TBMM. De yasalaşma görüşmeleri devam eden ve kamuoyunda tartışılan "İklim Değişikliği Kanunu"
17 Madde ve 3 Geçici Maddeden ibaret.
Yeşil kalkınma vizyonu, sıfır atık emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik planlama ve uygulama araçlarını düzenlemek amacıyla hazırlanmış. Bu doğrultuda bakanlıklar, belediyeler, kurum ve kuruluşlar arası koordinenin nasıl sağlanacağına ilişkin hükümler getirmiş.
Dayandığı uluslararası sözleşmeler ile kanunu çıkaranların daha kötü bir dünya ve daha kötü bir Türkiye hedeflediklerinin tasarı metninden çıkarılması mümkün görünmüyor.
Niyet okuyuculuğu ve yönetenlere ön yargı olur ise uygulama safahatında geleceğe yönelik endişeler taşımak mümkün. Ama bu durum sadece bu kanun özelinde değil bütün düzenlemeler için tezahür edebilir.
Tasarının teknik yönlerden eleştirilecek kısımlar var mıdır emin olamadım. Lâkin anlayabildiğim kadarıyla gerek hukuki gerekse teknik anlamda önemli bir sorun görmedim.
Çok kötü mevzuat geleneği devam eden ülkede mevcutlarından daha iyi ya da daha kötü olmayan yeni bir kanuni düzenleme.
Yine görebildiğim kadarıyla İklim Kanunu üzerinden geliştirilmeye çalışılan muhalefet, oluşturulmaya çalışılan algı tasarı metni ile örtüşmüyor.
Herkesin bu kadar kısa sürede karbon uzmanı olması, geleceğe yönelik kehanetler ortaya koyması hadi neyse de "ulus devletler"in ortadan kaldırılacağı ihtimalinin tehlike olarak gösterilmesi ilginç. "Ulus devlet" ne zaman tartışmasız savunulacak bir zihniyete alt yapısına dönüştü ve "ulus devlet" neden savunulmak zorunda?
İnsanlar kayıt altına alınacakmış, hayvanlar kayıt altına alınacakmış...söylemleri tasarının hangi maddesinden çıkarılıyor bilemedim. Lâkin kullanılan akıllı telefonlar ve kredi kartları ile kayıt altına alınmayan birşey kaldı mı ki?...
Kanuna yönelik sosyal medyada dolaşan algı çalışmaları ciddiyetten uzak, içine her türlü eleştiri boca edilmiş paket servisler imajı veriyor.
Sağlıklı bilgiye dayanmadan yapılan her eleştiri ve muhalefet sahiplerini algılara teslim olmuş figüranlar durumuna düşürebilir.
YOLDAKİ TAŞ/KEVSER KIRAN
19.05.2026
İsrail, Suriye'ye adım adım işgali dayatıyor
21.05.2026
Sayenizde Kurban
22.05.2026
İhracatçıya kurumlar vergisi indirimi
26.04.2026
Okullarda 'tuşlu telefon' önerisi
28.04.2026
Epözdemir'e takipsizlik
28.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ - 5 ÜSTÜN BOL 23.05.2026
oyaladı dost… MUSTAFA AKMEŞE 21.05.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ - 5 ÜSTÜN BOL 23.05.2026
Görmediğin bir oğlu olmuş… OSMAN KAYAER 27.04.2026