metrika yandex
  • $32.3
  • 34.78
  • GA17500

Haberler / Dünya

“Şartlı ateşkes kararı utanç verici!”

20.01.2024

 

İrlandalı Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri Clare Daly ve Mick Wallace, Gazze'deki esirlerin salıverilmesi ve “HAMAS’ın tasfiyesi” şartıyla AP'de kabul edilen "kalıcı ateşkes" çağrısı kararının "utanç verici” olduğunu belirtti.

Daly ve Wallace, AP'nin Strazburg'da toplanan Genel Kurulunda alınan kararın, "kalıcı ateşkes" için gerçek bir çağrıyı temsil etmediğini, aksine soykırımı andıran eylemlerin "ucu açık şekilde" onaylanması anlamına geldiğini vurguladı. Karar metninde kalıcı ateşkes için "açık ve koşulsuz" çağrıyı engelleyen değişikliği destekledikleri için Fine Gael partisinden 5 İrlandalı parlamenteri eleştiren Daly ve Wallace, "Bu, 5 AP üyesi utanmalıdır. Ekim ayından bu yana İrlandalılardan gelen ve ateşkes çağrısında bulunmak veya ateşkes sağlamak için elimizden geleni yapmamızı isteyen elektronik postalar alıyoruz ve bugün Fine Gael üyeleri, Avrupa Parlamentosunun bunu yapmak için sahip olduğu tek resmi şansını ziyan etti" dedi.

"BU (KARAR), SOYKIRIM İÇİN AÇIK UÇLU BİR RUHSATTIR"

Daly ve Wallace, metnin ateşkes çağrısından ziyade İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bunun için öne sürdüğü " HAMAS’ın tasfiye edilmesi ve rehinelerin (esirlerin) koşulsuz serbest bırakılması" gibi ön koşulları içerdiğini belirterek, "Bu demek oluyor ki görüşme yok, ateşkes yok ve HAMAS ortadan kalkana kadar ölümler devam edecek. Bu, İsrail'in soykırım için defalarca dile getirdiği ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul edilen bahanesidir. Bu, bir ateşkes çağrısı değildir. Bu, soykırım için açık uçlu bir ruhsattır ve İsrail tarafından böyle anlaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

Kararın Gazze'deki insani krizi ele almaktan uzak olduğunu vurgulayan Daly ve Wallace, aksine bunun HAMAS ortadan kaldırılana kadar (!) şiddetin sürdürülmesine "yeşil ışık" yakılması anlamına geldiğini belirtti.

20.01.2024 Milli Gazete

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş