metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dünya

Birleşmiş Milletler İsrail'in Gazze'deki savaş sonrası planlarını 2 devletli çözüme aykırı buluyor

24.02.2024

Middle East Monitor'dan Tercüme

Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber

BM sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun savaş sonrası Gazze planının İsrail ve Filistin arasındaki iki devletli çözüme aykırı olduğunu söyledi.

Stephane Dujarric New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu raporları açıkça gördük... Her şeyden önce, tekrar etmekte fayda var, acil bir insani ateşkes, daha fazla insani erişim ve rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Genel Sekreter Antonio Guterres'in "uzun vadeli barış için herhangi bir sürdürülebilir çözümün iki devletli bir çözüm çerçevesinde olması, işgalin sona erdirilmesi ve uluslararası hukuk, ilgili BM kararları ve mevcut ikili anlaşmalar doğrultusunda Gazze'nin ayrılmaz bir parçası olduğu tam bağımsız, demokratik, bitişik, egemen ve yaşayabilir bir Filistin Devleti'nin kurulması gerektiğini" vurguladığını hatırlattı.

Dujarric'in açıklamaları, Netanyahu'nun Bakanlar Kurulu'na Gazze'deki savaş sona erdiğinde İsrail'in Gazze üzerinde sınırsız tam güvenlik kontrolü sağlamasını ve UNRWA ajansının kapatılmasını öngören bir plan önermesinin ardından geldi.

Dujarric, "UNRWA'nın çalışmalarını baltalayan söylem, plan ve çabaların devam etmesinden büyük endişe duyduğumuzu da eklemek isterim" dedi.

Dujarric, planın "Gazze halkı için umut ettiğimiz her şeye, açıkçası İsrailliler ve Filistinlilerin yan yana barış içinde yaşayabilmelerine aykırı olduğunu" vurguladı.

İsrail, Filistinli grup Hamas'ın 7 Ekim'deki sınır ötesi saldırısından bu yana Gazze Şeridi'ni vuruyor. Bunu takip eden İsrail savaşı 29,410'dan fazla insanın hayatını kaybetmesine, kitlesel yıkıma ve ihtiyaç maddelerinde kıtlığa neden oldu. Yaklaşık 70,000 kişi de yaralandı.

Hamas saldırısında yaklaşık 1,200 İsraillinin öldüğüne inanılırken 200'den fazlası da rehine olarak Gazze'ye geri götürüldü.

Ancak o tarihten bu yana Haaretz tarafından İsrail ordusuna ait helikopter ve tankların, İsrail'in Filistin Direnişi tarafından öldürüldüğünü iddia ettiği 1.139 asker ve sivilin birçoğunu öldürdüğü ortaya çıkarıldı.

BM'ye göre İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı bölge nüfusunun %85'ini gıda, temiz su ve ilaç sıkıntısı nedeniyle ülke içinde yerinden edilmeye iterken, bölgenin altyapısının %60'ı hasar gördü ya da yok edildi.

İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor. Ocak ayında verilen bir ara kararda Tel Aviv'in soykırım eylemlerini durdurması ve Gazze'deki sivillere insani yardım sağlanmasını garanti altına alacak tedbirler alması emredilmişti.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş