metrika yandex
  • $32.57
  • 34.69
  • GA19020

Haberler / Dosya Haber

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacak

17.03.2023

Erdoğan, Türkiye'nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayacağını söyledi

Finlandiya'nın NATO üyeliği şu anda Macaristan'ın onayını bekliyor.


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cuma günü ülkesinin Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlatacağını duyurdu. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile birlikte açıklamalar yapan Erdoğan,  Finlandiya'nın ittifaka katılabilmesi için Ankara’nın verdiği destek karşılığında Türkiye'nin ortaya koyduğu güvenlik taleplerinin de ele alındığını söyledi.

Rusya'nın geçen yıl 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgali karşısında, Finlandiya ve İsveç, her hangi bir askeri ittifaka dahil olmama politikalarından vazgeçtiler ve ittifaka katılma taleplerini açıkladılar.

Erdoğan,  her iki İskandinav ülkesinin de NATO’ya üye olabilmesi için Ankara’nın güvenlik taleplerinin karşılanması gerektiğini ifade etti. Çünkü bu iki ülkenin NATO’ya üyesi olabilmesi için 30 üyenin tamamının onayı gerekmektedir. Türkiye ve Macaristan henüz bu iki İskandinav ülkesinin üyeliğini onaylamamışlardır.  Helsinki ve Stockholm, Haziran ayında NATO'nun aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında bu endişeleri ele alma sözü vermişlerdi.

Ankara, Finlandiya'nın vaatlerini yerine getirmesine rağmen, İsveç'in kat etmesi gereken adımlar olduğunu savunmaktadır. Erdoğan ayrıca, Ankara'nın Stockholm ile görüşmelerinin devam edeceğini ifade etti.

Rusya ile 1.300 kilometreden fazla sınırı paylaşan Finlandiya, daha önce batı komşusu İsveç  olmadan NATO'ya katılmayacağını açıklamıştı. Bugünkü duyuru, Helsinki'nin duruşunda bir pozisyon değişikliğini gösteriyor.

Türkiye'nin onaylamasının ardından Macaristan, İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini ağırdan alan tek NATO üyesi olacak.

17.03.2023 AL-MONITOR

Çeviri: İlhan Bozkır- Hertaraf Haber - Dış Haberler Servisi

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş