metrika yandex
  • $38.48
  • 43.67
  • GA29200

Ramazan Hilâlini Gözlemek ve Maneviyat İkliminde İhtiyaç Sahiplerinin Yanında Bulunmak

AHMET SEMİH TORUN
27.02.2025

Hilâli, özellikle de Ramazan hilâlini gözlemek Efendimizin sünneti, usulü ve tavsiyesi. Bu, Müslümanlar için bir vazife. Çocukluğumda Niksar Kalesi'nden, daha sonra da farklı mekânlardan hilâli gözleme imkânım oldu. Merhum Mehmed Emin Saraç Hocam, Ru'yet-i Hilâl (Hilâlin Görülmesi) toplantılarının ilim heyetinde olup bu işin takipçisiydi.

Türkiye'de "Bakacak" veya "Ayabakacak" diye bilinen yer isimleri bulunmakta. Ufku açık olan bu mevkilerden hilâl çıplak gözle gözlenir. Osmanlı coğrafyasında Muharrem, Üç Aylar, Şevval ve Zilhicce hilâlleri takip edilirdi. Ramazan, hac dönemi ve Kurban bayramında ru'yet-i hilâl daha da önem kazanırdı. Hilâl görülürse Ramazan'a başlanır, görülmezse Şa'ban ayı 30'a tamamlanır ve buna tekmîl-i selâsîn (Otuza tamamlama) denirdi. Şevval hilâli görüldüğünde ise padişahın emriyle 3 gün top atışı yapılır ve Ramazan Bayramı ilan edilirdi.

Bu sene, Ramazan hilâlini gözlemek ve ilk teravih namazını kılmak üzere izcilerimiz 28 Şubat 2025 cumayı cumartesiye bağlayan gece bir araya geliyor. SERVER İzcilik ve Hicri Takvim Araştırmaları Merkezi (HİTAM) tarafından yürütülen "Liderim! Hilâli Gördüm! Projesi" kapsamında izci liderleri, izciler ve gönüllüler Ramazan hilâlini gözleyecekler. Sizler de bulunduğunuz yerlerde, aile efradınızı ve gözlemelerinizi yanınıza alıp ufku açık olan mekânlardan hilâli gözleyebilir ve Efendimizin sünnetini yerine getirebilirsiniz. Güneş battıktan sonra ortaya çıkan yeni hilâl ince olup 5-50 dakika arası ufukta kalmaktadır.

Mazlumların âhı, dertlilerin niyâzı, yetim ve öksüzlerin yakarışları Yüce Mevlâ katında kabul görür. İhtiyaç sahiplerine el uzatıp onlara destek olanlar ise Yüce Yaratıcısının rahmetine nâil olur. Müslümanların dertleriyle dertlenmek vazifemiz.

"Niyet hayr, âkıbet hayr." Niyet iyi olursa işin sonucu da iyi olur. Yapılan işleri Allah katında değerli kılan niyetteki samimiyet. Medine-i Münevvere'nin fıkıh alimlerinden olan Hazreti Ömer'in torunu Sâlim ne güzel söylemiş: "Allâh ü Teâlâ'nın kuluna yardımı, kulun niyeti kadardır. Kimin niyeti tam olursa, Allah'ın ona yardımı da tam olur." Hamdolsun! Filistinli kardeşlerimizin zalim İsrail'e karşı yürüttükleri direnişte bu samimiyetin bereketini gördük.

Zulüm, bozgunculuk, olayları çarpıtma, yalan, kendine acındırma Yahudilerin özelliklerinden. Tarihte Yahudi toplumları; yaptıkları zulüm, hainlik ve fesatçılık sebebiyle sürüldüler. İsrail akıllanmazsa aynı âkıbet yine başına gelecek.

Zalimler bir araya geldi ama İsrail ve yandaşları mazlumların karşısında rezil oldular. Hamdolsun! Rabbim imdâd eyledi. Mazlum kardeşlerimize karınca kararınca yapılan samimi yardımlar bereketlendi ve Gazzeli kardeşlerimize umut oldu.

Cihad, adalet ve merhamet esaslarını hayata geçirmeye gayret eden ecdadımız dünyaya nizam verdi. Altı asır ayakta kalan bir devlet kuruldu ve Topkapı Sarayı’ndaki “Adalet Kulesi” devletin en önemli simgelerinden oldu.

