Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Devlet Başkanları Konseyi, İran'ın ŞİÖ'ye kabul sürecinin başlatılmasını öngören işbirliği belgesini imzaladı.
ŞİÖ liderleri, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi toplantısında bir araya geldi. Rusya lideri Vladimir Putin, çevresindeki koronavirüs vakaları sonrası karantinaya girmesi nedeniyle toplantıya telekonferans yöntemiyle katıldı.
ŞİÖ liderleri toplantıda İran'ın örgüte kabul prosedürünün başlatılmasını öngören işbirliği belgesini imzaladı. Böylece İran'ın ŞİÖ'ye katılım prosedürü resmen başlatıldı.
PUTİN: İRAN'IN KATILIMI ÖRGÜTÜN OTORİTESİNİ ARTTIRACAK
Putin, İran'ın ŞİÖ'ye katılım prosedürünün başlatılmasını desteklediklerini belirterek "Rusya, İran'ın bölgede önemli bir rol oynaması nedeniyle bu ülkenin tam yetkili üyeliğini her zaman destekledi. İran'ın katılımı mutlaka örgütün uluslararası otoritesinin daha fazla artmasını sağlayacak" dedi.
MISIR, KATAR VE SUUDİ ARABİSTAN'A 'DİYALOG PARTNERİ' STATÜSÜ
Bu arada Putin, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan'a diyalog partneri statüsü verilmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
ŞİÖ'ye herhangi bir statüde katılmak isteyen ciddi sayıdaki başvuruların çok dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini kaydeden Rusya lideri, "Gözlemcilerin ve diyalog partnerlerinin katılımını modernize etmek ve daha etkili kılmak için düşünmeliyiz. Bizce liderler zirvesine paralel olarak tüm partnerlerin katılımıyla 'ŞİÖ+' formatında liderler düzeyinde ve üst düzeyde etkinlikler düzenlemek faydalı olur" ifadelerini kullandı.
ŞANGAY'DA HANGİ ÜLKELER YER ALIYOR?
ŞİÖ Kuruluş Bildirgesi, Haziran 2001'de Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından imzalandı. 2017 yılında Hindistan ve Çin, ŞİÖ üyeleri oldu. ŞİÖ'de Afganistan, Belarus, İran ve Moğolistan olmak üzere 4 gözlemci ülke ile Türkiye, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal ve Sri Lanka'dan oluşan 6 diyalog partneri yer alıyor.
İran heyetinden dünyaya mesaj!
11.04.2026
Siyonist Katz Erdoğan'ı hedef gösterdi
12.04.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ -3 ÜSTÜN BOL 09.05.2026
Haz mı, Huzur mu? AHMET GÜRBÜZ 10.05.2026
Surelerin Mesajları: LEYL SURESİ - 9 OSMAN KAYAER 04.05.2026
Thiago Avila DERVİŞ ARGUN 06.05.2026
Eleştiri ve Ahlak YUSUF YAVUZYILMAZ 11.04.2026
yürümeyen, yazgısını eksik yaşar MUSTAFA AKMEŞE 23.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
Mezhebin Kadar Savaş! DERVİŞ ARGUN 13.04.2026