metrika yandex
  • $38.21
  • 41.37
  • GA25600

Cihad, Şehâdet ve Vefa

AHMET SEMİH TORUN
19.08.2024

Osmanlı Devleti, küçük bir beylik iken Osman Bey’in Kur’ân-ı Kerîm’e olan bağlılığı, Şeyh Edebâli’ye olan hürmeti ve Allah yolundaki gayreti sayesinde dünyaya hükmeden bir devlet olmuştu. Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye, Allah’ın dinini engellemeye çalışanlarla cihad etti. Kafirlere karşı dururken mazlumların yüzünü güldürdü.

Osmanlı Ordusu’nda serdengeçtiler vardı. Bunlar yalınkılıç düşman ordusunun içine dalmak veya kuşatılan bir kaleye girmek için fedai yazılan akıncılardı. Gözünü budaktan sakınmayan ve gayeleri “şehâdet” olan bu cengâverlere; yalnız kılıçlarıyla tehlikeli vazifelere atıldıkları için “dalkılıç” dendiği gibi ölüme güle-oynaya giden ve genelde geri dönmeyen bu kahramanlara “ölümeri” de denirdi. Efendimizin yolundan gitmeyi şiar edinen ve düşman ile mücadele eden bu serdengeçtiler, hak ve bâtıl mücadelesi sürdükçe her zaman var olacaktır.

Osmanlı bahriye askerleri arasında azebler de vardı. Bunlar deniz tüfekçi erleriydi. Azebler ile alakalı bilgilere, Osmanlı Devleti öncesinde Anadolu Selçukileri ile Aydınoğulları Beyliği’nde de rastlanmakta. Azebler, deniz kıyılarındaki köylerden seçilirdi.

Osmanlı Devleti’nin ilk devirlerinde yeniçerilik kurulmadan önce de azebler adıyla askeri bir teşkilat mevcut olup bu teşkilat, yeniçeriliğin kaldırılmasına kadar devam etti. Bekâr olduklarından bu adı alan azebler, devletin önemli yaya kuvvetlerini oluşturuyordu. Bu teşkilat ilk önce Anadolu’da, daha sonra Rumeli’de kuruldu.

Kale ve deniz azebleri vardı. Azeblerin gemi hizmetlerinde kullanılması 15. Asrın ilk yarısında başladı ve bunlara “bahriye azebleri” dendi. Savaşlarda aldıkları mevkiye göre azebân-ı yemîn ve yesâr (Sağ ve sol azebler) diye unvan alırlardı.

Kırmızı börk giyen azeblerin başlarına reis denir, terfi edince de kaptan yani kadırga kumandanı olurdu. Reis, kaptan olmazsa terfi ederek kethüdalığa kadar yükselirdi. Azebler memleketin muhtelif noktalarında bulunur ve beylerbeyinin emri altında olurlardı. Azeblerin iki büyük amiri vardı. Bunlar azeb ağası ile azeb katibiydi. İstanbul’da Tersane yanında azeblerin kışlası vardı. Günümüzde de bu mevkiye “Azebkapı (Azapkapı)” denmekte. Gelibolu’daki Azebler Namazgâhı da önemli mekânlardan. Burada kılınan namaz ve merasimden sonra azebler dualarla cihad için yolcu edilirdi.

Pîr-i Türkistan diye meşhur olan Ahmed-i Yesevî, Mevlâna, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli, Hacı Bayram-ı Veli, Akşemseddin, Gelibolulu Yazıcı-zâde Ahmed ve Muhammed Bîcan gibi gönül mimarları, hak yolun serdengeçtileri ile azeblerine her zaman rehber olmuşlardır.

Maneviyat önderleri Allah’ın rızasını gözetir. Onların “insanların gözüne girmek veya onların gözünden düşmek” gibi bir dertleri yoktur. Maneviyat pınarından içmiş ve dünyanın aldatıcı süslerinden vazgeçmiş bu insanların kıymetleri umumiyetle sonradan anlaşılmıştır.

“Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir.” Âlimler, peygamberlerin vârisleri. Onlar İslâm binasının yapı taşları ve yeryüzü kandilleri. Onlar, ilim ve irfanı şiar edinen kutlu insanlar.

Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi de ilmi ile âmil olan âlimlerdendi. Allah dostu, Rasûlullah âşığı hocamı 1982’de Ankara’da tanıma şerefine nâil oldum. Kendisinin hak yoldaki gayretine, ilmine, sohbetlerine ve sabrına hayran kaldım. Ömrü boyunca hak ve hakikatin yanında olmaya gayret eden kıymetli hocamı tanıdıkça daha çok sevdim.

1938 senesinde Çanakkale’de başlayan dünya hayatı, vatanından kilometrelerce uzakta bulunan Avustralya’da 4 Şubat 2001’de nihayete erdi. Cami açılışı için yaptığı bir seyahat esnasında trafik kazası görüntüsü verilmek istenen bir tezgâh vesilesiyle şehâdete yürüdü.

