İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Adana Şubesi, FETÖ/PDY örgüt üyeliği isnadı ile Şubat 2018 de,Mersin TEM Şube Müdürlüğünce gözaltına alındıktan sonra terör örgütü üyesi olduğu iddiası ile tutuklanan Halime Gülsu’nun 27 Nisan 2018 tarihindeki ölümü nedeniyle bir rapor yayınladı
Raporda Halime Gülsu’ya, ilaçlarının tam ve zamanında verilmediği ve tedavisinin zamanında yapılmaması sebebiyle devlet’in yaşam hakkını ihlal ettiği vurgulandı.
Yayınlanan Raporun; Halime Gülsu’nun yakınları ; ilgili doktorlar ve cezaevi yönetimi ile görüşülerek yapıldığı ifade edildi.
Mazlumder Adana Şube Başkanı Av.Mehmet Ali ÖNAL, Başkan Yrd. Av. Ali ÇALDIR ve Mazlumder Genel Başkan Yrd. Orhan GÖKTAŞ 'dan oluşan gözlemci heyetin izlenimlerine göre;
“SLE (Sistemik Lupus Eritematozus) Hastası olan Halime Gülsu’nun uzun süre ilaçlarının zamanında verilmediği ve gözaltında kaldığı, gözaltında kaldığı süre içerisinde ailesi ile görüşemediği, gözaltında ve tutuklulukta geçirdiği süre zarfında bir kısım ilaçlarının zamanında temin edilmediği, kolluk ve savcılık ifadesinde hastalığından bahsettiği halde tutuklanmış olduğu, gözaltında ve tutuklulukta geçirdiği sürede SLE hastalığına ilişkin tedavisinin yapılmadığı, hastalığının ilerlediği, ölüm nedeninin “SLE hastalığına bağlı kardiyak arrest sonucu hayatını kaybettiği” tespitinin yapıldığı, Halime Gülsu'nun hastaneye sevkinin cezaevi doktoru tarafından defalarca yapılmasına rağmen, romatoloji servisi bulunmayan Tarsus Devlet Hastanesi tarafından Mersin Şehir Hastanesine sevkinin geç yapıldığı, yatışının yapılmadığı tespit edilmiş ve gözlemlenmiştir” ifadelerine yer verildi.
Adana Mazlumder tarafından yayınlanan raporun sonuç kısmında ise; yaşam hakkı, tüm hukuk sistemleri tarafından kabul edilen en temel insan hakkı olduğun belirtilerek, anayasada; devletin insan hayatının korunması için gerekli tedbir ve önlemleri almakla yükümlü olduğunu, bu çerçevede Halime Gülsu'nun gözaltında ve tutukluluk süresi içerisinde ilaçlarının temin edilmemesinin, soruşturma esnasında hastalığını beyan etmiş olmasına rağmen tutuklanmış olmasının, tedavisinin gereği gibi veya hiç yapılmaması gibi hususların göz önüne alındığında, Halime Gülsu'nun ölümünde, devletin “Yaşam Hakkı İhlal’i” işlediğini ifade edildi.
GÜNDEMDEKİ KONULAR|DAVUT GÜLER
18.08.2026
Hac kesin kayıtları yarın başlıyor
29.07.2026
Ne Karma Ne De Zorunlu Eğitim|Özkan Yaman
30.07.2026
Genç, Musa ve Hakîm’in hikayesi OSMAN KAYAER 19.08.2026
sessiz savaşlarımız MUSTAFA AKMEŞE 20.08.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ- 4 ÜSTÜN BOL 19.08.2026
Kasıt ve Kusur: Süleymancılık AHMET GÜRBÜZ 24.08.2026
CHP, REJİM VE DEVLET SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 26.07.2026
Yurtta Sulh Cihanda Sulh AHMET GÜRBÜZ 10.08.2026