metrika yandex
  • $44.73
  • 51.42
  • GA51500

Haberler / Dünya

Fransız askerleri Nijer'den ayrıldı

23.12.2023

 

Ülkede görev yapan 1500 askerden 1346'sı önceden Fransa'ya geri dönmüştü ve geriye kalan son 154 asker de ülkeden ayrıldı. Fransız askerleri, başkent Niamey'deki üslerini düzenlenen bir törenle Nijer yetkililerine teslim etti.

Nijerliler, Fransız askerlerinin ayrılışını kutlamak için askeri üssün etrafında toplanarak kutlama yapmayı tercih etti.

Öte yandan Fransa'nın Niamey Büyükelçiliği, "Nijer makamlarının kısıtlamaları nedeniyle diplomatik görevlerini yerine getirememesi" gerekçesiyle 22 Aralık itibarıyla kapatıldı.

NE OLMUŞTU?

Nijer'deki askeri yönetim, 26 Temmuz'da göreve geldikten sonra 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermişti ancak Büyükelçi, istenmeyen kişi ilan edilmesine rağmen ülkeden ayrılmamıştı. Yaklaşık bir ay sonra, 27 Eylül'de Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmıştı.

Büyükelçi kriziyle birlikte, Nijer'deki askeri yönetim Paris ile askeri işbirliği anlaşmalarını da feshetmiş ve ülkedeki Fransız askerlerinin ayrılmasını talep etmişti.

23.12.2023 Milli Gazete

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş