Caliber.az'dan Tercüme
Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber
İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'deki El Şifa hastanesinin " belirlenmiş bir bölgesinde Hamas'a karşı kesin ve hedef odaklı bir operasyon" yürüttüğünü açıkladı.
"IDF, Hamas'ı yenilgiye uğratmak ve rehinelerimizi kurtarmak için Gazze'de bir kara operasyonu yürütüyor. İsrail Hamas'la savaşıyor, Gazze'deki sivillerle değil" açıklamasında bulundu.
IDF güçleri arasında, sivillere zarar gelmemesi amacıyla, bu karmaşık ve hassas ortama hazırlanmak üzere belirli bir eğitimden geçirilen sağlık ekipleri ve Arapça konuşanlar da bulunuyor.
"IDF dün Gazze'deki ilgili makamlara bir kez daha hastane içindeki tüm askeri faaliyetlerin 12 saat içinde durdurulması gerektiğini iletti. Ne yazık ki bu gerçekleşmedi" diyen İsrail ordusu, Hamas'ın hastaneyi kullanmasının uluslararası hukuku ihlal ettiğini de sözlerine ekledi.
El Şifa Gazze Şehri'nin kalbinde ve gergin bir çatışmanın merkezinde yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Filistin topraklarının en büyük hastanesindeki hastaların durumunu "korkunç ve tehlikeli" olarak nitelendirdi.
IDF'nin açıklamasından bir saat kadar önce Gazze'deki bir sağlık bakanlığı sözcüsü İsrail'in bölgedeki yetkililere "önümüzdeki dakikalarda" Şifa hastane kompleksine baskın düzenleyeceğini söylediğini belirtti.
Açıklama, ABD Başkanı Biden'ın Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin "korunması gerektiğini" söylemesinden bir gün sonra geldi.
Hamas, İsrail ordusunun Al-Shifa hastanesine yönelik operasyonundan Biden'ı sorumlu tuttu.
Hamas'ın yaptığı açıklamada "El-Şifa tıbbi kompleksine yapılan saldırıdan işgalcileri (İsrail), Başkan Biden'ı ve yönetimini tamamen sorumlu tutuyoruz" denildi.

Hamas, İsrail ordusunun operasyonunu "Cenevre Sözleşmesi ile korunan bir tıbbi tesise karşı işlenmiş vahşi bir suç" olarak nitelendirdi ve "işgal liderlerinin ve onlarla işbirliği yapan herkesin çocukları, hastaları ve savunmasız sivilleri öldürmekten sorumlu tutulacağı" sözünü verdi.
Bu arada Filistinli Hamas hareketinin üst düzey komutanlarından Ahmed Akhandour ile 11 Kasım Cumartesi gününden bu yana irtibat kesildi.
Kendisi Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki kuzey biriminin komutanı ve örgütün askeri kanadının üst düzey isimlerinden biri. Haaretz'e göre Akhandour'un durumu "bilinmiyor".
Hamas 7 Ekim Cumartesi günü İsrail'e saldırdı ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun "Savaştayız" açıklamasına yol açtı. İsrail, Hamas'ın yıllardır kontrol ettiği Filistin toprakları olan Gazze Şeridi'nden başlatılan koordineli ve çok cepheli saldırısında çoğu sivil en az 1.200 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Netanyahu ateşkesin ancak Gazze'de tutulan yaklaşık 240 rehinenin serbest bırakılması halinde mümkün olabileceğini söyledi.

Şimdi İsrail ve Hamas, müzakereler sırasında önerilen "çocuklara karşılık çocuklar" formülü üzerinden rehine takası seçeneğini değerlendiriyor.
Söz konusu öneri Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sırasında gündeme geldi. Kaynaklar, İsrail'de tutuklu bulunan Filistinli çocuklara karşılık Gazze Şeridi'nde tutulan İsrailli çocukların serbest bırakılmasını öngördüğünü söyledi. Görüşmeler halen devam etmekte olup henüz nihai bir anlaşmaya varılamamıştır.
İran: Uçak Gemisi Lincoln’ü İHA’larla Vurduk
05.03.2026
DEM Parti, ismini değiştiriyor
05.03.2026
ABD, İspanya ile ticari ilişkilerini kesecek
05.03.2026
Uber, Getir'i satın alıyor
10.02.2026
Meclis'te Akın Gürlek gerginliği
12.02.2026
Macron: ABD, Avrupa'yı parçalamak istiyor
11.02.2026
İran ve Biz YUSUF YAVUZYILMAZ 08.03.2026
RAMAZAN, İRAN’A SALDIRILAR ve 8 MART AYTEN DURMUŞ 08.03.2026
Surelerin Mesajları: ÂLÂ SURESİ - 8 OSMAN KAYAER 09.03.2026
ramazan ay’ı - 3 RESUL UZAR 08.03.2026
evlada mektup MUSTAFA AKMEŞE 12.02.2026
İRAN VE BÖLGESEL TAHLİL SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 22.02.2026