İsrail güçlerinin 3 Temmuz'da başlattığı ve yaklaşık 48 saat süren Cenin saldırıları, Batı Şeria'da son 20 yılın en büyük yıkımına sebep oldu. Bu saldırılar, 2002'deki İkinci İntifada döneminde Cenin ve diğer Batı Şeria bölgelerine gerçekleştirilen işgali hatırlatıyor.
Filistinli gazeteci Rana Salahat, İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı'na saldırarak yüzlerce Filistinlinin yerinden edilmesine ilişkin, "İsrail'in yaptıkları karşısında küresel sessizlik varken suç işlemek ve saldırmak için herhangi bir nedene ihtiyacı yok." dedi.
Cenin'e yönelik saldırılar havadan ve karadan gerçekleşti ve insansız hava araçları ve füzeler binalara ve altyapıya zarar verdi. Bu saldırılar sonucunda 12 kişi hayatını kaybederken, 20'si ağır olmak üzere 100'den fazla kişi yaralandı. Ayrıca, yüzlerce Cenin Mülteci Kampı sakini bir kez daha yerinden edildi.
Salahat, İsrail'in son dönemde işgal altındaki Batı Şeria'da art arda gerçekleştirdiği insansız hava aracı saldırılarının Cenin'e yapılan en büyük işgal olduğunu ifade etti. Salahat ayrıca, İsrail'in sözde teröristleri hedef aldığını iddia ettiği saldırılarda hastanelere, gazetecilere, evlere yapılan saldırılara ve ambulans ekiplerinin yaralılara erişimini engellemesine dikkat çekti.
Bu saldırılarla birlikte Yahudi yerleşimcilerin Filistin köy ve kasabalarına yönelik saldırılarının da arttığı belirtildi. Salahat, yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının daha nefret dolu ve korkunç bir hal aldığını söyledi. Bu saldırıların İsrail askerlerinin koruması altında gerçekleştiği ve bu durumun yerleşimcilerin ihlal ve suç işlemelerini cesaretlendirdiği belirtti.
Salahat, Filistin'de sadece Mayıs ayında 3,713 hak ihlalinin gerçekleştiğini söyledi ve son 20 yılın en yüksek can kaybının yaşandığını ifade etti.
Umran dergisi Ağustos 2026 sayısı çıktı
20.08.2026
YKS'de Şok Tablo: 22 Üniversite Sıfır Çekti
20.08.2026
Hac kesin kayıtları yarın başlıyor
29.07.2026
Ne Karma Ne De Zorunlu Eğitim|Özkan Yaman
30.07.2026
Kasıt ve Kusur: Süleymancılık AHMET GÜRBÜZ 24.08.2026
sessiz savaşlarımız MUSTAFA AKMEŞE 20.08.2026
YENİ BİR EĞİTİM MODELİ ÖNERİSİ ORHAN GÖKTAŞ 26.08.2026
Yurtta Sulh Cihanda Sulh AHMET GÜRBÜZ 10.08.2026
MEKKE İTTİFAKI SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 09.08.2026