzde 45’ine hakim olabileceğini ifade etti.

Mehmet Şimşek, konuşmasında ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimine de değinerek, ABD’nin Çin mallarına karşı yüksek gümrük tarifeleri uyguladığını belirtti.

Bu adımların yalnızca iki ülkeyi değil, Türkiye gibi üretim ve ihracat odaklı ekonomileri de doğrudan etkilediğini vurguladı.

 

Çin’in Dış Ticaret Fazlası 1,2 Trilyon Dolar

Çin’in dış ticaret fazlasının 1,2 trilyon dolar seviyesine ulaştığını ifade eden Şimşek, bu verinin küresel rekabetin boyutunu ortaya koyduğunu söyledi.

Bu gelişmelerin Türkiye açısından da yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Şimşek, özellikle imalat sanayinde yeni bir döneme girildiğini dile getirdi.

Bakan Şimşek, bu sürecin yalnızca riskler değil, aynı zamanda Türkiye için yeni fırsatlar da barındırdığını ifade etti.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş