“Andımız” adeta “amentü”nün yerine ikame edilmeye çalışılan, ama ilham kaynağı faşist eğitim modelleri olan CHP’nin 1930’lu yıllardaki faşist kadrolarının bir eseridir.
Sadece o değil, ibadet dilinin Türkçeleştirilme çalışması, 19 Mayıs gösterileri, halkevleri gibi birçok uygulamanın menşei de faşizmdir. Ancak faşizm 2. Dünya Savaşında yenilgiye uğramıştır.
Tabi sadece askeri güç olarak değil, zihniyet olarak da yenilgiye uğramış ve tasfiye edilmiştir. Öyle ki özellikle faşizmin egemen olduğu ülkelerde, faşizmi hatırlatacak her simgesel söz ve davranış bile nefretle karşılanmaktadır.
Oysa Türkiye, doğrudan faşizme geçmediği halde, o yıllarda devlet zihniyetine çöreklenen faşist zihniyeti tam olarak tasfiye edememiştir.
“Andımız” meselesi bunun en basit bir örneğidir. Ki 2013 yılında kaldırıldığında, Ak Partili MEB bürokrasisi bile, Anayasa’yı dayanak göstererek bu karara itiraz etmişti. Doğrudur, karar Anayasaya aykırıdır.
Çünkü 1930’lu yılların faşizminin ruhu, hâlâ Anayasanın satırlarında bir hayalet gibi dolaşmaktadır ve hiç kimse bu hayaleti kovamamaktadır.
Bu yılların faşizmini özleyen bazı zevat ise “efendim ne var bunda, neden rahatsız olunuyor ki?” diye apaçık ırkçı çağrıların yükseldiği bir metni savunmaya devam etmekteler. Irkçı bir çağrı ise aynı zamanda ırk ayrımcılığının da savunulmasıdır.
Neymiş? Bu ülkede yaşayan herkes Türk kabul edilmekteymiş. Oysa Müslüman bir ülkede insanları ırklarıyla öne çıkarmak doğru olmadığı gibi, demokratik bir ülkede de herkes sizin kabullerinizi benimsemek mecburiyetinde değildir.
Siz “andımız”ı çok seviyorsanız, gider halkevlerinizde okursunuz.
Ama kendisini Türk olarak kabul etmeyen, hissetmeyen ve Türk olmayan birilerine de, milletin bütününe hizmet veren mekteplerde bunu okuma mecburiyetini dayatamazsınız.
Umran dergisi Eylül 2026 sayısı çıktı
05.09.2026
ABD uçağı pistten çıktı: 5 ölü
07.09.2026
Dindarlaşarak Gavurlaşma|Fuat Durgun
13.08.2026
BİLGİNİN İNSANİLEŞTİRİLMESİ - 6 ÜSTÜN BOL 04.09.2026
Yalnızlık Allah'a Mahsustur! AYTEN DURMUŞ 04.09.2026
Korkak Ebeveynlik FEYZULLAH AKDAĞ 10.09.2026
Kasıt ve Kusur: Süleymancılık AHMET GÜRBÜZ 24.08.2026
Genç, Musa ve Hakîm’in hikayesi OSMAN KAYAER 19.08.2026
YENİ BİR EĞİTİM MODELİ ÖNERİSİ ORHAN GÖKTAŞ 26.08.2026
Ezherli Kuytul AHMET GÜRBÜZ 02.09.2026