Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, 1 aydır Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan ve Özbekistan'a iade tehlikesi bulunan Özbek imam Fazliddin Parpiyev'i meclis gündemine taşıdı. Çalışkan, IŞİD suçlamasıyla daha önce gözaltına alınan Parpiyev hakkında takipsizlik kararı verildiğini ve serbest bırakıldığını hatırlattı.
Fazliddin Parpiyev (Musa Salih) Özbekistan'da bir camide imamlık yapıyordu. Başörtüsü ve sakal yasağını eleştirdiği için ülkesinde görevinden alındı ve yoğun baskılara maruz kaldığı için 2021 yılında Türkiye'ye sığınarak T.C Vatandaşlığı aldı.
Fazlidddin Parpiyev’in avukatı Gülden Sönmez, müvekkilinin Türkiye’de düzenli bir aile hayatı olan ve Türk vatandaşlığı kazanmış bir kişi olduğunu belirtti. Süreci özetleyen Sönmez, Salih’in daha önce asılsız bir suçlamayla soruşturma geçirdiğini, hiçbir delil bulunamaması üzerine savcılığın takipsizlik kararı verdiğini ifade etti. Ancak soruşturma henüz sonuçlanmadan, jet hızıyla Salih’in vatandaşlığının iptal edildiği belirtildi.
Sönmez, yakın zamanda aynı suçlamalarla tekrar gözaltına alınan Salih’in savcılık tarafından serbest bırakılmasına rağmen Göç İdaresi’ne teslim edilerek Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne kapatıldığını açıkladı. Sönmez, "Hakkında kesinleşmiş takipsizlik kararı varken ve vatandaşlık davası sürerken sınır dışı etme kararı verilmesi açık bir insan hakları ihlalidir" dedi.
Türkistanlılar İnisiyatifi adına açıklama yapan Burhan Kavuncu ise, yılbaşı öncesi yapılan operasyonlarda 143 kişinin "DEAŞ operasyonu" adı altında gözaltına alındığını, ancak bu kişilerin çoğunun suçla ilgisi olmadığını ve serbest bırakıldığını belirtti. Kavuncu, "Emniyet bu kişileri serbest bırakıyor ancak fiilen Göç İdaresi’ne teslim ediyor. Göç İdaresi de idari kararla bu insanları GGM’lere kapatıyor" diyerek sistemin işleyişini eleştirdi. Ayrıca bu kişilerin medyada fotoğrafları yayınlanarak hedef gösterildiğine dikkat çekildi.
Umran dergisi Eylül 2026 sayısı çıktı
05.09.2026
ABD uçağı pistten çıktı: 5 ölü
07.09.2026
Dindarlaşarak Gavurlaşma|Fuat Durgun
13.08.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ - 6 ÜSTÜN BOL 04.09.2026
Yalnızlık Allah'a Mahsustur! AYTEN DURMUŞ 04.09.2026
Korkak Ebeveynlik FEYZULLAH AKDAĞ 10.09.2026
Kasıt ve Kusur: Süleymancılık AHMET GÜRBÜZ 24.08.2026
Genç, Musa ve Hakîm’in hikayesi OSMAN KAYAER 19.08.2026
YENİ BİR EĞİTİM MODELİ ÖNERİSİ ORHAN GÖKTAŞ 26.08.2026
Ezherli Kuytul AHMET GÜRBÜZ 02.09.2026