Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye'nin Afrika Boynuzu'ndaki artan askeri ve jeopolitik nüfuzunun en önemli ayaklarından biri olan Somali tezkeresini kabul etti. Alınan kararla, Somali'de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının görev süresi iki yıl daha uzatıldı.
27 Temmuz 2026 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni tezkere; Ankara ile Mogadişu arasındaki iş birliğinin yalnızca askeri eğitimle sınırlı kalmayıp, deniz güvenliği, enerji kaynaklarının korunması ve savunma kapasitesi inşasını kapsayacak şekilde genişlediği kritik bir döneme işaret ediyor.
Yeni Misyonun Stratejik Kapsamı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Meclis'e sunulan ve kabul edilen tezkere uyarınca, Türk birliklerinin Somali'deki operasyonel ve danışmanlık faaliyetleri şu ana hedefler etrafında şekillenecek:
Donanmadan Enerji Filosuna Güvenlik Kalkanı
Tezkerenin kara unsurlarını kapsayan güvenlik misyonuna paralel olarak, Türk Donanması da Somali açıklarında fiili bir koruma görevi yürütüyor.
Bölgede "Somali Deniz Görev Grubu" şemsiyesi altında konuşlu olan TCG Göksu, TCG Gelibolu ve TCG Bartınsavaş gemileri; Somali karasularında enerji arama faaliyetleri yürüten "Çağrı Bey" sondaj gemisine ve diğer lojistik destek unsurlarına yönelik olası tehditlere karşı aralıksız güvenlik kalkanı sağlıyor.
Afrika Boynuzu'nda İstikrar Vurgusu
Somali hükümetinin kıyılarını, ekonomik kaynaklarını ve ulusal güvenliğini tahkim etmeye çalıştığı bir dönemde uzatılan bu görev süresi, Ankara'nın dış politika hedefleriyle de doğrudan örtüşüyor. Hükümetin Meclis'e sunduğu tezkere metninde bu stratejik zorunluluk şu ifadelerle vurgulandı:
"Türk askeri misyonunun Somali'deki varlığının sürdürülmesi; yalnızca Somali güvenlik güçlerinin operasyonel kapasitesinin güçlendirilmesi için değil, aynı zamanda küresel ticaretin kilit noktası olan Afrika Boynuzu'nda bölgesel istikrarın korunması açısından da hayati bir önem taşımaktadır."
Dindarlaşarak Gavurlaşma|Fuat Durgun
13.08.2026
GÜNDEMDEKİ KONULAR|DAVUT GÜLER
18.08.2026
Özgür Özel, yeni partiyi ilan etti
21.07.2026
8 üniversiteye rektör ataması
23.07.2026
TBMM'den Somali tezkeresine onay
23.07.2026
TÜRKİYE SİYASETİNİN SORUNLARI YUSUF YAVUZYILMAZ 15.08.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ- 4 ÜSTÜN BOL 19.08.2026
Genç, Musa ve Hakîm’in hikayesi OSMAN KAYAER 19.08.2026
CHP, REJİM VE DEVLET SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 26.07.2026
Yurtta Sulh Cihanda Sulh AHMET GÜRBÜZ 10.08.2026