9 Şubat 2001 tarihinde Fatih Camii’nde Cuma namazını müteakip kılınan cenaze namazına, binlerce talebe ve seveni katıldı. Kalabalıktan trafik durduğundan ve cemaatin izdihamından cenazenin Eyüpsultan’a nakli saatler aldı. Yürüyerek giden muazzam cemaat, sevdiği hocasını Eyüpsultan Mezarlığı’nın “Nakşi Tarlası” denilen kısmındaki ebedi istirahatgâhına ulaştırdı.

13 Safer Mahmud Es’ad Coşan Hocaefendi’nin doğum tarihi. Hocaefendimiz geçen sene 11-13 Safer 1445/27-29 Ağustos 2023 tarihlerinde Gelibolu Azebler Namazgâhı sabah namazı ve işrak programı, Çanakkale merkezde sempozyum ve Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Ahmetçe Köyü’nde anma programı ile yâd edilmişti.

Hocaefendi, bu sene de 13 Safer’de (17 Ağustos) Gelibolu Azebler Namazgâhı’nda sevenleri tarafından yâd edildi. Programa gelenler gece 3’te alana girmeye başlamışlardı. Doğumunun 89. yılında “Doğuş Azebler İşrak İbadeti” başlığı altında yapılan program sabah namazıyla başladı. Kur’ân-ı Kerîm, evrad, ezkâr, dua ve işrak namazıyla devam edip ikramla neticelendi.

Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coşan Hocaefendi vefalı insandı ve sevenlerine vefayı öğretti. “Vefa” ismiyle müessese de kurmuştu. Hocaefendiyi seven, yurt dışı ve yurt içinden gelen binlerce vefalı insanın katıldığı yâd programında Azebler Namazgâhı’nın önemi, cihad, şehâdet, Yazıcıoğlu Ahmed ve Muhammed Bîcan kardeşlerin Rasûlullah aşkı, onların aşkla yazdıkları eserlerin toplum üzerindeki etkisi gündeme geldi. Gönüller buluştu, dostlar kavuştu.

Yakın zamanda şehid edilen İsmail Heniye başta olmak üzere tüm şehidlerimizi yâd eder, şehadet aşkının gönüllerimizde yer etmesini dilerim.

“Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,

Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.”

 

Yorum Ekle
Yorumlar (13)
Ahmet Semih TORUN | 21.08.2024 18:30
Çok teşekkür ederim. Dualarınıza cân ü gönülden amin diyor sevdiklerimizle cennette buluşturmasını Yüce Mevlâ'dan niyaz ederim.
Necati Özcetin Pendik | 21.08.2024 15:21
Bu çok istifade edilen bilgileri paylaşmak lazım. Çalışmalarınız için tebrik ve teşekkür ederiz. Allah razı olsun kardeşim.
Murat Bulut | 21.08.2024 06:48
Değerli Hocam kaleminize yüreğinize sağlık. Rabbim sizlerden razı olsun. Biz de Rahmetli Esad Coşan hocamızla sizlerin sayesinde tanıma ve tanışma fırsatı bulduk. Perşembe akşamları Öz Elifteki Cami sohbetlerine giderdik. Çok hoş ve tatlı bir sohbet tarzı vardı. Rabbim mekanını cennet eylesin, efendimize komşu eylesin.
Muhammed Yusuf Aydemir | 21.08.2024 01:58
Bu güzel bilgiler için Allah razı olsun Emeğinize sağlık Muhterem Hocamıza Allah rahmet eylesin Cennetinde bizleri komşu eylesin
Hasan Türkyılmaz | 20.08.2024 20:26
RABBİM CC şefaatine dahil eylesin mekanı cennet olsun amin amin amin
Ahmet Semih Torun | 20.08.2024 12:57
Değerli yorumlarınızdan dolayı siz vefalı dostlarıma teşekkür ederim. Rabbim yariniz, cennet diyarınız olsun.
Mustafa Çelenlioğlu | 20.08.2024 12:34
Elinize sağlık... Rabbim bu vefalı insanlara vefa gösterip şefaatlerine nail olmayı nasip etsin.
Talip Mert | 20.08.2024 11:06
Teşekkür ederim Ahmed kardeşim! Kalemine kuvvet, ömrüne ve rızkına bereket. Selam ve dualarla fi emanillah...
Alim Akbulut | 20.08.2024 10:23
Kaleminize yureğinize sağlık güzel kardeşim. Selam ve dua ile aeo.
Durali Bal | 20.08.2024 10:11
Allah razı olsun kardeşim maşallah
Yusuf | 20.08.2024 09:50
Allah için sevmenin, vefânın bir güzel örneği yaşandı.
Halil | 20.08.2024 09:32
Ecdadımız dünya için ahireti, ahiret için de dünyayı terk etmeyerek yaşamıştır. Rahmetli Esat Hoca efendi ile 1986 yılında tanışma ve sohbet etme fırsatı olmuştu. Allah gani gani rahmet eylesin. O tarihlerde yine irşat için bir dergide çıkarıyor, diğer taraftan öğrenci evleri vardı Ankara’da. İlahi kelimetıllah için savaşan azaplar ve Esat Çoşan hoca efendiyi tanıtmanız anlamlı olmuştur. Genç nesiller öğrenmeli ve bilmelidir. Facebook da bunu paylaşacağım inşallah
Mustafa. Bölükbaşı | 20.08.2024 09:10
Muhterem hocamıza Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun