Musevi asıllı Kalman Chaim Sporn, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın strateji danışmanı oldu. Erdoğan Yönetimi, Strateji uzmanı Kalman Chaim Sporn’la ‘Strateji Danışmanı‘ olarak anlaştı. Anlaşma Washington Büyükelçisi Murat Mercan’la Sporn arasında imzalandı. Anlaşmaya göre, Musevi asıllı Sporn ‘Stratejik Danışman’ olarak hizmet verecek.
Kalman Chaim Sporn kimdir anlayabilmek için Google amcaya danışıp, bu yani danışmanın kimliğini biraz da Facebook sayfasındaki resimler ile anlamaya çalıştım.
Kalman Chaim Sporn Çekoslovakya kökenli bir Yahudi ailesinin çocuğu ve soykırımdan kaçıp Amerika'ya gelmiş dini kimlikleri ön planda olan bir ailede büyüdü. Hatta ailesi Ravlar olan muhafazakar bir aileye mensup. Yobaz değil ancak Yahudi geleneklerine ve İsrail'e bağlı olduğu özellikle Facebook sayfasındaki resimlerden görülüyor.
Kalman ‘Strateji’ çalışmalarını ‘gizlilik’ esasına göre yürütecek ve kamuoyuna açıklama yapmayacak.
Kalman Chaim Sporn, New York’ta oturuyor. Üniversite eğitimini Yeshiva Üniversitesi’nde Newyork ve İsrail’de tamamlamış. 1990’larda finans danışmanlığı, özel bankerlik yapmış. İlginç bir siyasi hayatı var.
Cumhuriyetçi Parti üyesi. Demokrat Parti Senatörü Schumer milletvekiliyken danışmanlık yapmış.
İsrail ile ilişkileri oldukça iyi görünüyor bunun yanı sıra ABD camiasında gerek Yahudi çevrelerinde gerekse Amerikan siyasi çevrelerinde iyi denebilecek ilişkileri olduğu da resimlerle kanıtlanmaktadır.
Kalman Chaim Sporn, İbranice deyimi ile Yeled Tov Yeruşalayim. Yani Kudüs'ün iyi çocuğu veya Paşa gibi çocuk imajı olan iyi eğitimli genç. 49 yaşında ve doğru çevrelerde bulunmuş iyi bir Yahudi. İyi Yahudi artık ne demekse ve herkese göre de değişebilir tabii ki. Ama görüntüsü iyi bir insan sanki. Umarım yanılmıyorumdur. Kalman Chaim Sporn aynı zaman soykırım konusunda da uzman ve özel merak alanıdır. Trump taraftarı olduğu kadar Facebook sayfasında da Likud Partisi ve Bibi taraftarı olduğuna dair izler mevcut. Bibi'ye ne kadar hayran olduğu bilinemezse de Menahem Begin sempatizanı ve antisemitizm karşıtı olduğu kesindir.
Kaynak: OdaTV
Hayır ve Şer|Mukaddes Özkan
21.06.2026
İlkel “komünal” toplum|Vahdettin İnce
21.06.2026
Mehmet Yaşar Soyalan ile Derkenar...
05.06.2026
Trump’ın Barış ve Savaşı / Mehmet Taşdöğen
31.05.2026
Kurban yakın eder ırağı|Vahdettin İnce
31.05.2026
İnsan, Ahlak ve Siyaset YUSUF YAVUZYILMAZ 21.06.2026
Koç'un Fıkrası ve Ayrımcılık YUSUF YAVUZYILMAZ 08.06.2026
Dindarların Çelişkileri YUSUF YAVUZYILMAZ 13.06.2026