Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'de çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısı ile savaş suçlarının işlenmeye devam ettiğini, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise delillerin, saldırının arkasında Esed rejiminin bulunduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Avrupa Birliği (AB) ve BM'nin Brüksel'de düzenlediği Suriye Yardım Konferansı başladı. 70 ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcisinin katıldığı konferansın gerçekleştirildiği AB Konseyine girişte yapılan açıklamalarda, Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silah saldırısı gündeme geldi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldırı sonrası Suriye'den gelen fotoğrafların uluslararası kamuoyu olarak birleşilmesinin önemini ortaya koyduğunu kaydederek, "Şiddete, savaşa yeter. Suriyeliler, barış ve ülkelerini demokrasi ve özgürlük içinde yeniden inşa etmek istiyor." dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyinin bugün toplanacağını ve sorumluların hesap vermesinin isteneceğini kaydederek, "Dünkü dehşet verici olaylar, ne yazık ki Suriye'de savaş suçlarının devam ettiğini ve uluslarası hukukun sık sık ihlal edildiğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu. Guterres, BM Güvenlik Konseyinin sorumluluklarını yerine getireceğinden emin olduğunu ifade etti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ellerinde, Suriye rejimi ve Rusya'nın muhalifleri suçlayan açıklamalarını doğrulayacak bir veri bulunmadığını ifade ederek, "Deliller, bunu, halkına karşı böyle bir barbarca saldırıda yasaklı silahları kullanıldığının tamamen farkında olarak Esed rejiminin yaptığını ortaya koyuyor. Suçluların bunun bedelini ödemesini isterim" dedi. Johnson, böyle bir hükümetin, Suriye halkı üzerinde herhangi meşru bir yönetime sahip olmaya devam edemeyeceğini de kaydetti.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, BM Güvenlik Konseyine saldırıdan Esed rejimini sorumlu tutan bir karar taslağı sunulmasına ilişkin konuşarak, "BM Güvenlik Konseyinin, bugün bu zehirli gaz dosyasıyla meşgul olmasını doğru buluyoruz. Rusya'dan BM Güvenlik Konseyi kararına destek vermesini, olayı araştırmasını ve yapanları sorumlu tutmasını istiyoruz." ifadesini kullandı. Gabriel, bir soru üzerine de, "Elbette ki, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanması için her şeyi yapmalıyız. Çünkü bu, hayal edebileceğiniz en kötü savaş suçlarından biri." değerlendirmesini yaptı.
AA
Sadakanız, İhtiyaç Sahiplerinin Umudu Olsun!
25.04.2026
İhracatçıya kurumlar vergisi indirimi
26.04.2026
Hasan Hüsrev Hatemi vefat etti
02.04.2026
Irak'ta ABD'li gazeteci kaçırıldı
01.04.2026
Görmediğin bir oğlu olmuş… OSMAN KAYAER 27.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -1 ÜSTÜN BOL 24.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ - 2 ÜSTÜN BOL 29.04.2026
Dizilerin toplum üzerindeki etkileri MEHMET GÜMÜŞ 28.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-II KADİR ÇİÇEK 04.04.2026
Rachel Corrie'nin Yolunda Yürümek-III KADİR ÇİÇEK 10.04.2026
Arada Kalan Hamas ve Direnen İran DERVİŞ ARGUN 06.04.2026
Green Card Sevdalıları CYRANO DE BERGERAC 07.04.2026