metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dünya

Zelenskyy, Suudi Arabistan'da Barış ve Esir Değişimi Konularını Görüştü

28.02.2024

Al Arabiya'dan Tercüme

Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Salı günü Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile bir araya gelerek barış perspektifleri, savaş esirlerinin (POW) değişimi ve Krallığın yeniden inşa çabalarına potansiyel katılımı konularına değidiğini ifade etti.

Zelenskyy, "Majesteleri Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile düzenli diyaloğumuzu sürdürmek üzere Suudi Arabistan'a geldim" dedi.

Görüşme sırasında Suudi Arabistan'ın krizin çözümüne yönelik tüm çabalara ve savaşın insani etkilerinin azaltılmasına yönelik desteğini teyit etti. Suudi Basın Ajansı'na göre Zelenskiy, Suudi Arabistan'a tüm çabaları için teşekkür etti.

Suudi Arabistan, Kiev ve Moskova arasında daha önceki esir değişimlerinde arabuluculuk yaparak kilit bir rol oynamıştı. Ayrıca Suudi Arabistan, Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana savaş halinde olan her iki ülkeyle de güçlü bağlara sahip olmaya devam ediyor.

Pazartesi günü Muhammed Bin Selman, "Krallık ile Rusya arasındaki yakın ilişkileri ve parlamenter işbirliği olanaklarını gözden geçirmek" üzere Duma Başkanı ile bir araya geldi.

Zelenskyy görüşmenin ilk konusunun geçen yıl Cidde'de yapılan bir toplantıda ele alınan barış formülü olacağını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı, Twitter'da yaptığı paylaşımda "İlk Barış Zirvesine yaklaşıyoruz ve Suudi Arabistan'ın devam eden aktif desteğine güveniyoruz" dedi.

İkinci konunun ise savaş esirlerinin ve sınır dışı edilenlerin geri dönüşü olduğunu belirten Zelenskyy, Krallık liderliğinin Ukraynalıların serbest bırakılmasına katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi. Zelenskyy, "Bu toplantının da sonuç vereceğinden eminim." dedi.

Zelenskyy, Suudi Arabistan'ın Ukrayna'nın yeniden inşasına katılımı da dahil olmak üzere ekonomik işbirliği hakkında da konuştuğunu söyledi.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş