Ayten Durmuş ile Derkenar...
Ayten Durmuş'a soruldu ve dedi ki:
1 - ) “Ölüm dediğin…” diye başladığınız cümleyi nasıl tamamlarsınız?
Yeni bir yerde, yeni bir hayata geçiş.
2 - ) Hayatınızda olmazsa olmaz dediğiniz üç şey…
Kur’an, sevdiklerim, ülkem.
3- ) Bir koku var sizi çocukluğunuza götüren, o koku nedir?
İğde kokusu, yeni sağılmış koyun sütü kokusu.
4- ) Şimdiki mesleğinizi yapmasaydınız ne yapmak isterdiniz?
Ne yapabileceğimi tam bilemiyorum daha çok yazardım belki de.
5- ) O kitabın/öykünün kahramanı neden sizi çok etkiledi?
Kozanlı Kara Fatma, 600 kişiyle savaşa gidiyor ve döndüğünde şeref madalyası veriyorlar. İngilizlerin adına sayısız hemşirelik okulları açtıkları, Türkiye’de de İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’ya bağlı onun adıyla açılan hemşirelik okullarına adı verilen Florans Nytingel ile aynı savaşta, o kendi askerlerinden yaralananlara bakan bir hemşire. Kozanlı Kara Fatma ise işte bu savaşta fiilen savaştı ama adını bilen yok.
6- ) Özlemek deyince aklınıza ilk gelen?
Yanımda olmayan sevdiklerim. İstanbul. Çocukluğum.
7- ) Hayatınızda “bu benim kırılma noktam” diyebileceğiniz bir anınız.
28 Şubat darbesinin sonrası ve sonrası ve sonrası… O süreçte kendimi okumaya verdim. Okudukça daha çok üzüldüm ve daha çok acı çektim, kırıldım. En çok da cehaletime, cahil lafazanları, bilgili-muttaki Müslümanlar sandığım için kendi içimde kendime kırıldım. Kendi kendime yani… sessizce. Çünkü daha önceden ‘İslam’ olarak kabul edip uğrunda mücadele ettiğim şeylerin çok büyük bir bölümünün Müslüman toplumların dinleştirdikleri gelenekleri olduğunu anlamanın acısını da çok dehşetli bir şekilde yaşadım. Hala da bu sancılı süreç devam etmekte.
8- ) Mevsimlerden hangisi?
Hepsi benim için güzel, her mevsimi severim, baharı ayrı severim.
9- ) Tarihte bir olaya şahitlik etme imkânınız olsa hangi olayı seçerdiniz?
İstanbul’un fethinde bulunmak isterdim.
10- ) Cevabını çok merak ettiğiniz bir soru
Alemlerin Rabbi, benim için ne düşünüyor, şu anda beni nasıl bir kişi olarak değerlendiriyor?
11- ) Kederlendiğinizde yaptığınız şey?
Kur’an okumak, kitap okumak, yalnız kalmak, susmak.
12- ) Hayatta rafa kaldırdıklarınız?
Çok şey var rafa kaldırdığım artık raflar almıyor.
13- ) Ruhunuzda iz bırakan biri?
Dedem.
14- ) En sevmediğiniz özelliğiniz?
Birisine kızar ya da kırılırsam onu hayatımdan düğme gibi koparmaya çalışırım.
15- ) Ruhunuz nereli?
Şüphesiz ki İstanbullu.
16- ) Gözünüzü kapattığınızda duyduğunuz/duymak istediğiniz o ses?
Akan bir suyun şırıltısı, ağaç yapraklarının hışırtısı, araya karışan kuş sesleri, onların arasında da geceleri Ağustos böceği sesi…
17- ) Geçerken gördükleriniz…
Sevgi, merhamet, bilgelik, içtenlik, alçak gönüllülük; öfke, acımasızlık, cehalet, iki yüzlülük, dağlardan büyük kibir… kibir, kibir, kibir. Ne çok kibir var!
