Öykü ve deneme alanında haklı bir itibara sahip olan Hüseyin Su, eserlerinin tek yayıncısı olan Şule Yayınları’ndan çıkan Hayat Ağır, Ölüm Hafif adlı son kitabı ile okuyucusuna bir kez daha merhaba dedi. Kitapta, iki torununun annesi olan kızını kaybeden bir babanın, “acı, ama öyle böyle bir acı değil” diye ifade ettiği hislerinin ve iç okumalarının yer aldığı 24 öykü yer alıyor. Yazarın önceki 7 kitabında 44 adet öykü yayınladığı düşünülürse, bu eserin diğerlerine göre oldukça hacimli ve verimli olduğu söylenebilir.

Kitaptaki öykülerini ferdin ailesi ve çevresiyle olan ilişkileri üzerine bina eden yazarın kızını yitiren bir babanın ona olan bağlılığını, bitmeyen bir matem üzerinden kurduğunu görüyoruz.
Kitapta anlatıcı “baba”, kahramanı ise “cimcime”dir. Duygular o kadar sahicidir ki baba ile birlikte acının en kesif halini siz de yaşarsınız. Öyle bir noktaya gelirsiniz ki: “Bu cümleleri ancak yaşayan yazabilir” dersiniz. Acının bin bir rengine bezenmiş, kurşun yüklenmiş duygu dolu öyküleri okurken satırların arasında harap olmaktan kurtulamazsınız.
İlk kitabı olan Tüneller’in yayınlandığı 1983’ten bugüne gerek öykü kitaplarında gerekse deneme ve inceleme kitaplarında Hüseyin Su’yu başarılı kılan da bu yaşanmışlıklar üzerine yapmış olduğu detaylı gözlemler, duygu ve analizlerin aktarımındaki gerçekçi ve yerinde ifadeleridir.
Kitapta yer alan “Aynalar Yalan Söyler”de acılı babanın kızının fotoğrafları üzerinden hayata tutunuşunu, nefes alıp verişini hissedeceksiniz. Perdeli Acılar öyküsünde anlatıcı mahalledeki oyuncakçı ve bakkalın yer aldığı sokaktan geçisi sırasında anıları yoğun bir şekilde depreşirken, diğer taraftan hem mekândan hem de insanların arasından uzaklaşmasına şahit oluyoruz İlginçtir bu öyküde, daha geçenlerde başlayan İnci Taneleri isimli televizyon dizisinde geçen market ve bakkal göndermesini de görüyoruz. Hüseyin Su nasıl mahalle bakkalına sahip çıkıyorsa aynı sahiplenmeyi Azem Yücedağ’da da görmek gerçekten ilginç.
FİKİR, İLKE VE DURUŞUN ÇİLESİ|MUSTAFA AYDIN
11.12.2025
Cevdet Yılmaz: Vatandaşlık maaşı geliyor
09.12.2025
Gazze planında Blair liste dışı kaldı
09.12.2025
Bir Turnusol Olarak Gazze|Mustafa Doğu
16.11.2025
ASTP:“Sudan’ın Yaralarını Sarma Vakti”
25.11.2025
yola iz olanlar; hz hatice… MUSTAFA AKMEŞE 11.12.2025
İslamcı Aydın Üzerine YUSUF YAVUZYILMAZ 14.12.2025
Ankara’da yüz ağartan iki faaliyet OSMAN KAYAER 15.12.2025
Ulucanlar Cezaevi MEHMET YAVUZ AY 24.11.2025
Surelerin Mesajları: KALEM SURESİ -2 OSMAN KAYAER 18.11.2025
Yahudi mi dediniz? SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 19.11.2025