metrika yandex
  • $32.19
  • 34.99
  • GA17650

Haberler / Ekonomi

TARLA BALIKÇILIĞI VE SERA OSB'LERDEN MİLYARLIK GELİR / Vedat KAHYALAR

14.01.2021

Çukurova’nın önemli bir değeri, Vedat Kahyalar.

Adana'da kurulacak Tarıma Dayalı (BALIK) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 143 firmanın, yılda 60 bin ton su ürünleri üretmesi, Adana ekonomisine yıllık 2,5 milyar lira katma değer ve en az 2 bin kişiye istihdam sağlamasını  hedefledikleri projesini Büyüksaat Gazetesi Haber Koordinatörü Gazeteci Remzi Yıldırım’a Barış FM de anlattı.

ADANA, DÜNYADA BALIK VE SERA İLE DE ANILACAK

Vedat Kahyalar, Karataş bölgesinde konuşlandırılacak OSB'de karides, levrek, çipura, sazan, yayın, kefal türleri, yılan balığı,  tilapya, pangasus, trança gibi su ürünlerinin üretilmesi konusunda projelerin bakanlıkta onaylandığını, artık dünyada tarıma dayalı üretimin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu, bu projelerle Adana’nın dünyada balık kenti olarak anılacağını vurguladı.

 

ÖZEL HABER

Remzi Yıldırım

Türkiye’de bir ilk ve örnek olacak. Adana Karataş Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini ve yetiştirilecek potansiyel ürün çeşitlerini içeren projeyi, Vedat Kahyalar koordinatörlüğünde uzman bir ekip hazırladı.

 

Vedat Kahyalar, ülkenin geçtiği zor dönemde en büyük itici gücün üretim ve ihracat olduğuna vurgu yaparak; “önce SERA OSB, sonrasında da BALIK OSB olmak üzere iki stratejik tarım projesini hazırladık. Bu bölgelerin ortak özelliği, üretimlerinin %75 inin İhraç edilebilir nitelikte olmasıdır ” cümlelerini coşkuyla anlattı.  

ADANA TİCARET ODASI PROJEMİ OLDUKÇA ÖNEMSEDİ

Hacı Sabancı OSB Eski Bölge Müdürü, Büyüksaat Gazetesi Yazarı Vedat Kahyalar; “ Ülkemizde tarım, artık klasik yöntemlerle değil, modern usullerle yapılıp verimliliğinin attırılması gerektiğini, niteliğinin ve niceliginin arttırılması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle Tarımın Başkenti Adana’da Organize Tarım Bölgelerinin kurulmasını hayal ettim. SERA OSB; ürünlerin yetiştirildiği bölge ile hemen yakınında bu ürünlerin işlendiği  sanayi kuruluşlarının kurulmasıdır. Nitelikli sera ürünlerinin Yurt Dışına ihracı için markalama, paketleme, ihraç etme gibi bir çalışmanın Adana’mıza gerekli olduğuna inandım. Adana Tarım OSB düşüncelerim Adana Ticaret Odasında ilgi ile izlendi. Ticaret Odası Bunu gerçekleştirmek için liderlik yaptı. Bende bu projenin koordinatörü oldum.

ATO'da kurulan Tarım komisyonu ile birlikte yer seçimi, ürün çeşitliliği, maliyetler, su ve elektrik temini çalışmaları titizlikle sürdürüldü. 3 yıl süresince, seracılarla, ilgili meslek grupları ve Üniversitemiz ile çalışmalar yaptık. Kurulması planlanan Sera Organize Bölgesi, Adana Karataş ilçesi, Bebeli Mahallesinde, 2 bin 500 dönümlük hazine arazisinde yer alıyor. Bu projemize Tarım Bakanlığıda çok sıcak baktı. Proje; 2.5 yıllık çalışma ile sonuçlandı ve Adana valisinin başkanlığında kurulan müteşebbis heyete teslim edildi.

Sera OSB çalışmamızdan hemen sonra, 2005 yılından bugüne üzerinde çalıştığım, Su Ürünleri Organize Sanayi projemi teklif ettim. Denizlerde şu an 500 milyon ton plastik atık biriktiğini, kimyasal atıklarla kirliliğin gün geçtikçe arttığını, Bu zehirli atıkların maalesef denizlerimizde yaşayan balıkların vücutlarına kadar girdiğini anlattım yetkililere. Dünyanın artık rafine ortamlarda balık yetiştirme, karides yetiştirme sürecine girdiğinden söz ederek, Endenozya, Çin ve bir çok ülkedeki tarla balıkçılığı örneklerini anlattım. Tarlada üretilen balık ve diğer su ürünlerinin daha sağlıklı ve temiz ortamlarda yetiştirildiğini ve bu işin geleceğin önemli sektörleri arasında olduğunu anlattım.  Uygun yerlerdeki balık yumurtalardan çıkan yavrular alınarak 2 metre derinliğindeki  tarla havuzlarına alınıyor, bu havuzlarda balıklar uygun yemlerle beslenerek geliştiriliyor. Plastik atıklardan, zehirlerden etkilenmeyen daha kaliteli balıklar yetiştiriliyor. Bu işlemin hem besleyerek büyütme sonrasında da üretim tesislerinde işlenerek ihraç ürünü haline getirilmesi için Organize Sanayi Bölgesi olması gerektiğini anlattım. Bu fikrimiz gerek bakanlık, gerekse de yatırımcı tarafından uygun bulundu ve projeyi hazırladık.

