IRAN International'dan Tercüme
Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber
İran dini lideri Ali Hamaney Çarşamba günü yaptığı konuşmada İsrail'e yönelik terör saldırılarından dolayı Hamas'tan övgüyle söz etti ve sonunda Filistinlilerin kazanacağını belirtti.
Tahran'da düzenlenen bir toplantıda konuşan İsrail ve Batı karşıtı İslam Cumhuriyeti lideri, ABD'yi de İsrail'in işlediği suçlara ortak olmakla suçladı.
Hamaney her zamanki retoriğiyle şunları söyledi: "Yaralı ve enkaz halindeki işgalci rejim, Gazze'deki dirençli Filistinli savaşçıların vurduğu darbelerin intikamını almak istiyor, ancak şüphesiz, alçak zalimlerin tüm desteğine ve Amerikalıların Siyonistlerin suçlarına açıkça ortak olmasına rağmen, tüm bu adaletsizlik ve saldırganlık nihayetinde hiçbir yere varmıyor ve bu ve gelecekteki olaylarda zafer Filistin ulusuna aittir."
İran rejimi, 7 Ekim'de terör saldırısı ve sivillerin toplu katliamı haberlerinin alındığı sırada derhal Hamas'ı tebrik etti. Daha sonra hükümet sokak kutlamaları düzenledi ve Hamas'a destek açıklamaları ile İsrail ve ABD'ye yönelik tehditler yayınlamaya başladı.
Hamaney Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'e yönelik saldırıyı "belirleyici ve eşi benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdi. Zaman geçtikçe "bu operasyonun onarılamazlığının daha da belirginleştiğini" ifade etti. "Gazze halkının azmini" övdü ve bunun eninde sonunda "düşmanı yenilgiye uğratacağını" söyledi.
Hamaney, "gaspçı ve baskıcı" devletlerin liderlerinin İsrail'i tamamen yok olmaktan kurtarmak için ziyaret ettiklerini ifade etti.
İran dini lideri ayrıca "Dünyanın dört bir yanındaki zalimler, Siyonist rejimin Filistinli savaşçılar tarafından vurulan güçlü ve belirleyici darbe nedeniyle mücadele ve yıkım halinde olduğunu görüyorlar." dedi.
83 yaşındaki İranlı lider ABD'yi İsrail ile "suç ortağı" olarak nitelendirdi.
Hameney "Amerikalıların elleri Gazze'deki çocukların, kadınların ve diğer şehitlerin kanıyla lekelenmiştir ve gerçekte Amerikalılar bu suçları yönetmektedir." dedi.
Biden yönetimi İran ve Hizbullah'ı çatışmalara dahil olmamaları ve Hizbullah'ın İsrail'deki bazı hedeflere saldırmış olmasına rağmen savaşı genişletmemeleri konusunda uyardı. ABD yönetimi Doğu Akdeniz'de Hizbullah'ın olası bir füze yağmuruna karşı caydırıcı olabilecek iki güçlü deniz görev gücü konuşlandırdı.
Hamaney ayrıca Arap ve Müslüman hükümetlere "Batı propagandası" karşısında iradelerini kaybetmemeleri ve Filistinlilere terörist demekten kaçınmaları çağrısında bulundu.
İsrail Çarşamba günü İran'ı, Hamas'ın İsrail'e karşı savaşını desteklemenin yanı sıra Yemen, Irak ve Lübnan'daki vekilleri tarafından gerçekleştirilen son saldırıları düzenlemekle suçladı.
İsrail Ordusu Baş Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari şunları söyledi: "İran savaştan önce Hamas'ı doğrudan, eğitim, silah, para ve teknolojik bilgi birikimi sağlayarak destekledi. Şu anda bile İran'ın Hamas'a desteği istihbarat yardımının yanı sıra sosyal medyada kışkırtma ve dünya çapında İsrail Devleti'ne karşı kışkırtmayı körükleme yoluyla devam ediyor" dedi.
Daniel Hagari ayrıca bölgedeki istikrarsızlığın sorumlusu olarak açıkça İran'ı işaret eden sözlerini şöyle sürdürdü; "İran'ın vekillerinin Irak, Yemen ve Lübnan'da faaliyet gösterdiği Orta Doğu'da talimatlar tek bir yerden geliyor: İran'dan."
4 PKK'lı teslim oldu
11.05.2026
Şehit yakınlarına iki asgari ücret verilecek
13.05.2026
Sülfürik asit krizi bütün dünyayı etkiliyor
13.05.2026
A101, CarrefourSA’yı satın alıyor
20.04.2026
yürümeyen, yazgısını eksik yaşar MUSTAFA AKMEŞE 23.04.2026
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İRAN SÜLEYMAN ARSLANTAŞ 20.04.2026
Görmediğin bir oğlu olmuş… OSMAN KAYAER 27.04.2026