Tunus’ta mahkeme, halen tutuklu yargılanmakta olan Nahda Hareketi’nin lideri 84 yaşındaki Raşid Gannuşi’yi, 2016 yılında aldığı “uluslararası bir ödülün bedelini ülkesindeki Kızılay’a bağışladığı” gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırdı.
Gannuşi’nin savunma heyetinden yapılan açıklamaya göre, mahkemenin kararı nihai olmayıp temyiz edilebilecek.
Açıklamada, Gannuşi’nin “Gandi Barış ve Hoşgörü İlkelerinin Geliştirilmesi Uluslararası Ödülü”nden aldığı ödül parasını ülkesindeki Kızılay’a bağışladığı gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.
Açıklamada, söz konusu ödülün Hindistan Jamnalal Bajaj Vakfı tarafından barış ve hoşgörü değerlerini yaymak için çalışan uluslararası isimlere verildiği, Gannuşi’nin ödülü Kasım 2016’da “hoşgörü, barış ve sevgi değerlerini yayma konusundaki yaşam boyu çabaları nedeniyle” aldığı kaydedildi.
Ayrıca Gannuşi’nin bu ödüle layık görülen ilk Arap isim olduğuna dikkat çekilen açıklamada, verilen para ödülünün ise 14 bin dolar olduğu ifade edildi.
Açıklamada hapis cezasının “yasa ihlalleri ve adil yargılamanın en temel formalitelerinin hiçe sayılmasıyla gölgelenen bir hukuki sürecin doruk noktası” olduğuna vurgu yapılarak, kararın “siyasi saikli ve kötü niyetli, itibarı zedeleme hedefli” olduğu savunuldu.
Mahkemeden iki yıllık hapis cezasına ilişkin verilen karara dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Tunus’ta 2023’te başlayan operasyonlarla aralarında eski Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin de olduğu gözaltına alınan onlarca siyasetçi, gazeteci, aktivist, hakim ve iş insanı “devlet güvenliğine komplo kurmak” suçlamasıyla tutuklu yargılanıyor.
Muhalif kesim, bu gözaltı dalgasını ve soruşturmaları kendilerine yönelik “sindirme operasyonu” olarak niteliyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ise ülkede bazı siyasilerin, “devletin güvenliğine karşı komplo kurmak” ve “ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar”dan dolayı gözaltına alındığını savunuyor.
Hayır ve Şer|Mukaddes Özkan
21.06.2026
İlkel “komünal” toplum|Vahdettin İnce
21.06.2026
Sait Çamlıca ile Derkenar
14.06.2026
Amerika Kaybetti / Mehmet Taşdöğen
26.06.2026
bırak da olsun be dost! MUSTAFA AKMEŞE 10.07.2026
TEBDİL-İ MEKÂNDA FERAHLIK VARDIR! AYTEN DURMUŞ 10.07.2026
AMERİKA, NATO VE TÜRKİYE YUSUF YAVUZYILMAZ 11.07.2026
Dindarların Çelişkileri YUSUF YAVUZYILMAZ 13.06.2026
İnsan, Ahlak ve Siyaset YUSUF YAVUZYILMAZ 21.06.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ - 7 ÜSTÜN BOL 19.06.2026
Bireyselleştikçe Tükenen Vefa AHMET GÜRBÜZ 15.06.2026