metrika yandex
  • $32.19
  • 34.99
  • GA17650

Haberler / Söyleşi

STK Röportajları-7: HAK İNSANİ YARDIM DERNEĞİ- ANKARA

27.03.2023

Hertaraf Haber olarak, Ankara'da faaliyet gösteren STK'ları daha yakından tanımak ve faaliyetlerini okurlarımıza tanıtmak için gerçekleştirdiğimiz röportaj serimizde yedinci adresimiz Hak İnsani Yardım Derneği oldu.

Hak İnsani Yardım Derneği Ankara’da şube olarak yeni kuruldu.. Ulusal ve Uluslararası yardım faliyeti gerçekleştirmektedir.

Genel olarak ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmaya çalışan bir kuruluş.

Derneğin Ankara Şube Başkanı Ümit Bakır İle Ankara STK Söyleşimizi gerçekleştirdik..

Ümit Bey ve Ekibi büyük bir fedakarlıkla faliyetlerini yürütmektedir. 

Hak İnsani Yardım Derneği

Söyleşi: İlhan Bozkır - Hertaraf Haber

Ümit Bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ümit Bakır. Aslen Kastamonu’luyum ancak doğma büyüme İstanbul’luyum. Evliyim, 2 çocuğum var. Sakarya Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi mezunuyum. İş Sağlığı ve Güvenliği alanında Yüksek Lisansım var. Lise çağlarından bu tarafa çeşitli vakıf ve derneklerde görevlerde bulundum. Şuan, Hak İnsani Yardım Derneği Ankara Şube Temsilcisi olarak görev yapmaktayım.

HAK (Hak İnsani Yardım Derneği) kuruluş sürecinden bahsedebilir misiniz?

Derneğimiz, hayatlarının birçok döneminde, çeşitli vakıf ve derneklerde görev almış, bir grup inanmış insanın çok da kolay olmayan şartlarda taşın altına elini koymasıyla kurulmuştur. Kendi ticaretlerinden, sosyal hayatlarından, ailelerinden fedakarlık yaparak bir araya gelen kurucularımız, dünyadaki mazlum ve mustazaf insanların yardımına koşmayı, samimi niyetlerle kendilerine görev edinmişlerdir. Tüm bu saiklerle bir araya gelen yöneticilerimiz bundan yaklaşık 15 yıl önce derneğimizin kuruluşunu gerçekleştirmiştir. Kamu Yararı Statüsünde bulunan derneğimiz yaklaşık 250 personeli ve binlerce gönüllüsüyle faaliyetlerine devam etmektedir.

 

Sizleri bir insani yardım hareketi kurmaya sevk eden sebepler neydi, yola çıkarken hangi ihtiyaçları kapatmak için harekete geçtiniz?

Dünya üzerinde, bir damla suya, bir lokma gıdaya muhtaç olan insanları görmezden gelmemiz düşünülemezdi, zaten. Bu konuda, İslami ve insani hassasiyetlerimiz bizi harekete geçirdi, diyebiliriz. Dünyanın hangi noktasında olursa olsun, insani yardım amacıyla, ihtiyaç sahibi kişilere elimizi uzatmaya çalışıyoruz.

Hak İnsani Yardım Derneği’nin faaliyetlerinden de bize bahsedebilir misiniz? Ulusal ve uluslararası düzeyde ne gibi faaliyetler göstermektesiniz ve hangi alanlara daha çok ağırlık gösteriyorsunuz?

Faaliyet alanı olanı olarak tüm dünya diyebiliriz. Savaşlardan, kuraklıktan, doğal afetlerden etkilenmiş tüm coğrafyalara din, dil, ırk ayrımı gözetmeksin yardımlarımızı ulaştırmaya devam ediyoruz. Şu an için acil ihtiyaç gördüğümüz yaklaşık 25 ülkede, insani yardım amaçlı faaliyetler yürütüyoruz. Bunun yanında Çad, Kamerun, Moro ve Afganistan’da olmak üzere 4 adet yetimhanemiz bulunuyor. Burada yaşayan kardeşlerimizin, barınma, gıda ve insani ihtiyaçlarını karşılıyor, okul dersleri ve İslami dersleriyle ilgili eğitimler veriyoruz.

Ankara Şube’nin kuruluşundan bahseder misiniz.. ?

Öncelikle dernek merkezinin İstanbul’da olduğunu belirtmek isterim. Kocaeli, Hatay, Van, ve Ankara’da kurumsal temsilciliklerimiz bulunuyor. Bunun yanında Gönüllü Temsilcilerimiz tüm illerimizde bulunuyor. Ankara’nın, ülkemizin ikinci büyük şehri olması, AFAD, Kızılay gibi İnsani Yardım amaçlı olan Devlet Kurumlarının ve birçok STK Merkezinin Ankara’da olması, açıkçası Ankara’yı cazip kılıyor. Tüm bu sebeplerden dolayı aslında geç kalınmış bir karar olarak Ankara’da temsilciliğimizi açmış bulunuyoruz. Ankara’da hızlıca faaliyetlere başladık ve neredeyse Ankara’daki diğer tüm STK’lar ile dirsek temasında bulunuyoruz.

