metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Türkiye

Kafkas Dernekleri Federasyonu 21 Mayıs'ta Çerkes Soykırımı'nı Anma Etkinliği Düzenleyecek

21.05.2023

Kafkas Dernekleri Federasyonu, 21 Mayıs 1864 tarihinde Kafkas-Rus savaşlarının sona erdiği ve soykırımın gerçekleştiği günün anısına bir etkinlik düzenleyecektir. Bu etkinlik, 21 Mayıs'ın sadece bir savaşın sonu olduğunu değil, aynı zamanda bir soykırımın izlerini taşıdığını vurgulamaktadır.

21 Mayıs – Soykırımın günüdür

Bir emperyalizm ve yayılmacılık tarihi olarak Rusya tarihi, 18. Yy’da kurduğu imparatorluğun güney sınırlarını Kuzey Kafkasya’ya hakim olarak emniyet altına almak istiyor ve Kuzey Kafkasyalılar dahil bölgedeki tüm komşu halkları köleleştirmek ve tebaası haline getirme amacını güdüyordu. Bu amaçla inşa edilen kaleler, steplerin kolonileştirilerek bölgedeki Kazak ve Rus yerleşimcilerin arttırılması hamleleri bir yandan da Kuzey Kafkasya’yı ekonomik olarak ambargo altında tutmaya varıyor, başta Çerkesler olmak üzere bölge halklarının Karadeniz dahil tüm ticaret yollarının kapatılması ile sonuçlanıyordu. Bu baskıların devamını adeta bir terör dönemi takip ediyor, bölge istikrarsızlaştırılırken salgın hastalıklar başta olmak üzere Çerkeslerin savaşma azim ve iradesi kırılmaya çalışıyordu.

Tüm bunlara rağmen savaşma azim ve iradeleri kırılamayan Çerkesya ve Kafkasya halkları ise son anlarına kadar yurtlarını savunmayı ve hayasızca bir işgale ve soykırıma karşı direnmeyi bırakmadılar. Azim ve iradeleri kırılamayanlar yok edilmek istendi. Bir Rus subayının da dediği gibi “bize Çerkesyalazım, Çerkesler değil.”

Bu soykırımın tanığı yok, tanıyanı yok, anlatanı yok, sorumluluğunu kabul edeni yok. Adeta unutulmuş daha düzgün bir ifadeyle unutturulmak istenilmiş bir soykırım. Soykırımın torunları ise halen hayatta ve bir kez daha yüksek sesle tüm dünyaya haykırmak istiyorlar: BUNUN ADI SOYKIRIM!!!

21 Mayıs – Direnişin günüdür

19. yy nüfusu yaklaşık 1.500.000 olarak tahmin edilen Çerkeslerin direnen son birliğinin bir Ahçıpsa yerleşimi olan Soçi, Kbaada vadisinde Rusların deyimiyle KrasnayaPolayana’da(Kızıl Çayır) katledildiği 21 Mayıs 1864 yılına gelindiğinde Çerkesler kendilerinden kat kat güçlü olan Ruslar karşısında savaşı kaybetmiş, savaş yerini sürgüne bırakmış ama soykırım devam etmişti. Bu sürgün ve soykırım sırasında yapılan katliamlarda ve salgın hastalıklar neticesinde en az 625 bin insanın hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Kalan nüfusun 700 bin kadarı Osmanlı imparatorluğuna sürgün edilmiş olup bu gün dünyanın farklı coğrafyalarında farklı ülkelerinde varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Soykırım neticesinde topraklarından koparılan Çerkesleri ise geldikleri topraklarda bir yandan hayatta kalma mücadelesi bir yandan da kimlik, dil ve kültürlerini devam ettirme mücadelesi bekliyordu. Bu mücadele ise başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere asimilasyonist ve inkarcı ulus-devlet politikalarının yıkıcı etkileri ile bezenmiş ve Ubıhça sürgün topraklarında yok olmuştur.

Katliamlarla geçen 101 yılın sonucunda başta Çerkesler olmak üzere Kuzey Kafkasyalılar yurtlarından çıkarıldılar ancak vatanları yüreklerinde durmaya devam etti. Çerkes Soykırımı, tarihte biten bir savaşın anması değildir. Faili, mağduru ve etkileri bugün de devam eden, hukuki bir tanımla, mütemadi bir suçtur. Gerek bölge halklarına yaklaşımı, gerek sürdürdüğü politikalar, gerek devlet sembolleri bakımından her yönüyle Rusya İmparatorluğunun devamı olduğunu iddia ve ispat eden Rusya Federasyonu ise bu soykırımın bugünkü muhatabıdır. 21 Mayıs 1864’le son bulmayan hikaye, Rus İç Savaşından, Denikin’in ordularına, 2. Dünya Savaşında gerçekleştirilen 1944 Çeçen, İnguş, Tatar, Karaçay, Balkar dahil pek çok halkın soykırıma uğratılması ile devam etmiş, 1990’ların kaotik ortamında 2 büyük Çeçen savaşı ile neticelenmiştir. Bugün de anavatanımızın yanı başında Ukrayna’da 5 milyonu aşkın sivil insanı mülteci haline getiren yine aynı politikalar ve aynı yayılmacılık olmuştur.

Rusya'nın emperyalist ve yayılmacı politikaları çerçevesinde Kuzey Kafkasya'ya yönelik köleleştirme ve tebaalaştırma amaçları güttüğü belirtilmektedir. Kuzey Kafkasya halklarının direnişi ve savaşma azmi karşısında Rusya'nın baskılarını artırdığı ve salgın hastalıklarla halkları zayıflatmaya çalıştığı ifade edilmektedir.

Ancak, Çerkesler ve diğer Kafkasya halkları, son ana kadar vatanlarını savunmak için mücadele etmiş ve soykırıma boyun eğmemiştir. Ne yazık ki, soykırım sonucunda en az 625 bin insanın hayatını kaybettiği ve geri kalan nüfusun büyük bir kısmının Osmanlı İmparatorluğu'na sürgün edildiği belirtilmektedir. Soykırımın etkilerinin hala devam ettiği ve günümüzde Rusya Federasyonu'nun sorumluluğunu kabul etmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Etkinlik, 21 Mayıs 2023 tarihinde saat 18:00'de Ankara Anıtpark'ta gerçekleşecektir. Kafkas Dernekleri Federasyonu, tüm dünya halklarını ve vicdan sahibi insanları bu etkinliğe katılmaya davet etmektedir. Amacı, Çerkeslerin ve Kafkasya halklarının tarihsel haksızlıklarını anlatmak ve soykırımın adını duyurarak tüm dünyanın dikkatini çekmektir.

Etkinlik hakkında daha fazla bilgi için Kafkas Dernekleri Federasyonu ile iletişime geçebilirsiniz.

Tarih: 21 Mayıs 2023

Saat: 18:00

Yer: Ankara Anıtpark

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş