Aydınlanma kutbundan merhamet kutbuna hicret etmiş bir muhacirdi Alev Alatlı.Düşüncenin namusuna halel gelmesin diye çırpınan bir Entelektüel ...
Entelektüel faaliyetin, sadece rasyonun faaliyeti olmadığını, vicdanında bu sürece dahil olması gerektiğini ifade eden bir düşünce insanıydı.
Bir kavramı irdelerken hiçbir kavramın genel geçer ve mutlak olmadığını, o kavramın dolaşıma girdiği zamanın bağlamına dikkat edilmesi gerektiği, ayrıca ortaya konulan her kavramın yada düşüncenin o kavramı üretenlerin anlam ve değer dünyasından bağımsız olmadığı gerçekçeğini onun kitap ve söyleşilerini takip ettiğim süreçte farkına varmıştım.
Anlamak, çoğu zaman bir idrak sorunu olarak görülür. Ancak anlamak içinde niyeti ve vicdanı barındırdığından anlamın bir idrak değil bir ahlak sorunu olduğunu gösterdi Alev Alatlı.
Kalemiyle ayakta durmaya çalışan Alatlı, bir yerlere yaranabilmeyi değil, bir yerleri yaralayabilmek için gerçekleri yazarak haykırmayı seçti.
Yalanların bir nehrin kirli sularında suyılanları gibi akıp gittiği ve gerçeklerin zor kabullenildiği bir asırda “hâkim gerçeği” yalanlamayı tercih ediyordu.
Çünkü “gerçekler” yaralıyordu...
Ve tahammülsüzleştiriyordu
İçimizde sayısız yalanlarla birikmiş ve tümörleşen yaraları birilerinin deşmesi lazımdı ama...
Nasihatname isimli kitabından bir alıntıyla son verelim.
Güneş her gün daha mütekâmil bir dünyaya doğmaz. Tarih ezelden ebede dümdüz uzanan doğrusal bir hat değil, devirli bir oluşumdur. Gün olur, en gerideki en öndekinden ileride olur. Aristarkus, Kopernik’e “zıpçıktı astrolog” diyen devrimci Martin Luter’den daha ilericidir. Ahmet Yesevi, Kadızade Mehmet’in çok ötesinde. Siz istihkâmlarınızı güçlendirin, zor zamanları fırsata çevirin. Benim yaşıma geldiğinizde, benim hiç olamadığım kadar hakîm, fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olun.
8 üniversiteye rektör ataması
23.07.2026
TBMM'den Somali tezkeresine onay
23.07.2026
Hac kesin kayıtları yarın başlıyor
29.07.2026
Abdullah Naci ile Derkenar
02.07.2026
KEMENÇE Mİ KUMANÇE Mİ|KEVSER KIRAN
04.07.2026
CHP, REJİM VE DEVLET SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 26.07.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ-2 ÜSTÜN BOL 27.07.2026
ERTELEMEKTEN VAZGEÇEBİLİR MİYİZ? ESRA DURU 27.07.2026
FAİLİN ADINI CÜMLE İÇİNDE KULLAN ESRA DURU 29.07.2026
Kemal Tahir: Yerli Romanın Büyük Ustası Onur TAN 30.06.2026
Fetö'nün Çaldığı En Değerli Şey AHMET GÜRBÜZ 13.07.2026
iman vitrine değil mihraba aittir. MUSTAFA AKMEŞE 04.07.2026