Elbette bütün bu faaliyet alanlarının insani yardım çalışmalarında ayrı bir yeri mevcut. Ancak bu alanlardan hangisini siz daha fazla öne çıkarıyorsunuz ve ağırlık veriyorsunuz?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, yaptığımız tüm faaliyetler, personellerimizin üstün gayreti ve samimiyetiyle büyük önem kazanıyor. Günlerce ve bazen haftalarca evlerine gitmeden afet bölgelerinde çalışan personellerimiz oluyor. O sebeple aslında hiçbir faaliyetimizi birbirinden ayıramayız. Hepsi için insanüstü emekler veriliyor. Acil yardım, su kuyusu, yetim projeleri, Sürdürülebilir Yardım projeleri, Kurban ve Ramazan’da yaptığımız faaliyetler, hepsi birbirinden kıymetli faaliyetlerdir.

Size katılmak isteyen, sizin faaliyetlerinize destek vermek isteyen kişi veya kurumlarla süreci nasıl işletiyorsunuz?

Bize katılmak ve gönüllü olmak isteyen kişiler, internet sitemiz üzerinden gönüllü başvurusu yapıyorlar. Başvuru formunda kişisel bilgilerin yanında kişilerin yetenekleriyle ilgili bilgilerini doldurabileceği alanlar da mevcut. Başvuru formları, Dernek İK Birimi tarafından inceleniyor ve ilgili birime yönlendiriliyor. Destek vermek isteyen kurumlarımız direk olarak ilgili yöneticimize yönlendiriliyor. Kurumlar arası birebir iletişim sağlanıyor.

Bu faaliyetleriniz yanı sıra ne gibi projeler yürütmektesiniz?

Faaliyet alanımızın çok geniş olduğunu söyleyebilirim. Birçok faaliyet ve proje yürütüyoruz. Yurt içi ve Yurt dışında olmak üzere yaklaşık 5 bin yetimin ihtiyaçları ‘’Yetim Projesi’’ kapsamında sponsor bağışçılarımız tarafından karşılanıyor. Sürdürülebilir projeler kapsamında ‘’Süt Keçisi‘’ projemizle ailelere 1 çift keçi sağlıyoruz. İhtiyaç sahibi aileler bu keçileri çoğaltıp sürülerini oluşturuyorlar ve keçilerden süt, yün vb. gibi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Daha önce belirttiğim gibi Yurt dışı projeleri kapsamında 4 adet yetimhanemiz bulunuyor. Bu yetimhanelerde yaklaşık 400 çocuğumuzun gıda, barınma ihtiyaçları karşılanıyor. Dini ve fenni ilimleri öğreniyorlar. Özellikle Afrika bölgesinde meslek edindirme kursları veriyoruz. Katarakt ameliyatları, Sünnet (kirvem olur musun?) Faaliyetleri, Kur’anı Kerim Dağıtımları, Biriket Ev (Suriye) Yapımları gibi proje ve faaliyetlerimiz aralıksız devam etmektedir.

 

Bu faaliyetler ve projelerle neleri gerçekleştirmeyi hedefliyorsunuz?

En büyük arzumuz dünyada sosyal adaletin sağlanmış olması. Hiç kimsenin suya, gıdaya ve barınmaya muhtaç olmaması. Açlıktan ve susuzluktan dolayı kimsenin yaşamını yitirmemesi. Tüm samimiyetimizle dünya üzerindeki tüm mazlumların yardımına koşmaya devam edeceğiz.

Faaliyetlerinizi sürdürürken ne gibi ilkeleri gözetiyorsunuz?

Azimli ve prensipli hareket ederek, ihtiyaç sahibi ailelerimizi mahcup etmeden hayır köprüsü olmak istiyoruz. Bağışçılarımızdan gelen emanetleri en güvenilir ve şeffaf bir şekilde ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmak öncelikli ilkemizdir.

Sizce bir insani yardım gönüllüsü hangi özelliklere sahip olmalıdır, çalışmalarında neleri esas almalıdır?

İnsani Yardım çalışmalarının birçok faaliyet alanı bulunmaktadır. Açıkçası her bir faaliyet alanı için ayrı bir yetenek gerekebilir. Bazen beden gücüne bazense düşünce gücüne ihtiyaç duyabiliriz. Gönüllülerimiz bizimle çalışırken herhangi bir dünyalık kâr amacı gütmemelidir. Gönüllülerimiz desteklerini samimiyet, azim ve gayretle bize ulaştırmalıdır.

