metrika yandex
  • $32.45
  • 34.68
  • GA18240

Haberler / Yorum - Analiz

Şahsiyetli Bir çocuk Yetiştirmek Için 7 Altın Kural - Abdülaziz Kıranşal

09.11.2020

Çocuklarınıza kendi hayallerinizi dayatmayın!

Onlara İslam’ı, haramı, helali, ibadet bilincini, ahlakı ve Allah korkusunu öğretin. Yani dinimize dair ana ölçüleri verin ve kendi hayallerini kurmalarına müsaade edin. Onlara sizin başaramadığınız ve gerçekleştiremediğiniz hayallerin etkisiz figüranları olma fırsatını değil, kendi hayallerinin kahramanları olabilme fırsatını tanıyın ki, duruş sahibi birer Müslüman olabilsinler…

 

Çocuklarınızın hangi alana meyilleri olduğunu keşfedin!

İslam’ın kesinlikle her çocuk hafız olacak, her çocuk âlim olacak, her çocuk lider olacak diye bir kuralı yoktur. İslam’ın ana kuralı her çocuk “Allah’a kul olacak” kuralıdır. Allah’a iyi bir kul olduktan ve helal dairesi içinde kaldıktan sonra çocuklarınızın iş, meslek ve hayat tercihlerine saygı duyun. Onların hangi alana ilgili duyduklarını keşfedin ve eğer İslam’ın yasak saydığı alanlardan değilse onlara yardımcı olun. Böyle yapın ki, sırf siz istediniz diye ömür boyu sevmedikleri şeyleri yapmak zorunda kalıp mutsuz bir hayat sürmesinler…

 

Çocuklarınızla kaliteli vakitler geçirin!

Kaliteli vakit demek, sizin mutlu olduğunuz, rahatladığınız ve memnun olduğunuz vakit değil, çocuklarınızın mutlu olduğu ve duygusal olarak kendilerini ifade edebildikleri vakittir. Onlarla vakit geçirirken sürekli olarak onlara komut verip dur, sus, yapma, etme, yaklaşma gibi cümlelerden ziyade aferin, maşallah, öyle mi, sen böyle mi düşünüyorsun gibi onları takdir edebileceğiniz, fikirlerine hayret edip onların kendileriyle gurur duyabilecekleri vakitler olsun. Böyle yapın ki çocuklarınız kendilerini ifade edebilen cesur Müslümanlar olsunlar…

 

Çocuklarınızın kalp eğitimlerini ihmal etmeyin!

Çocuklarınızın zihinlerindeki bilgi elbette önemlidir. Diploma da önemlidir. Ama bunlardan daha önemli olan bu bilgiyi ve diplomayı Müslüman’ca kullanabilecekleri kalp eğitimleridir. Eğer onları ahlâk, merhamet, hakkaniyet, adalet, cömertlik, kardeşlik, cesaret, kul hakkı bilinci gibi kalp eğitimi ve nefis terbiyesi gerektiren ilkelerle donatamazsanız aldıkları eğitim ve diploma, onları asla hakikate ulaştırmayacaktır. Çocuklarınıza kalp eğitimi de verin ki, hayırlı bir Müslüman olabilsinler…

 

Çocuklarınızla istişare etmeyi ihmal etmeyin!

Onlara alacağınız giysi ve oyuncaklarla ilgili onların fikirlerini aldığınız gibi evinizde konuştuğunuz ve onların da şahit olduğu en önemli meseleler hakkında bile onların fikirlerini alın. Onları konuşturun ki, fikirlerini söylemeyi, başka fikirleri kabullenmeyi, itiraz etmeyi, başkasını dinlemeyi, saygı göstermeyi de öğrensinler. Böyle yapın ki, şahsiyetli ve kendi ayakları üzerinde durabilen birer Müslüman olabilsinler…

 

 Çocuklarınıza sorumluluk almayı öğretin!

En küçük yaşlarda bile onlara küçük küçük sorumluluklar verin ve kontrol edin. Alışverişten eve dönerken ona da gücünün yetebileceği bir şeyler emanet edin. Bir yolculuğa çıkarken kendi eşyalarını, çantalarını, oyuncaklarını onlara emanet edin. Zaman zaman onun çok değerli gördüğü bazı eşyalarınızı da birkaç dakikalığına onlara emanet edin. Onlara sözünde durma ve vakte riayet etme bilinci de kazandırın. Böyle yapın ki, emanete riayet eden, sorumluluk almaktan kaçmayan, yaptığı işin sonucunu düşünen ve vaadini yerine getiren örnek birer Müslüman olsunlar…

 

Çocuklarınızı değerlerine bağlı ve Şahsiyetli Müslümanlar olarak yetiştirin!

Sakın unutmayın! Bugün ümmetimizin âlimlere, hafızlara, hocalara ihtiyacı olduğu gibi bundan daha büyük ihtiyacımız, mal, makam, mevkii sahibi olsa da değerlerini terk etmeyen, gücü eline geçirse de adaletten vazgeçmeyen, kalabalık olsa da kardeşliği unutmayan, parayı bulsa da takvayı terk etmeyen, sözünde duran, vaadini yerine getiren, zulmetmeyen, haksızlık yapmayan, kul hakkı yemeyen, harama el uzatmayan, yalan söylemeyen, iftira etmeyen, zalimlere meyletmeyen, düşmanın bile hayran olduğu Müslümanlardır.

Rabbim çocuklarımızı böyle yetiştirebilmeyi nasip eylesin…

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş