metrika yandex
  • $44.73
  • 51.42
  • GA51500

Haberler / Dünya

Zelenskiy'nin üst düzey yardımcısından şok iddia: “Papa Ukrayna'yı aldatır"

08.09.2023

Mikhail Podoliak, Papa'nın "Rus yanlısı" olduğu iddialarını yineledi ve Moskova'nın Vatikan'a rüşvet verdiğini ima etti.

Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin üst düzey  yardımcısı, Kiev'in Moskova ile yaşanan çatışmada Papa Francis'in arabuluculuğunu kabul etmeyeceğini çünkü "Rusya yanlısı" Papa'nın Ukrayna'ya ihanet edebileceğini ifade etti.

Mikhail Podoliak Cuma günü ulusal medyaya verdiği bir röportajda Katolik lidere yönelik eleştirilerini yineledi. Podoliak daha önce de Rus Katoliklere uluslarının tarihine sahip çıkmaları gerektiğini söylediği için Papa'yı "Rus propagandasının bir aracı" olarak nitelemişti.

Podoliak, Vatikan'ın arabuluculuğuna izin verilmesi halinde "Ukrayna'yı ve adaleti aldatacağını" iddia ederek, "Artık herkes için kesinlikle açık olan Rusya yanlısı bir pozisyona sahipken, Papa başlıklı bir arabulucuyu tartışmanın bir anlamı yok" dedi.

Podoliak, Vatikan'ın belirtilen tutumunun aksine Papa'nın "savaşı teşvik ettiğini" iddia etti. Resmi adı Din İşleri Enstitüsü olan finans kurumuna atıfta bulunarak, olası bir açıklama için "Rusya tarafından Vatikan Bankası'na yapılan yatırımlara" bakılmasını önerdi.

Podoliak daha önce de başka yabancı kurumları Ruslardan rüşvet almakla suçlamıştı. Ocak ayında Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Rus atletlere yönelik genel yasağı kaldırıp tarafsız bir bayrak altında yarışmalarına izin verilmesi gerektiğini söyledikten sonra bu hedeflerden biri haline geldi.

Podoliak, Papa tarafından yapılan açıklamaların Katolik davasına ve Vatikan'ın itibarına zarar verdiğini savunarak, Polonyalı bir derginin yayınladığı bir karikatüre atıfta bulundu. Karikatür, Papa'nın bir Rus zırhlı platformuna bağlı meşhur cam kenarlı arabasına binerken çekilmiş bir resmini gösteriyordu.

Zelensky'nin yardımcısı Polonya'yı "Vatikan dışında hemen hemen en Katolik ulus" olarak tanımladı ve Papa Francis'in "siyasette uzman olmadığını gösterdiğini ve Katolikliğin dünyadaki etkisini sıfıra indirmeye devam ettiğini" savundu.

Papa geçtiğimiz ay yaptığı  konuşmada Rus dinleyicilerini ülkelerinin büyük tarihi ve kültürüyle gurur duymaya çağırdı. Moskova bu duyguyu takdir ettiğini söylerken, Kiev bunu Rusya'nın sözde emperyal hırslarını desteklemek olarak nitelendirdi. Vatikan, Ukrayna'nın konuşmayla ilgili yorumunu reddetti.

Russia Today’den Tercüme: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş
Sayenizde Kurban