metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dünya

Rus senatör: NATO birliklerinin Ukrayna'ya konuşlanması halinde 'felaket senaryosu' doğar

28.02.2024

Russian Today'dan Tercüme

Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber

Konstantin Kosaçev, Fransa Cumhurbaşkanı tarafından dile getirilen olasılığın Moskova'ya karşı bir savaş ilanı olarak algılanabileceğini söyledi

Üst düzey Rus senatör Konstantin Kosachev, NATO birliklerinin Ukrayna'ya olası konuşlanmasının "felaket senaryosuna" yol açacağını ve Moskova'ya karşı bir "savaş ilanı" olarak yorumlanabileceğini söyledi.

Rusya'nın üst meclisi Federasyon Konseyi'nin Başkan Yardımcısı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme olasılığına ilişkin sözlerini Salı günü bir Telegram paylaşımında değerlendirdi. Fransız liderin sergilediği yaklaşımın durumun "felaket senaryosuna" dönüşme riski taşıdığı uyarısında bulunan Kosaçev, bu hamlenin Kremlin tarafından hoş karşılanmayacağını ifade etti.

Kosachev, "Bu, artık sadece NATO'nun savaşa müdahil olmasının ötesinde, ittifakın doğrudan savaşa girmesi ve hatta savaş ilanı olarak yorumlanabilecek bir çizgidir - bu uzun zamandır gerçekleşmektedir" diye yazdı.

Senatörün yorumları Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov tarafından yapılan ve bu hamlenin ABD liderliğindeki blok ile Moskova arasında doğrudan bir çarpışmayı sadece "mümkün" değil, aslında "kaçınılmaz" hale getireceğini söyleyen bir açıklamayı tekrarladı.

Ukrayna'ya kara kuvvetleri gönderme fikri Pazartesi günü Paris'te Avrupalı liderlerin katıldığı bir toplantının ardından gazetecilere konuşan Macron tarafından gündeme getirildi. Cumhurbaşkanı, asker göndermek de dahil olmak üzere herhangi bir senaryonun göz ardı edilemeyeceğini öne sürerek, Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'ya hakim olmasını engellemek için hiçbir şeyden kaçınmaması gerektiğini savundu.

"Dinamikler açısından hiçbir şeyi dışlayamayız. Rusya'nın bu savaşı kazanmasını engellemek için gereken her şeyi yapacağız" derken, NATO üyeleri arasında asker gönderme konusunda bir fikir birliği olmadığını da itiraf etti.

Bu açıklamalar NATO müttefiklerinin öneriyi açıkça reddetmesine yol açarken, blok liderliği Ukrayna'ya kuvvet gönderme hazırlığı olmadığında ısrar etti. Genel Sekreter Jens Stoltenberg "NATO'nun Ukrayna'da muharip birlik bulundurma planı olmadığını" belirtirken, aralarında ABD'nin de bulunduğu bazı ittifak üyeleri de ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla böyle bir niyetin olduğunu yalanladılar.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş