Yazının başlığını okuyunca bir kısmınızın oruç yemenin adabı mı olurmuş? Dediğini duyar gibi oluyorum.
Evet, oruç yemenin bir adabı olur, olmalı.
Ramazan ayı Müslümanlar için bedeni ve ruhi açıdan arınma, temizlenme, tövbe, düşünme kısacası kendine, içine, özüne dönme ayıdır.
Ramazan ayında oruç, sahur, iftar, imsak, teravih, kadir gecesi, fitre, itikaf, hatim, mukabele, teravih ve bayram gibi birçok kavram girer Müslümanların gündemine. Bunların ne olduğunu ve ne anlama geldiğini bilinçli her Müslüman öğrenip uygulamalı ve faydalanmalıdır.
Ramazan beden, ruh ve sosyal yönden sağlıklı olmak için bir fırsattır. Bedenin ve ruhun açlık, dua, sahur, namaz, itikaf, zikir, hatim gibi ibadetlerle, malın fitre ve zekatla, geçmişin kadir gecesini idrak etmekle temizlendiği ve bu temizliğin bayram neşesiyle kutlandığı bir fırsat ayıdır Müslümanlar için.
Yetimin, yoksulun halini anlamak, onların kapısını çalmak, paylaşmak aynı iftar sofrasına oturarak sosyal farkları ortadan kaldırmak ayıdır Ramazan.
Bu fırsatı anlayıp değerlendiren karda, umursamayıp, erteleyen veya fırsatı tepen zarardadır bize göre.
Şimdi gelelim oruç yemenin adaplarına.
Ramazan ayında oruçlu Müslüman yemeyi, içmeyi, cinselliği belli bir zaman diliminde terk eder. Oruçlu olduğu zaman gözünü, dilini, niyetini, kalbini kısacası bütün organlarını sınırlar. Her zaman yapmak zorunda olduğu davranışlarını bu ay yoğun bir şeklide kontrol eder, kendisini diğer zamanlara hazırlar adeta. Bir sporcunun müsabakaya hazırlandığı gibi kendisini yılın diğer günlerine hazırlar.
Müslüman olmayanlar veya mazereti olan Müslümanlar oruç tutmaz.
Mazereti olan bilinçli Müslümanlar oruçlarını kimseye göstermeden gizlice yerler, diğer insanlar onların oruçlu olmadığını anlamaz bile. Bu İslam’ın emridir. Aynı zamanda medeni bir davranıştır.
Bilinçsiz Müslümanlar ise “Allah’ın bildiğini kuldan mı saklayalım” gibi bir şablonun arkasına sığınarak açıktan yiyip içmeye devam eder ki bu onların bilinçsiz oldukları gibi Medeni de olamadıklarının göstergesidir.
Medeni insanlar diğer insanlara ve çevreye saygılı insanlardır. Saygı sözle değil pratikle gösterilen bir eylemdir.
Ramazan ayı içinde insanların oruçlu olduğunu düşünerek açıktan yiyip içmemek bir medeniyet göstergesidir.
Müslüman olmadığı halde, Ramazan ayında oruçlu Müslümanlara saygısından dolayı açıktan yiyip içmeyen insanların varlığına şahitlik etmekteyiz zaman zaman. Bu davranışları bu insanların Müslüman olmasa da Medeni insanlar olduğunun göstergesidir.
Bazı insanların sözde saygıdan ve medeniyetten söz edip, iş pratiğe gelince tam tersi bir tutum içine girdiklerine sık sık şahitlik etmekteyiz. Bu durum onların medeni birer insan olamadıklarının en bariz göstergesi olsa gerek.
İslam’ı beğenmeyip, Müslümanları küçümseyip dolayısıyla oruç tutmadığını göstermek için özel çaba harcayan bazı insanların varlığına da şahitlik etmekteyiz. Bu insanların ideolojilerini karşıdakini küçümseme ve aşağılama üzerine kurmuş olduğunun göstergesidir ki bu en ilkel insan davranışıdır.
Unutmayalım, İnsan karşıdakine verdiği değer kadar insandır.
Vesselam…
HOCAM ŞEYHO DUMAN-CELAL SANCAR
06.12.2024
HTŞ’ye Humus yolu açıldı
06.12.2024
ALİYA’DA HUKUK VE DÜZEN / Muharrem BALCI
11.11.2024
Hamza ER'le Derkenar..
11.11.2024
Taassup | Ümit Aktaş
12.11.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
CUMAYA GİTTİM GELECEĞİM ESRA DURU 06.12.2024
Suriye'de Neler Oluyor? YUSUF YAVUZYILMAZ 08.12.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
ÇAĞDAŞ HAÇLI SAVAŞLARININ YÖNTEMLERİ AYTEN DURMUŞ 13.11.2024