18- ) Bir notunuz var mı?
Yeniden yaşamak ve baştan başlamak imkânım olsaydı, yaptıklarımın en az yüzde doksanını yapmazdım. Ama yok.
19- ) Yaşamın boyunca seni en çok etkileyen kitap/film/oyun nedir? Neden?
Safahat ve Çile şiir kitapları olarak; Musa Carullah’ın Hatun ve Ali Şeriati’nin Fatıma Fatımadır kitapları, Zehra’nın Gözleri, Babam ve Oğlum etkilendiğim filmler.
20- ) İleride bir gün anlatmak isteyebileceğiniz bir hikayeniz var mı?
Hikâye anlatmak için ileriyi beklemiyorum, pek çok kişinin hikâyesini yazdım; yazdığım hikâyeler arasına kattığım kendi hikâyelerim de var, tabii ki yeni bir kurguyla.
21- ) Sizin için yaşamda önemli olan şeyler nelerdir?
Ülkemin güçlü olması; özgürlük alanımın geniş olması; çocuklarımın sağlıklı, huzurlu, mutlu olmaları; iyi bir şey yaptığımı düşündüren işlerimi yapabilmek; görmek istediğim yerlere gidebilmek, gezebilmek; okumak ve yazmak. Bunların hepsi benim için çok çok önemli.
22- ) Kendinize ve başkalarına karşı nasıl bir tutum takınırsınız?
Başkalarına karşı daha hoşgörülü, kendime daha acımasız ve sert olduğumu düşünüyorum. Kendimi bağışlamam daha uzun zaman alıyor. Kendimi yıprattığımı da düşündüğüm oluyor.
23- ) Hayatınızda en çok neye/kime minnettar hissediyorsunuz?
Babamla birlikte ilkokul diplomamı almaya gittiğimizde öğretmenimle babam arasında şöyle bir konuşma geçmişti: ‘-Ali Bey, Ayten’le ilgili ne düşünüyorsunuz? -Almanya’ya götüreceğim. - Ne yapacak orada? -Yemeğimi yapar, çamaşırımı yıkar, yanımda olur. -Ali Bey, Ayten’i okutun, yazık olur, zeki bir çocuk.’ Öğretmenimin işte bu ‘Ayten’i okutun, yazık olur.’ cümlesi sonraki hayatımı şekillendirdi. Ona minnettarım. Ben de bana yazık olmaması için çok uğraştım. Bilmiyorum, kendime yazık edip etmediğimi?
24- ) Bugüne kadar en büyük hayal kırıklığınız nedir?
Bu soruya cevap vermeyeyim.
25- ) İlişkilerde sizin için önemli olan nedir?
Dürüstlük ve samimiyet.
26- ) En sevdiğiniz ve aynı zamanda en çok zorlandığınız öğrenme deneyimleri nelerdir?
Genelde gerçekten istediğim her şeyi öğrendim. Yabancı dil öğrenmekte zorlanıyorum. Bir başka zorlandığım deneyim ise bağlama öğrenmeye çalışmamdı. Yedi, sekiz parça çalmayı öğrendim ama çok vaktimi alıyordu. Yapmaya çalıştığım diğer işlerle birlikte sürdüremeyince bıraktım.
27- ) Hayatınızda mutlu olmanızı sağlayan şeyler nelerdir?
İnancım, ailem, sevdiklerim, dostlarım, beni sevindiren olay ve durumlar mutlu olmamı sağlar. Sağlıklı olduğum zamanlarda kendimi daha mutlu hissederim.
28- ) Boş vakitlerinizde veya kendinize zaman ayırmak istediğinizde hangi aktiviteleri yapıyorsunuz?
Boş vaktim pek olmuyor. Her zaman yapacak bir işim vardır. Okurum, yazarım, anlatacağım konuları ve slaytları hazırlarım, aklıma gelen güzel düşünceleri hemen yazarım. Yazılarımın önemli bir kısmını kendim için yazarım. Çok etkilendiğim olay ve durumlarda şiir de yazıyorum. Yani biraz edebiyatçılık var biraz da genetik galiba, dedem de irticali beyitler söylerdi.