KARATAŞ SU ÜRÜNLERİ RESMEN KURULDU

Kâhyalar; “25 dönümlük 143 tane parseli 30 yakın sanayi tesisi için farklı dönümlük arsa parselleri oluşturduk. Karataş bölgesinde Ceyhan Nehrimizin Akdenize döküldüğü noktada Adalı köyünün(Mahallesi) ön kısmında denize yakın kısmında tarıma elverişli olmayan, yüzyıllardan beri kullanılmayan  bir bölge. Bu bölgede; tatlı ve tuzlu su balıkçılığının yanında karides ve kabuklu diğer deniz ürünleri de yetiştirilecek. Bu bölge ile Adana, dünya çapında balık kenti olarak anılacak. Karataş Adalı mahallesindeki Balık OSB kurulumunda  liderliği Akdeniz İhracatçılar Birliği ve kurulan balık üreticileri derneği üstlendi . Projemizin uygulanabilmesi için  özel yasa çıktı. Şuan iki projemiz Tarım Bakanlığında onaylandı ve isletme için çalışmalar kısa zamanda başlayabilir.

Eğer bu iki proje Adana için liyakatlı insanlar tarafından iyi yönetilir hayata geçirilir ise, 3. Proje olarak da Manda OSB projemizi sunacağız.  Adanalılarımızın deyimi ile camuz, Manda'nın her şeyi kıymetli. Eti, sütü, derisi, boynuzu… Çok çeşitli işlenebiliyor.

Vedat kahyalar; "Yüz yıl önce, İtalya gemilerle manda alıp götürmüşler ülkemizden. Irkını ıslah etmişler. 20 litre süt almaya başlamışlar. Bu süt ile ünlü mozzarella peyniri yapmışlar. Makarna ve Pizzalarını, mozzeralla peyniri meşhur ediyor. Bu peyniri marka yapan bizden götürdükleri mandanın sütüdür. Türkiye’de toplam 143 bin manda kalmış. 100 yıl öncesinde bir milyon manda varmış ülkemizde. Biz de söylüyoruz ki;  nesli tükenen bu hayvanı koruyalım. Irkını ıslah edelim. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin geçtiği yerler de bataklık alanlar çok. Mandalar bu bataklıkları çok seviyor bu alanlarda manda yetiştiriciliğini tesis edelim. Manda OSB’leri kuralım. Bu tesislerde çok nitelikli elemanlara da ihtiyaç bulunmuyor.  Tarım, Balık, Manda OSB’ler Adana’da faaliyete geçmesi ile Adana;  ülkemizde öncelikli olarak tarım ve hayvancılığa örnek olacak “dedi

TÜRK KÖYLÜSÜNÜN SEVİYESİ YÜKSELMELİ

Vedat Kahyalar; “ Bu OSB’leri başarmamızın ardından Çiçek, Bitki OSB’ler gelecektir. Corana süreci bizlere şunu gösterdi; Bizim güçlü yanımız tarım. Tarımda üretim yapıp ihraç yapmalıyız. Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin kg ortalaması 1,3 dolar. Bizim Balık, karides kilogram ortalaması 5 ila 12 dolar. Muazzam bir fark var. Bir sanayi ürünü ihracı ile arasında önemli fark var. Artık, Türk köylüsünün bilgi ve beceri seviyesinin yükselmesi lazım. Artık Türk köylüsü çocuklarını veteriner, Mühendis olarak yetiştirmeli. Türk tarımı profesyonel usuller ile yapılmalı. Ziraat Mühendisi olmak için rekabet başlaması lazım. Şehrimiz, bu tür yatırım ortamları ile donatılabilirse, altyapı ile desteklenirse, yatırım üssü hale gelir. Sabancı’da, KOÇ da gelir Eczacıbaşı’da gelir.. Yatırımlarını yaparlar. Adana’nın artık elini taşın altına koyacak yöneticilere ihtiyacı var. Suya sabuna dokunmayan, günü kurtaran  yönetici ile Adana bir yere gelemiyor. Hangi Adanalıya sorsanız şehrini terk etmek istiyor, fakat bu projeler yapıldığı an insanlar düşünecekler daha başka neler yapalım diye. Bu projeler tamamlandığında Adana’ya gıda laboratuarları kurulacak. Tarımda Türkiye’nin 1 numarasıyız fakat rakipsiz lideri, yıldızı olacağız. Akademisyenin çiftçi ile buluştuğu, birlikte  çalışan/üreten bir kent olmak zorundayız “ açıklamalarında bulundu.

Yorum Ekle
Yorumlar (1)
Remzi Yıldırım.... | 14.01.2021 18:00
Adana'da kurulacak Tarıma Dayalı (BALIK) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 143 firmanın, yılda 60 bin ton su ürünleri üretmesi, Adana ekonomisine yıllık 2,5 milyar lira katma değer ve en az 2 bin kişiye istihdam sağlamasını hedefinizi öncelikle kutlarım bu muazzam proje gelecek açısından Çukurovada müthiş bir yatırm. olacak Bakanlığın bu konuda verdiği mesaisini de önemsiyorum. Tarım Bakanlığı projeden öte çarkın dönmesi için çalışmaları devam ediyor. Biraz daha hızlanması gerekiyor. Projeniz hayat bulması ve üretime start verilmesi açısından önemsiyorum. Fikirleriniz adana kadar değerli vesselam Vedat Başkanım kolay gelsin...