metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dünya

AB yol haritası görüşmelerine başlarken Borrell İsrail'i iki devletli çözüm konusunda tehdit etti

23.01.2024

 

The Jerusalem Post'dan Tercüme

Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber

Borrell gazetecilere verdiği demeçte "Artık Orta Doğu barış süreci hakkında konuşmamamız gerektiğini düşünüyorum" dedi. "Özellikle iki devletli çözüm hakkında konuşmaya başlamalıyız."

Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail ve Filistinliler için iki devletli bir çözüme yönelik bir yol haritası hazırlanması amacıyla uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.

İsrail'e katılması için baskı yapacak araçların mevcut olduğunu söyledi.

Borrell, "İsrail ve gelecekteki Filistin devleti için sağlam bir güvenlik sağlayacak bir barış planı için ilk taslak var" dedi.

Borrell'e göre eğer bu teklif kabul edilmezse İsrail'i anlaşmaya zorlamak için elimizde bir koz olacak.

Toplantının arka planı 

Borrell bu konuşmayı, AB dışişleri bakanlarının Brüksel'de gerçekleştirdikleri ve Orta Doğu'daki mevkidaşlarıyla alışılmadık bir şekilde arka arkaya görüşmeler yaptıkları aylık toplantının ardından yaptı.

Konuk dışişleri bakanları İsrail'den Israel Katz, Suudi Arabistan'dan Saudi Faisal bin Farhan Al Saud, Ürdün'den Ayman Safadi, Mısır'dan Sameh Shoukry ve Filistin Yönetimi'nden Riyad al-Maliki idi.

"Borrell toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada "Artık Orta Doğu barış süreci hakkında konuşmamamız gerektiğini düşünüyorum. "Özellikle iki devletli çözümün uygulanması süreci hakkında konuşmaya başlamalıyız."

"Barış çok genel bir hedeftir" dedi. "Herkes barışın gerekliliği konusunda hemfikir. Hiç kimse barışa karşı olduğunu söyleyemez. Ancak burada genel olarak barıştan bahsetmiyoruz. Burada belirli bir süreç üzerinden barıştan bahsediyoruz."

Borrell, şimdi konuşulması gerekenin iki devletli bir çözümün nasıl hayata geçirileceği olduğunu söyledi.

İki devletli bir çözümün uygulanmaya çalışılması

Borrell, "Elde etmeye çalıştığımız şey bu, [ve] herkes bu konuda hemfikir değil," dedi. "Bazıları destekliyor, bazıları karşı çıkıyor... Eğer İsrail bu çözümü istemiyorsa, bu çözümü inşa etmek için görüşmelere katılmaları zor olacaktır. Ancak bu diğer herkesin bunu yapmasını engellemez."

Borrell, İsrail'in Filistin devletine karşı çıkmasının yeni bir şey olmadığını söyledi. "İsrail 30 yıldır buna karşı çıkıyor." Masada Arap ülkeleri ve ABD de dahil olmak üzere pek çok farklı girişim olduğunu söyleyen Borrell, AB'nin kendi planı üzerinde ilerlediğini de sözlerine ekledi.

Toplantı öncesinde Borrell, AB'nin 27 üye ülkesine İsrail-Filistin çatışmasında barış için bir yol haritası öneren bir müzakere belgesi gönderdi.

Planın merkezinde AB, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Arap Birliği tarafından düzenlenecek ve ABD ile Birleşmiş Milletler'in de davet edileceği bir "hazırlık barış konferansı" çağrısı yer alıyor.

Borrell, tüm AB üyelerinin bunun hem İsrailliler hem de Filistinliler için barış ve güvenliği garanti edebilecek tek uygulanabilir çözüm olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

"İsrail katılmayı kabul etmezse bu zor olur ama bu diğer ülkelerin bunu tartışmasını engellememeli" dedi.

AB'nin şimdi uluslararası konferans için hazırlıklara başlayacağını söyleyen Borrell, Avrupa'nın bunu yapmak için "ahlaki bir yükümlülüğü" olduğunu da sözlerine ekledi. Uluslararası toplum tarafından İsrail'e bir çözüm dayatılıp dayatılmayacağını söylemekten kaçındı.

Borrell, tüm AB üye ülkelerinin önceliğin insani yardımın genişletilmesi, İsrail'in tüm askeri faaliyetlerinin durdurulması ve Gazze'de tutulan rehineler konusunun ele alınması olduğu konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

"Savaştan önce 500'den fazla kamyon girerken, şimdi günde 100'den az, belki 80 kamyon giriyor" dedi.
Borrell Gazzelilerin şu anda kıtlıkla karşı karşıya olduğunu söyledi. Katz'a Gazze'ye insani yardımın acilen arttırılması gerektiğini açıkça ifade ettiğini söyledi.

"Öncelik bombardımanı durdurmaktır" diyen Borrell, savaşın İsrail'e güvenlik getireceğine inanmadığını da sözlerine ekledi.

Borrell, AB Konseyi düzeyinde ateşkesi desteklemek için oybirliği olmadığını söyledi.

Borrell, Katz'ı günün erken saatlerinde iki olası projeyi gösteren bir video sunması nedeniyle eleştirdi: biri İsrail'i Körfez ülkelerine bağlayan bölgesel bir tren altyapısı, diğeri ise Gazze kıyılarında yapay bir ada.

Borrell, "Bakan konseyde geçirdiği zamanı ülkesinin güvenliği hakkında konuşarak daha iyi değerlendirebilirdi" dedi.
 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş