metrika yandex
  • $32.1
  • 34.84
  • GA18100

Haberler / Ankara Analiz

Sorbonne Üniversitesi'nde Gazze'ye destek eylemi: 'Özgür Filistin'

30.04.2024

Paris’teki dünyanın en eski üniversitelerden Sorbonne’da öğrenciler, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’ye destek için bir araya gelerek okullarından İsrail’in eylemlerini kınamasını istedi.

Fransa’daki Sciences Po üniversitesinin ardından başkent Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nde de yüzlerce öğrenci Filistin’e destek eylemi yaptı. Bazı öğrenciler üniversitenin kapısının önünde “Özgür Filistin” sloganları atarken, bazı öğrenciler de okul bahçesinde ABD’dekine benzer bir şekilde çadır kurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Sorbonne’daki eylemler, ABD’de Columbia Üniversitesi'nde başlayan, ardından ülke çapında pek çok üniversiteye yayılan Gazze’ye destek ve İsrail’e tepki eylemlerinin Avrupa’ya da sıçradığının son işareti oldu. 

Sorbonne’daki protestolar sebebiyle üniversite binası bir günlüğüne kapatıldı. Barışçıl bir şekilde geçtiği ifade edilen protestoda öğrenciler, dünyanın en eski üniversitelerinden biri olan Sorbonne’dan İsrail’in eylemlerini kınamasını istedi. 

Eylem sırasında Sorbonne Üniversitesi’nin ana giriş kapısı önünde yaklaşık 50 öğrenci toplandı. Polis, eylem sırasında sokakta güvenlik önlemi aldı. Daha sonra Reuters haber ajansına konuşan bir öğrenci, polisin çadırları kaldırmak için içeri girdiğini anlattı. Kampüsün önündeki eylemde konuşan öğrenci, "Olduğunu gördüğümüz şeyi kınamak için Yale'de, Columbia'da, Sciences Po'daki gibi her hakka sahibiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, aralarında Fransa Ulusal Meclisi’ndeki LFI grubuna başkanlık eden Mathilde Panot’nun da olduğu pek çok Fransız milletvekili sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarda, destekçilerini Sorbonne’daki protestolara katılma çağrısı yaptı. 

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı son bilgilere göre, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki ‘Aksa Tufanı’ saldırısının ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılarda bugün itibarıyla 34 bin 488 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’deki saldırısında 1200 kişinin hayatını kaybettiğini, 250’yi aşkın kişinin rehin alındığını açıklamıştı. 

30.04.2024 Gazete Duvar

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş