Yüksek ev kiraları ve yurtlardaki kapasite sorunu nedeniyle kalacak yer bulamadıkları gerekçesiyle ‘Barınamıyoruz' eylemi gerçekleştiren öğrenciler, Ankara Ulus'ta düzenlenmesi planlanan ama Ankara Valiliği'nin uygun görülmediğini açıkladığı eylem için İstanbul ve İzmir'den yola çıkmıştı. Ancak öğrenciler Ankara girişinde durdurulmuş ve emniyet görevlileri tarafından gözaltına alınmışlardı.
Bu olayla ilgili olarak Mazlumder Ankara Şubesi basın açıklaması yaptı. Açıklamada,15 Temmuz darbe girişiminden sonra, geçici bir dönem için ilan edilen OHAL kaldırıldığı halde maalesef OHAL alışkanlığı olarak ifade özgürlüğünün kısıtlanması, basın açıklaması, toplantı ve gösteri hakkının engellenmesi durumu anayasaya ve hukuka aykırı olarak devam edildiği vurgulandı.
Basın açıklamasında, savcılıktan, gözaltına alınan “Barınamıyoruz Hareketi” mensuplarının en kısa sürede serbest bırakmalarını ve hükümetten de; hukuksuz uygulama yapan güvenlik görevlileri hakkında soruşturma başlatılmasını ayrıca; hak arama taleplerinin önünde engel teşkil eden OHAL dönemi uygulamalarından vazgeçilmesini talep edildi.
Mazlumder Ankara Şube tarafından yapılan açıklamanın tam metni :
Gösteri Hakkı ve Seyahat Özgürlüğü Anayasal Bir Haktır
Kendilerini “Barınamıyoruz Hareketi” olarak isimlendiren bir grup genç İzmirden ve İstanbul'dan Ankara'ya gelirken Kazan ilçesi girişinde durdurulmuş ve içlerinden bazıları gözaltına alınmıştır.
Elde ettiğimiz bilgilerden ve sosyal medyaya yansıyan görüntülerden anlaşıldığı üzere gençler, polise ve çevreye karşı herhangi bir şiddet uygulamamış ya da saldırıda bulunmamıştır. Bu çerçevede suç işlemedikleri halde kişilerin anayasal teminat altına alınan seyahat özgürlükleri, toplantı ve gösteri hakları engellenmiş ve gençler hukuksuz bir şekilde gözaltı alınmıştır.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra, geçici bir dönem için ilan edilen OHAL kaldırıldığı halde maalesef OHAL alışkanlığı olarak ifade özgürlüğünün kısıtlanması, basın açıklaması, toplantı ve gösteri hakkının engellenmesi durumu anayasaya ve hukuka aykırı olarak devam etmektedir.
Mazlumder olarak:
Savcılıktan, gözaltına alınan “Barınamıyoruz Hareketi” mensuplarının en kısa sürede serbest bırakılmasını,
Hükümetten; hukuksuz uygulama yapan güvenlik görevlileri hakkında soruşturma başlatılmasını,hak arama taleplerinin önünde engel teşkil eden OHAL dönemi uygulamalarından vazgeçilmesini talep ediyoruz.
Mazlumder Ankara Şubesi
Umran dergisi Eylül 2026 sayısı çıktı
05.09.2026
ABD uçağı pistten çıktı: 5 ölü
07.09.2026
Dindarlaşarak Gavurlaşma|Fuat Durgun
13.08.2026
GÜNDEMDEKİ KONULAR|DAVUT GÜLER
18.08.2026
Kasıt ve Kusur: Süleymancılık AHMET GÜRBÜZ 24.08.2026
Genç, Musa ve Hakîm’in hikayesi OSMAN KAYAER 19.08.2026
YENİ BİR EĞİTİM MODELİ ÖNERİSİ ORHAN GÖKTAŞ 26.08.2026
Ezherli Kuytul AHMET GÜRBÜZ 02.09.2026