29- ) İnsanlarda en çok hangi özellikleri takdir ediyorsunuz?
Çalışkanlık, temizlik, dürüstlük, vefa. Şu sıralar en çok vefa galiba.
30- ) Kendinizi tanımlarken hangi özellikleriniz ön plana çıkar?
Dosdoğru olmaya, sözümü tutmaya, sözümde durmaya önem veririm, çalışmaktan hoşlanırım, dostlarımla birlikte olmaktan hoşlanırım. Yeni yerler gezmeyi severim.
31- ) En büyük korkunuz?
Büyük acılar yaşamaktan korkarım.
32- ) Kendinize ve başkalarına ne gibi katkılar sağlamak istersiniz?
Bildiğim, okuduğum, öğrendiğim her şeyi paylaşmak alışkanlığına sahibim. Bunu yıllardır bulabildiğim farklı farklı yöntemlerle yapıyorum. Kendimi ‘daha iyi, daha bilgili, daha olgun’ bir insan haline getirmeyi isterim.
33- ) Geçmişte yapmak istediğiniz ancak yapamadığınız şeyler nelerdir?
Bir yayınevi kurmak hayalim vardı. Henüz gerçekleştiremedim. İmkânım olursa bunu gerçekleştirmeyi isterim. Bir lise de edebiyat öğretmeniyim. Sonradan İlahiyat okudum ve şu an tefsirde doktora yapıyorum. Bir üniversitede tefsirde hoca olmak isterdim. Bu tarihten sonra olur mu olmaz mı bilmiyorum? Zaten hayat, ‘Olanda hayır vardır, olmayanda da.’ demeyi öğretti az-çok. Ben gitmek istediğim bir yolda yürüyorum, yolda neyle karşılaşacağım sonraki hadise. Büyüklerim ‘Ağzın tatlı, hatırın hoş olsun’ derlerdi, bu sözü bugün daha iyi anlıyorum. Kendim için de bunu istiyorum. Ağzım tatlı, hatırım hoş olsun.
34- ) Hayatınızda size rehberlik eden bir öğretmen, mentor veya rol modeliniz var mı?
Çok oldu. Tanıdığım herkesten bir tuğla alarak kendi kişilik binamı inşa etmişim gibi hissediyorum kendimi bazen.
35- ) Kendi başınıza yapmaktan hoşlandığınız aktiviteler nelerdir?
Tek başıma yalnızca kitap okumaktan hoşlanıyorum. Kitap okurken çay-kahve içmeyi de severim.
36- ) Size göre en büyük başarınız nedir?
Tam bilemiyorum. Belki bir köyde dünya gelmiş, kızların pek okutulmadığı çok geniş bir aile içinde, kendi mücadelemle üniversite eğitimi alabilmemdir. Belki yazmayı sevmem ve bu konuda ilerlemem. Bilmiyorum ki bunlar başarı mı, bunu başkaları tanımlayabilir belki de.
37- ) Hayatınızdaki en zor kararlar nelerdir?
Bir karar verirken pek zorlandığımı hatırlamıyorum. En fazla bakarım, ben bu kararı verebilir miyim, veremez miyim? Vermişsem zaten gerekeni yapmaya da karar vermişimdir.
38- ) Kendinizi en mutlu hissettiğiniz anlar nelerdir?
Çocuklarımın mutluluğunu hissettiğim zamanlar, yeni bir şehri veya ülkeyi gezmeye gittiğim zamanlar, yeni bir kitabımın yayımlandığı zamanlar. Beni tanımayan kişilerin, herhangi bir kitabım hakkında yorumlarını dinlediğim zamanlar. Öğrencilerimin, yıllar sonra karşılaştığımızda, kendilerinde etkili olan bir sözümü bana hatırlatmaları. Zor da olsa doğru davrandığımı anladığım zamanlar.
39- ) Kendi hatalarınızdan öğrendiğiniz en önemli dersler nelerdir?
Hayat, çok gerilmeye değmiyor. Allah’ın var olduğunu, her durumu görüp bildiğini unutmadan yaşamak, öğrendiğim en önemli gerçektir.
40- ) Kendinize güvendiğiniz durumlar ve kendinizden emin olmadığınız durumlar nelerdir?
Dostluğuma güvenilir, akrabalığıma güvenilir. Ancak çok öfkelendiğim zaman kendimi kontrol edememekten korkarım.
41- ) Hayatınızda en büyük mutluluk kaynakları nelerdir?
Ailem, Allah’a inanıyor ve güveniyor oluşum, bir konuyu anladığımda içinde oluşan sevinç, bir konuyu anlattığımda insanların yüzündeki mutlu tebessüm, kendimi iyi bir kul olarak hissettiğim bazı zamanlar.
42- ) Hayatınızdaki en büyük engelleri nasıl aştınız?
Sabırla ve bir gün her şeyin değişeceğini, kara günün kararıp kalmayacağını bilerek. Allah, hakimler hakimidir. En uzun sınavın ‘Yusuf’un rüya tabirinden mülhem’ 7 yıl süreceğini düşündüm hep. Bu da yaşadığım zorlukları daha katlanılabilir kıldı.
43- ) Hertaraf Haber Deyince.
Ağrıyan kalplerin, sancılanan beyinlerin, sorumluluk hissedenlerin, gönül ağrısı çekenlerin, ‘Acaba ben ne yapabilirim, acaba elimden bir şey gelebilir mi, acaba ben de bir söz söylesem duyan-dinleyen-anlayan olur mu?’ diyen insanların buluştuğu bir adres.
Selam ve sevgilerimle…
AYTEN DURMUŞ KİMDİR?
Nevşehir'e bağlı Gülşehir ilçesinde dünyaya gelen yazar Ayten DURMUŞ, ilkokulu Gülşehir'de orta okulu ve liseyi Nevşehir'de okudu.
Daha sonra Konya Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.
Yazar, yazı çalışmalarına üniversite yıllarında başladı. Bu dönemden itibaren yazı ve şiirleri çeşitli dergilerde yayınlandı.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olan yazar, 2000 yılından itibaren aile ve çocuk eğitimi ile ilgili yazılarını, çalışmalarını ve birikimlerini kitaplaştırmaya başladı.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini de bitiren Yazar, aynı üniversitede tefsir ana bilim dalında tezli yüksek lisansını tamamlamış ve doktoraya başlamıştır.
Yazar, çalışmaları ile ilgili konferans ve seminerlerine devam etmektedir.
Ayten DURMUŞ, evli ve iki çocuk annesidir.
Halihazırda Hertaraf Haber'de Yazarlık Yapmaktadır..
HOCAM ŞEYHO DUMAN-CELAL SANCAR
06.12.2024
HTŞ’ye Humus yolu açıldı
06.12.2024
Hocam Şeyho Duman|Talip Özçelik
09.12.2024
ALİYA’DA HUKUK VE DÜZEN / Muharrem BALCI
11.11.2024
Hamza ER'le Derkenar..
11.11.2024
Taassup | Ümit Aktaş
12.11.2024
Yemen’den İsrailli kimya devine büyük darbe
15.11.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
CUMAYA GİTTİM GELECEĞİM ESRA DURU 06.12.2024
Suriye'de Neler Oluyor? YUSUF YAVUZYILMAZ 08.12.2024
Ecel ve Ölüm SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 05.12.2024
ÇAĞDAŞ HAÇLI SAVAŞLARININ YÖNTEMLERİ AYTEN DURMUŞ 13.11.2024
KUR’AN’A GÖRE HZ. PEYGAMBER YUSUF YAVUZYILMAZ 17.11.2024