metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dünya

İsrail, Hamas'ın gelişmesini kolaylaştırmış

27.02.2024


AB Dışişleri şefi Josep Borrell, Madrid'deki bir üniversitede düzenlenen forumda yaptığı konuşmada İsrail'i eleştirdi.

AB Dışişleri şefi Josep Borrell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in 1980'lerdeki politikalarıyla Hamas'ın gelişimini kolaylaştırdığını söyledi. 

Borrell şöyle açıkladı: "İsrail'in Hamas'ı çek göndererek finanse ettiğini söylemiyorum ama bu, Filistin'in önde gelen partisi El Fetih'e rakip olarak Hamas'ın gelişmesine olanak sağladı." Geçtiğimiz haftalarda dile getirdiği "Hamas'ı İsrail'in yarattığı ve finanse ettiği" iddiasını tekrarladı.

AB yetkilisi, İsrail'in El Fetih'e karşı bir güç yaratarak Filistinlileri bölme üzerine bahse girdiğinin "tartışılmaz bir gerçek" olduğunu ekledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun parlamento bloğu önünde kamuoyuna açıkladığı, iki devletli çözüme karşı çıkan herkesin Hamas'ın finansmanını kolaylaştırması gerektiğini söyleyen iyi bilinen açıklamasına atıfta bulunduğunu söyledi.

Borrell, Filistin devletinin tanınacağı iki devletli çözüme desteğini yineledi ve İsrail'i bu çözüme karşı çıkması ancak herhangi bir alternatif önermemesi nedeniyle eleştirdi. 30 yıldır bu çözümün uygulanmasını engelleyen Netanyahu hükümeti dışında herkesin iki devletli çözüm konusunda hemfikir göründüğünü kaydetti.

İsrail'in Gazze'deki askeri müdahalesini, aşırı sayıda sivil kaybına neden olması nedeniyle "orantısız" olarak nitelendiren Borrell, açıklamasının "Yahudi karşıtı" olmadığını vurguladı.

İsrail, Ekim ayından bu yana Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir soykırım savaşı yürütüyor. Çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 100.000'den fazla Filistinliyi öldürüp yaraladı ve benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açarak sivil altyapının kapsamlı bir şekilde yok edilmesini sağladı ve işgal devletini soykırım suçlamalarıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda yüzleşmeye yöneltti.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş