Anayasa Mahkemesi, 28 Şubat'ın hükümlü generallerinin infaz durdurma talebini reddetti. İslam düşmanı cuntacı generaller şimdi de infaz ertelemesi veya aftan yararlanmak için çabalıyor.
Anayasa Mahkemesi, 28 Şubat'ın hükümlü generallerinin infaz durdurma talebini reddetti. İslam düşmanı cuntacı generaller şimdi de infaz ertelemesi veya aftan yararlanmak için çabalıyor.
28 Şubat davasında hüküm giyen ve cezaevine giren 14 emekli generalin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı tedbir başvurusuna olumsuz yanıt geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı İrfan Fidan ve Recai Akyel'den oluşan iki üyeli komisyon, "yaşamlarına yönelik ciddi tehlike yok" gerekçesiyle infaz durdurma talebini reddetti. Avukatlar bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, sağlık gerekçesiyle infazın ertelenmesini talep etti. Buna ilişkin Adli Tıp süreci başladı. Öte yandan gözler Cumhurbaşkanı'nın af yetkisini kullanıp kullanmayacağına çevrildi. Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, "Ben avukat olarak, müvekkilimin özgürlüğüne kavuşması taraftarıyım. Bu konudaki takdir yetkisi Sayın Cumhurbaşkanı'nındır" dedi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 28 Şubat davasında 14 sanık hakkında "darbeye teşebbüs" suçundan verdiği müebbet hapis cezasının Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanması üzerine infaz süreci başlamıştı. Yaşları 73 ile 89 arasında değişen 14 emekli general, 19 Ağustos'ta cezaevine konulmuştu. Avukatlar ise müvekkillerinin yaş ve sağlık durumlarını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi'ne bulunmuştu. Başvuruda infazın durdurulması için tedbir kararı verilmesi istenmişti.
Başvuru, Anayasa Mahkemesi'nde bireysel başvuruların ön değerlendirmesini yapan İkinci Bölüm'ün 3. Komisyonu'na gönderildi. AYM'de Recai Akyel ve İrfan Fidan'dan oluşan iki üyeli bu komisyon, başvurunun reddine karar vererek, dosyayı bir üst bölüme göndermedi. Kararda, 81 yaşında olan, koroner arter bypass ameliyatı geçiren, Tip2 tip diyabet ile arteryel hipertansiyon hastası olan Çetin Doğan'ın yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlikenin bulunmadığı savunuldu.
Tahliye için iki yol: İnfaz erteleme ve af
Pazartesi günü avukatlara tebliğ edilen AYM'nin bu kararının ardından cezaevindeki hükümlü askerlerin tahliyesinin önünde iki yol kaldı. Savcılık, geçici süreyle infaz erteleme kararı verebilir. Cumhurbaşkanı ise anayasadan kaynaklanan af yetkisini kullanabilir.
Savcılığa infaz erteleme başvurusu
Avukatlar, bu amaçla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, sağlık ve yaş gerekçesiyle infaz erteleme talebinde bulundu. Cezaevindeki askerlerin sağlık durumunun iyi olmadığını belirten Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, "Benim müvekkilimden edindiğim bilgiye göre, özellikle Çevik Bir'in durumu kritik. Kendisi Alzheimer hastası ve birçok şeyi hatırlamıyor. Kendi hayatını tek başına idame ettirecek durumda değil. Aynı şekilde müvekkilim Çetin Bey de aslında kendi hayatını tek başına idame ettirecek konumda değil. Ayakkabısını tek başına bağlayamıyor. Bu şartlar içinde Çevik Bey'e destek olmaya çalışıyor" dedi.
Adli Tıp süreci başladı
İnfaz Savcılığı, bunun üzerine cezaevindeki generallerin Adli Tıp sürecini başlattı. Emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Çetin Doğan, bu kapsamda dün İzmir Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Diğer hükümlü askerlerin de bulundukları illerdeki Adlı Tıp Kurumu'na sevk edildiği öğrenildi. Adli Tıp Kurumu'nun hükümlülerin sağlık durumlarına ilişkin cezaevinde kalıp kalamayacakları yönünde hazırlayacağı rapora göre savcılık infaz erteleme talebini karara bağlayacak.
Hürmüz'de sıcak çatışma
09.05.2026
4 PKK'lı teslim oldu
11.05.2026
Slovenya, NATO'dan çıkmayı tartışıyor
16.04.2026
İspanya, Çin’i Ortadoğu’ya çağırdı
16.04.2026
Haz mı, Huzur mu? AHMET GÜRBÜZ 10.05.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -3 ÜSTÜN BOL 09.05.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -4 ÜSTÜN BOL 15.05.2026
yürümeyen, yazgısını eksik yaşar MUSTAFA AKMEŞE 23.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
Görmediğin bir oğlu olmuş… OSMAN KAYAER 27.04.2026