Yanlış beslenmeye bağlı olarak vücudumuzda Protein, yağda çözünen (A, D, E ve K) vitaminler, suda çözünen (özellikle: Tiamin – B1, riboflavin – B2, niasin – B6, folik asit, pantotenik asit, B12, biotin, askorbik asit – C) vitaminler ve çinko, kalsiyum, magnezyum, selenyum gibi birçok mikro gıda yeteri kadar üretilemediği için besin eksikliği ortaya çıkıyor.
Bu eksiklikler ise bağışıklık sistemimizde işlev bozukluklarına yol açar. “Düzgün çalışamayan bağışıklık sistemi sürekli inflamasyona neden olur. Enfeksiyonlara karşı ise antibiyotikler kullanılır. Antibiyotik kullandıkça bağırsak floramız daha çok bozulur ve bağışıklık sistemi daha da zayıflar. Bağışıklık sistemi bozuldukça mikro gıda yetersizliğine bağlı inflamasyon dahada artar. Sonunda “enfeksiyon – antibiyotik kısır döngüsü ortaya çıkar” ve bir süre sonra vücudumuz normal yollarla antibiyotik kabul etmemeye başlar.
“Otizim gibi çok ciddi hastalıkların ortaya çıkış nedenlerinden biride anormal bağırsak florasının (zararlı bakterilerin) ürettiği toksinlerdir.” Çünkü bu toksinler hasarlı bağırsak duvarından kana rahatlıkla karışır ve tüm vücuda yayılır. Bunlardan “Kan-Beyin Bariyer sistemini aşarak beynimize ulaşanlar ise duygu durumu, davranış ve öğrenme bozuklukları, odaklanma, hafıza ve algılamada çok ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olur.” Neticede beslenme bozukluğu olan çocuklarda duyusal algılar da sürekli kötüye gider.
“Bağırsaklardan gelip beyne ulaşan toksinler beyindeki birçok merkezi tıkar.” Bu nedenle “Beyin gözlerden, kulaklardan, tat tomurcuklarından, sinir uçlarından ve diğer duyu organlarından gelen bilgiyi gerekli şekilde işleyemediği için yanlış yorumlayabilir.”
Örneğin yemeklerin tat ve dokularıyla ilgili algı, koku hissi, dokunma hissi, “tehlike algısı, sosyal durumları okuma, insan ilişkileri ve duyguları ile ilgili algılama, doğru yanlış algısı, önemli önemsiz algısı” gibi pek çok konuda yanlış algılama mümkündür.
Çocuklarınızda ortaya çıkabilecek algı ve davranış bozukluklarında hemen “psikolog veya psikiyatristlere koşarak çocuklarınıza hasta muamelesi yapmak yerine, beslenme düzenlerindeki yanlışları tespit edip onları ortadan kaldırmayı deneyin.”
Yeni haftanın yeni umutlara vesile olması dileğiyle…
Bir Ses-Zeynep Oral - Derleyen: Celal Sancar
29.01.2023
ABD Heyeti Hadramut'ta Ne Arıyor?
30.01.2023
IRAK NOTLARI (VII) / Harun AYKAÇ
25.09.2020
aşk kağıda yazılmıyor mihriban Mustafa AKMEŞE 27.01.2023
Yusuf'un Zuleyhaya Meyli Enes TARIM 27.01.2023
Halife Ömer Bin Abdulaziz Dönemi Vedat KAHYALAR 27.01.2023
Yaşar Kaplan’ın Ardından Süleyman ARSLANTAŞ 11.01.2023
Mehmet Akif Yalnızlığı Cyrano De BERGERAC 17.01.2023
celladına aşık kürtler! Mustafa AKMEŞE 20.01.2023
Akademisyenler, Bilgi ve Ahlak Yusuf YAVUZYILMAZ 08.01.2023
Suriye Gezi Notları Süleyman ARSLANTAŞ 18.01.2023
aşk kağıda yazılmıyor mihriban Mustafa AKMEŞE 27.01.2023
Yozlaşma Vedat KAHYALAR 13.01.2023