Eski Düzen Yeni Dünya
Özcan Tikit
Görüş Yayınları
Derleyen: Harun AYKAÇ
Hertaraf Haber/ Kültür Sanat Servisi
Özcan Tikit‘in “Eski Düzen Yeni Dünya" kitabı birçok alt başlıktan oluşmuş yılların tecrübesine dayalı bir birikimin ürünü. Bu alt başlıklardan bir kaçı şöyle:
Yeni Dünya, Ortadoğu‘da Ne Yapmaya Çalışıyorlar?, Savaşın Türkiye Cephesi, Şeytan Sofrası, Tahran - Riyad - DEAŞ Hattında Sıkışmış Ortadoğu, Mandela Yürekli Liderler, Silahsız Dış Politika, Bırakın Gitsin, Türkiye‘de İran Askeri Var mı?, Bir Suriye Fıkrası: Esad‘a Şalom, Böyle Diktatör Olur mu?, Sykes - Picot Gerçeği, Ezidilerin Dönüşü, Hasta Adam‘ı Yiyenler, Hakan Fidan Neden Hedefte ... gibi.
Kitap 62 yazıdan oluşmaktadır.
Özcan Tikit, gazetecilik bölümünden mezun. SKY TV‘de ekonomi muhabirliği, Hürriyet gazetesi Ege Bölge Müdürlüğünde güvenlik muhabirliği ve gece şefliği, Doğan Haber Ajansı, Akşam gazetesi dış haberler servisi muhabir ve editör, Gazete Habertürk dış haberler servis şefliği ve dış politika alanında köşe yazarlığı ve röportajlar, dış politika programları, Avrupa’nın ilk çok dilli medyası Cafebable Türkiye ekip kuruculuğu, TRT Kurdî‘de ilk Kürtçe dış politika programı, yaptı.
Aynı zamanda, Dış Politika Dergisinde makaleler yazmakta, İngilizce, Fransızca ve Türkçe yayınlanan makaleleri ile Türkiye‘nin AB üyelik sürecine ilişkin tartışmalara ışık tutmaya çalışmakta olup halen TRT Haber Dış Haberler Müdürlüğünü sürdürmektedir.
Şimdi sizleri, aşağıda yer alan Sayın Özcan Tikit‘in 27 Eylül 2012‘de kaleme aldığı makalesinde bulunan hususlar ile ; acaba o günden bu güne -makale çerçevesinde-yaşadığımız dünyada neler değişti, neler değişmedi veya nelerin değiştirilmeye çalışıldığının ip uçlarını vermeye çalışan “Yeni Dünya“ yazısı ile baş başa bırakalım:
Yeni Dünya
“Her zaman söylüyoruz, dünya inanılmaz bir dönüşümden geçiyor. Sadece yanı başımızdaki Suriye‘de değil, Japonya‘dan Belçika‘ya kadar, nerdeyse her coğrafya sıra dışı bir hareketlilik içinde.
Herkesin derdi başka. Kimi Suriye‘deki gibi zulme karşı çıkıp diktatörlere isyan ediyor, kimi bağımsızlık peşinde, kimi de Çin gibi yeni palazlanmaya başladığından hâkimiyet alanını genişletme derdinde. Hele böyle olunca fırtına dindiğinde ortaya çıkacak yeni dünya haritası da merak ediliyor.
Geçenlerde New York Times gazetesinin web sitesinde, bu konuya ilişkin ilginç bir yazıya - çalışmaya rastladım. “Yeni Dünya" başlıklı yazıda içinde bulunduğumuz koşulların sonucunda doğması muhtemel yeni devletler, ülkelerarası kopmalar ve birleşmeler tek tek tanımlanıyor. Tahminlerin birçoğu da gayet mantıklı temellere oturtulmuş.
Frank Jacobs ve Parag Khanna imzalı çalışmada dünyada yaşanacak sınır değişimlerinin gerekçeleri şu şekilde özetleniyor . “ Yeni ülkeler , bu kez tek bir değişim veya çatışmanın ( SSCB sonrasını kastediyor ) ürünü olmayacak . Yeni ülkeler spesifik bölgelere de dönüşmeyecek . Jeoloji gibi tarih de aynı amaçsız azimle sınırları zedeleyecek . Sahildeki villaların kayarak kıyıdaki kayalıkları aşındırması misali olacak . “
Bahse konu çalışmada “ Yeni Dünya “ interaktif bir haritayla da tanıtılıyor . Tahminlere bakılırsa çok yakında nur gibi yeni bağımsız devletler doğacak . Haritayı yayınlayan New York Times gibi , Amerika devletiyle derin bağlantılara sahip bir gazete olunca insanın merakı da haliyle katlanıyor .