İnsani yardım çalışmalarının günümüzde karşı karşıya kaldığı en büyük problemler nelerdir? Tecrübelerinize dayanarak bu konuda bize ne söylersiniz?

Hangi işi yaparsanız yapın birçok problemle karşılaşıyorsunuz. Bu problemlere karşı elimizden geldiği kadar kendi imkanlarımızla mücadele etmeye çalışıyoruz. Ancak İnsani yardım faaliyetleri adı altında yardım toplayan sahte kişi ve kurumlar, maalesef ki insanların güvenini zedelemekte ve bizim gibi güvenilir birçok kurumu töhmet altında bırakmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçilirse çalışmalar daha da güçlenecektir.

Bu problemlerin çözülmesi için ne gibi adımlar atılabilir?

Devlet kurumları tarafından denetimler arttırılabilir.

Uluslararası yardım faaliyetlerinizde gördüğünüz kadarıyla dış ülkelerdeki insanların Türkiye'ye ve yapılan yardımlara bakış açısını bize anlatabilir misiniz? Bu yardım faaliyetlerin uluslararası düzeyde ne gibi yankıları oluyor?

Yurt dışında yaptığımız faaliyetlerde her zaman büyük bir teveccühle karşılaşmaktayız. Gerek ülkemizin kadim geçmişi gerekse insanımızın kadirşinas kişiliği yurt dışı faaliyetlerimizde her zaman övgü almaktadır. Bu durum ülkemize ve vatandaşlarımıza olan bakış açısını olumlu yönde etkilemektedir. Türkiyeli yardım kuruluşları gerek yardımlarıyla gerek organizasyonel kişilikleriyle ihtiyaç sahibi olan bölgeelrde beklenen konumdadır.

Genel olarak gerçekleştirilen yardım faaliyetlerini yeterli düzeyde buluyor musunuz?

Dünya üzerinde çok fazla açlık ve sefalet bulunmaktadır. İçilebilir suya, gıdaya ve barınmaya muhtaç çok fazla insan bulunmaktadır. Açıkçası yara çok büyük merhem küçüktür. İnsani Yardım Kuruluşları ellerinden geleni yapmaktadır fakat şu an için her tarafa yetişebilmek mümkün değildir. Daha fazlası için hep beraber taşın altına elimizi koymalıyız.

Farklı sivil toplum kuruluşları ve insani yardım vakıflarıyla ilişkilerinizden bahsedebilir misiniz? Onlarla kurduğunuz iletişimi yeterli buluyor musunuz?

Hak İnsani Yardım Derneği olarak bizler, birlikten kuvvet doğar, anlayışını benimsemiş durumdayız. Tek başımıza üstesinden gelmekte zorlanacağımız işleri birlik olarak daha kolay bir şekilde yapabiliriz. Bu sebeple kurulan birçok ortak yardım platformunda yer alıyoruz. Tabi bu birlikteliği STK özelinde konuşmamak gerekir. STK ve Devletimizin ilgili kurumları bir araya geldiğinde çok daha büyük işler başarabiliriz.

6 Mart 2023 tarihindeki Maraş merkezli depremdeki faaliyetleriniz hakkında bahsedebilir misiniz? Daha çok hangi ilde faaliyet gösterdiniz? Faaliyetlerinizde devlet kurumlarıyla ya da diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir ortak faaliyetiniz oldu mu?

Depremin ilk gününden itibaren temsilciliklerimiz ve tüm ekiplerimizle organize olup deprem bölgesine intikal ettik. AFAD’ a akredite arama kurtarma ekibimizin olması dolayısıyla ilk olarak AFAD ile organize olduk. AFAD yetkililerinin gösterdiği enkazlarda arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduk. Bir yandan arama kurtarma faaliyetleri yaparken diğer yanda da insani yardım faaliyetlerine başladık. Gıda, su, kışlık kıyafet, battaniye vb. malzemeleri depremzedelere dağıtmaya başladık. İnternet sitelerimiz ve sosyal medya hesaplarımız tarafından deprem bölgesi için kampanyalar başlattık. Deprem 3. Gününden itibaren aşevi tırlarımız faaliyete geçti ve günlük 10 bin kişiye sıcak yemek dağıttık. An itibariyle Maraş, Adıyaman ve Hatay olmak üzere 3 ayrı bölgede aşevi faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Hatay’da Çadırkentimizi kurduk. Aynı zamanda Malatya, Maraş, Antep, Adıyaman ve Hatay’da insani yardım çalışmalarımız devam etmektedir.

Arama kurtarma ekibiniz var mı?

2018 yılında kurulmuş, AFAD’a akredite arama kurtarma ekimiz bulunmaktadır. Aynı zamanda 2 adet arama kurtarma köpeğimiz vardır.

Son olarak sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Yaptığınız çalışmaları takdirle takip ediyoruz. Bize çalışmalarımızı anlatma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Her Taraf Haber Olarak bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş