Şapka Kanunundan bir buçuk yıl önce yazdığı Frenk Mukallitliği ve Şapka isimli kitabı ile Şapka Kanununa muhalefet etmekten tutuklanan ve İstiklal Mahkemesinde yargılanarak 4 Şubat 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf Hoca’nın hayatı, eserleri ve hakkında yapılan araştırmalara yer verilen program 23 Şubat 2019 Cumartesi günü Hacıbayram Camii Eşrefoğlu Rumi Konferans Salonunda yapıldı.
Programa Ergin ŞAHİN Hocanın yaptığı Kuranı Kerim Tilaveti ile başlandı. İMH Ankara Adına Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp MEDET tarafından yapılan selamlama konuşmasında İskilipli Atıf Hocayı idam eden zihniyetin halen Mısır’da devam ettiğinin altı çizildi.
Daha sonra söz alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Mehmet BARCA İskilipli Atıf Hoca’nın Ankara’da tutulduğu hücrenin halen ASBÜ tarafından kullanılan bir binada olduğunu bu nedenle Üniversite olarak bir İskilipli Atıf Hoca Müzesi yapma çalışması içerisinde olduklarını bildirdi.
İskilipli Atıf Hoca hakkında hazırlanan sinevizyon izlendi.
Dr. Mehmet SILAY ise yaptığı konuşmada yapılan yargılamanın tam bir hukuk cinayeti olduğunu bildirdi. Yargılama heyeti içerisinde bir hukukçunun bulunduğunu onun da savcı olduğunu ve söz konusu savcının iddianamesinde Atıf Hoca hakkında idam talebinin bulunmadığını buna rağmen İstiklal Mahkemesinin idam kararı verdiğini söyledi. Atıf Hocanın aynı suçlamalar ile daha önce Giresun İstiklal Mahkemesinde yargılandığını ve suçlu bulunmadığı belirten Dr. Sılay “Hocanın daha önce berat ettiği bir davadan idama mahkum edilmesinin hiçbir açıklanabilir bir tarafı yoktur” dedi. Atıf Hoca hakkında yeterli araştırmanın yapılmadığını söyleyen Dr. Sılay son zamanlarda bu konuda da önemli gelişmeler olduğunu belirtti. ASBÜ Rektörü tarafından İskilipli Atıf Hoca hakkında gösterilen hassasiyeti takdir ettiğini bildiren Dr. Mehmet SILAY bu program için de İMH Ankara Yönetimine ve programa ilgi gösteren katılımcılara teşekkür etti.
İMH Ankara Genç Hareketten gençlerin söylediği ezgiler ile program tamamlandı.


Umran dergisi Ağustos 2026 sayısı çıktı
20.08.2026
YKS'de Şok Tablo: 22 Üniversite Sıfır Çekti
20.08.2026
Hac kesin kayıtları yarın başlıyor
29.07.2026
Ne Karma Ne De Zorunlu Eğitim|Özkan Yaman
30.07.2026
Genç, Musa ve Hakîm’in hikayesi OSMAN KAYAER 19.08.2026
Kasıt ve Kusur: Süleymancılık AHMET GÜRBÜZ 24.08.2026
sessiz savaşlarımız MUSTAFA AKMEŞE 20.08.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ- 4 ÜSTÜN BOL 19.08.2026
Yurtta Sulh Cihanda Sulh AHMET GÜRBÜZ 10.08.2026
MEKKE İTTİFAKI SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 09.08.2026