Merakınızı artırmadan şimdiden söyleyeyim ; yeni dünyada Türkiye yerini sapasağlam koruyor.
Lakin yanı başında devasa değişimler yaşanıyor.
Kuzey Irak Bilgesel Kürt Yönetimi , bağımsız Kürdistan’a dönüyor . Haberde Kürdistan ‘ ın doğuş gerekçesi şu cümleyle açıklanıyor. "Kürtler , 3000 yıllık tarihinde nadiren bugünkü gibi bağımsız bir Kürdistan ihtimaline yakın oldular . Bölgesel Kürt Yönetimi , Irak ‘ ın en istikrarlı bölgesi , kendi bayrağını dalgalandırıp Türk ve Exxon firmalarıyla enerji sektöründe uluslararası anlaşmalar yapıyor . “
Bu açıklamalar Amerikan Exxon Mobil şirketiyle bölgede iş yapan Türk firmalarının da Kürdistan ‘ ın doğuşunda önemli pay sahibi olacağını görüyoruz . Kürdistan , Türkiye ‘ ye rağmen değil , Türkiye ‘ nin desteğiyle kuruluyor . Haliyle ayakta kalması da enerji anlaşmalarıyla kendisine hayat veren Türkiye ‘ ye ve tabii ABD ‘ ye bağlı oluyor .
Türkiye‘yi ilgilendiren ikinci büyük değişimse Suriye sınırında yaşanıyor .
Aleviler kıyı şeridinde kendi devletlerini kuruyorlar.
Başkent Şam ve Halep gibi ülkenin geri kalan diğer bölgelerindeyse şehir devletleri tarzında yapılanmalara gidiliyor .
Değişimden nasibini alması muhtemel diğer bir ülkeyse İran .
Rejimin düşmesi halinde ülkede yaşayan 20 milyon Azeri, mevcut Azerbaycan devleti ile birleşiyor.
Böylece Türkiye'ye destek olabilecek ikinci büyük bir Türk devleti serpilmeye başlıyor .
İlgi çekici son gelişmeyse Belçika‘da yaşanıyor .
Bölündü bölünecek denilen ülke nihayet Flaman ve Valon olmak üzere ikiye ayrılıyor .
Ancak bu arada , Avrupa Birliği de zaten küçük devletlerden oluşan Brüksel merkezli bir federal yapılanmaya evrilmiş olduğundan bu bölünme büyük bir sıkıntıya neden olmuyor .
Nerden bakarsan bak ilginç bir harita değil mi ? İnteraktif yeni dünya haritasını dijital arşivime kaydettim bile. Tahminler ne kadar gerçekçi zaman gösterecek , takip etmekte fayda var."
Sadettin Ökten 2021-04-04 09:17:45 Ferman KARAÇAM
Siyaset, Hizmet Değil de; Kandırmak Üzerine mi Kurulur? 2021-04-04 14:58:15 Selahaddin E. Çakırgil
Unutma! Er Tuvaletinde Abdest, Astsubay Odasında Gizli Namaz 2021-04-04 18:10:14 Derviş ARGUN
Gençler, evlilikten neden korkuyor? 2021-04-04 18:32:50 Ramazan KAYAN
28 Şubat Hikâyeleri / Ateş Çukurunun Kenarında 2021-04-05 02:01:09 Mehmet Yavuz AY
Ürdün’de Darbe Girişimleri 2021-04-05 06:17:37 Prof. Dr. Enver ARPA
103 AMİRAL BİLDİRİSİ 2021-04-05 06:19:26 Orhan GÖKTAŞ
Ayıbımız FAŞ oldu 2021-03-11 20:35:59 Ahmet Hakan ÇAKICI
ÜLKELERİN KADERİ NEYE, KİME GÖRE BELİRLENİYOR 2021-03-12 12:01:39 Vedat KAHYALAR
‘12 Mart 1971 Askerî Darbesi’ Üzerinden 50 Yıl Geçmiş! 2021-03-12 12:16:45 Selahaddin E. Çakırgil
MUHAFAKARLIK, İKTİDAR VE DÜŞÜNCE… 2021-03-12 15:35:01 Abdulaziz TANTİK
sessiz ve derin bağlılık! 2021-03-12 17:32:25 Mustafa AKMEŞE
TEŞKİLAT BİZE OPERASYON MU ÇEKİYOR!? 2021-03-13 19:31:46 İsa ÖZÇELİK
‘İstiklâl Marşı' ve ideal ile realite arasındaki Âkif.. 2021-03-14 07:08:07 Selahaddin E. Çakırgil