Geniş perspektifiyle ele aldığı konularla her sayısında okurlarına yeni pencereler açan Gerçek Tarih dergisinin Eylül sayısı, “Tarihi Geçmişinden Toplama Kamplarına Uygur Türkleri” başlıklı dosya konusuyla çıktı.
Dergi, okurlarını takdim kısmında şu sözlerle karşılıyor:
"Doğu Türkistanlı Gülbahar Hativaci’nin yakın tarihlerde tutulduğu Çin kamplarında yaşadıklarının merkeze alınarak hazırlanan “Tarihi Geçmişinden Toplama Kamplarına Uygur Türkleri” başlıklı dosya ile Gerçek Tarih dergisi eylül ayında da yine dolu dolu.
Kaşgarlı Mahmut'un çizdiği dünya haritasının kapakta yer verildiği dosya konusuna “Doğu Türkistan’da Toplama Kampı Gerçeği” başlığıyla Prof. Dr. ABDULHAMİT AVŞAR,“Çin Emperyalizmin Kıskacında Mazlum Türkler: Uygurlar” başlığıyla Prof. Dr. MUSTAFA DAŞ, “Çin Toplama Kamplarından Nasıl Kurtuldum?” başlığıyla MUHAMMED IŞIK, “Doğu Türkistan ile Sovyet Taşkent’te Bir Sima: Kaşgarlı Şeyhülislam Şami Damulla” başlığıyla MEHMET POYRAZ, “Türkiye-Çin İlişkilerine Paradoksal Bir Yaklaşım” başlığıyla Dr. (phd) MURAT ONARAN “Bayramlarla Gel (Doğu Türkistan’dan Esen Rüzgârın Çağrısıdır Bu)” şiiriyle BESTAMİ YAZGAN ile “Uygur Sanatı: Mimari ve Tasvir” başlığıyla Sanat Tarihçi SELİMCAN YELSELİ katkı sunarken, MUSTAFA ARMAĞAN 22 yıl önce kaleme aldığı “Attilâ İlhan’la Sultan Galiyev Üzerine Bir Söyleşi” başlıklı ve hayli uzun metni Gerçek Tarih okurları için arşivinden çıkardı."
“Doğu Türkistan’da Toplama Kampı Gerçeği” başlıklı yazısında Prof. Dr. Abdulhamit Avşar Uygur Türklerinin makus tarihinin, 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin ülkeyi işgal etmesiyle başladığına dikkat çekiyor. Avşar, Çin'in bölgeye uyguladığı Çinli göçmen yerleştirme politikası ve eski yerleşim yerlerinin yok edilmesi akabinde inşa edilen gökdelenlere Çinlilerin yerleştirilmesi sonucunda Uygur Türklerinin Çinliler arasında azınlık durumunda bırakıldığını ifade ediyor. Ancak Çin'in bu zalim politikalarla yetinmeyerek 2007 yılından itibaren ülkenin her yerine toplama kampı inşa ettiğini belirtiyor ve Çin'in bu kamplarda Uygur Türklerine uyguladığı insanlık dışı işkenceleri ele alıyor.
“Çin Toplama Kamplarından Nasıl Kurtuldum?” başlıklı yazısında Muhammed Işık, Gülbahar Heyithacı'nın toplama kamplarında bizzat maruz kaldığı işkenceleri ve yaşanan soykırımı kendisiyle Rozenn Morgat'ın yaptığı röportaj üzerinden okuyuculara aktarıyor.
"Uygur Sanatı: Mimari ve Tasvir" başlıklı yazısıyla Selimcan Yelseli, Uygur Türklerinin mimarisine ve sanat anlayışına farklı dönem ve konular üzerinden eğiliyor. Bu bölümde yazar kadim zamandan itibaren Uygur Türklerine ait evleri, mabetleri, resimleri ve yazma eserlerdeki minyatürleri okuyucu için tasvir ediyor.
Dergide yer alan diğer yazı ve yazarlar ise şu şekilde:
Ahıska’dan Kalkar Bir Kara Tren / AYDANUR ÇAKIR
Türklerde İslâmlaşma ve Tasavvuf Üzerine / Prof. Dr. ZAFER ERGİNLİ
Babür’ün Vekayisi’nde Türk ve Moğol Kavramları Üzerine / Doç. Dr. H. HİLAL ŞAHİN
Toplumsal Birlik Hareketi / Prof. Dr. MAHMUT ÖZBAY
Vuslat ve Sezai Karakoç / RECEP GARİP
Yönetim ve Şiir / TALİP IŞIK
45’lik Plakları ile Ferdi Tayfur Analizi / MUHAMMED IŞIK
Hudud Şehri, Fetretler Şehri Erzurum Huzuru Kanûnî ile Bulmuştur / MURAT ERTAŞ
Teke Türkmenlerinde Leventlik / MAHMUT ÖZ
Hayvan Çiftliği: Bir İktidar Parodisi / Prof. Dr. MUSTAFA ALİCAN
İnsanın Varlığında Saklı Beka / ABDULAZİZ TANTİK
İsrail Saldırılarında Türkiye'den 2 Şehit
22.11.2023
Yine fırladılar orta yere | Vahdettin İnce
27.11.2023
Üstün Bol ile Derkenar..
01.11.2023
Ankara'daki STK'lardan Filistin Bildirisi..
02.11.2023
IRAK NOTLARI (VII) / Harun AYKAÇ
25.09.2020
STK’lar Sararırsa DERVİŞ ARGUN 24.11.2023
YÜZ YILLIK MUHASEBE ÜSTÜN BOL 04.11.2023
İtaat ve Sadakat Özgürlüğü ATASOY MÜFTÜOĞLU 07.11.2023
Akran Zorbalığı ve Çeteleşme MUHSİN GANİOĞLU 31.10.2023
Nefret Tanrısı Yehova ENES TARIM 03.11.2023