İslâm’da; savaşmanın bile bir usulü, âdâbı var. Harp etmeyenler, ihtiyarlar, kadınlar, çocuklar ve hayvanlar öldürülmez. Ağaçlar kesilmez. Ormanlar, mahsuller ve köyler yakılmaz.

Zulümden beslenen yönetimler, milyonlarca insanın ölümüne ve yurtlarını terk etmelerine sebep olmuşlardır. 19. yüzyıldan itibaren günümüze kadar devam eden savaş ve isyanlar sebebiyle Anadolu hicret yurdu haline gelmiş, mazlum ve muhtaçlara yardım etmek Anadolu insanının şiarı olmuştur.

Küfür tek millet. Ancak onlar arasından meseleyi sonradan anlayıp zulme karşı duranlar, bunlar arasından da İslâm ile şereflenenler oldu. Bakara Sûresi 216. Âyet-i Kerîmede şöyle buyurulmakta: "(Ey Mü’minler!) Size hoş gelmese de, (gerektiğinde zulmü önlemek için meşru ölçüler içinde) savaşmak artık size yazıldı (farz kılındı). (Bazen) hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlı, hoşunuza giden bir şey de sizin için şer olur. Allah bilir, siz bilemezsiniz."

Şu anda Gazze başta olmak üzere Arakan'da, Türkiye'de ve İslâm âleminin birçok yerinde; dul, yetim, öksüz ve ihtiyaç sahipleri bulunmakta. Mübarek Ramazan'ın habercisi Şa'ban-ı Şerif'in sonlarına gelmekteyiz. Ayların sultanı Ramazan ise zaten hayr u hasenâtın bol bol dağıtıldığı, maneviyatın zirveye ulaştığı bir ay. İstifade edenlere ne mutlu!

Ramazan; sabrı, paylaşmayı ve mazlumların dertleriyle dertlenmeyi öğretmekte. Ramazan kurtuluşa vesile. Bu Ramazan da yüreğimiz buruk olmakla beraber Gazze ve Suriye'deki gelişmeler bizi sevindiriyor. Rabbim, mazlumların göz yaşlarının dindiği ve tüm Mü'minlerin sevinçle Ramazan'ı eda ettikleri günlere kavuşmayı bizlere nasip eylesin.

Oruç, aç olanın hâlinden anlamamızı sağlar. Bütün imkânlarıyla mazlum ve muhtaç kardeşlerinin yanında yer alan Müslümanlar, Şehr-i Sıyam’ın bereketinden son derece istifade edecekler.

Garibana yardımcı olmak Allah’ın rahmetine sebep. Mazlum kardeşlerimizin yaralarının en kısa zamanda sarılması mübarek Ramazan’ın bereketiyle olacak inşallah. İhtiyaçlı kardeşlerimize yapacağımız yardımlar, Rabbimizin rızasına ermemize vesile. Dul, yetim, öksüz, mazlum ve mağdurlara veren el olmak, felaketlerden korunabilmemiz için bir kalkan.

Ecdadımız; oruçlu olarak düşmanla savaşmış. Nefis ve düşmanla aynı anda mücadele etmişler. Onların torunları olan bizler, zekât, fıtır sadakası (fitre) ve diğer maddi yardımlarımızla mazlum ve ihtiyaçlı kardeşlerimizin yanında olmalıyız.

Ramazan, rahmet ve mağfiret ayı. Kardeşinin derdiyle dertlenmeyi şiar edinen siz kıymetli okurlarıma dualar ediyorum. Gönlünüz ve haneleriniz Ramazan-ı Şerifin bereketiyle dolsun. Rabbim yâriniz, cennet diyarınız olsun.

"On bir aylık yoldan gelir. /Onun kadrin bilen bilir.

Niceleri görmez olur. /Ayların sultanı geldi."

 

 

Yorum Ekle
Yorumlar (2)
Ahmet Semih TORUN | 01.03.2025 06:37
Kıymetli yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ederim. Ramazan-ı Şerifin feyiz ve bereketinden hep beraber istifade edebilmek temennisiyle...
Mustafa Çelenlioğlu | 28.02.2025 10:27
Amin, Allah razı olsun, bilmukabele sizin de... Yapılması gerekenleri hatırlattığınız için de ayrıca teşekkür ederiz.