Middle East Monitor'dan Tercüme
Hazırlayan: İlhan Bozkır-Hertaraf Haber
Washington ve Tel Aviv, Gazze'deki yönetiminin geleceği konusunda görüş ayrılıklarını sürdürürken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan İsrail hükümetine, İsrail'in Gazze Şeridi'ni yeniden işgal etmesinin ne "mantıklı" ne de "doğru" olacağını söyledi.
Financial Times'ın haberine göre Tel Aviv'de düzenlenen basın brifinginde Sullivan, İsrail'in "Gazze'yi işgal etmek için uzun vadeli bir planı olmadığını" belirtti ve ABD'nin kuşatma altındaki bölgede yeni bir Filistin yönetimine geçişin yöntemi ve zamanlaması konusunda müttefikiyle "yoğun" görüşmeler yaptığını açıkladı.
Washington'un Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin tutumunun "net" olduğunda ısrar eden ulusal güvenlik danışmanı, "İsrail için Gazze'yi işgal etmenin, Gazze'yi uzun vadede yeniden işgal etmenin mantıklı ya da doğru olduğuna inanmıyoruz ve nihayetinde bu geçişin gerçekleştiğini görmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi Gazze için gerçekçi bir geleceğin Batı Şeria merkezli Filistin Yönetimi (FY) tarafından yönetilmesi olduğunu düşünürken, Sullivan "Temel düzeyde, FY'nin yenilenmesi ve yeniden canlandırılması gerektiğine, yönetim yöntemi ve Filistin halkının temsili açısından güncellenmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Ayrıca, nihai olarak "Filistin halkının kendi temsilcileri aracılığıyla çalışması" gerektiğini de belirtti.
Ancak İsrail, işgalin sona ermesi ve Filistinli direniş hareketi Hamas'ın yenilgiye uğratılmasından sonra Gazze Şeridi'nde herhangi bir Filistin yönetim yapısı görmek istemediğini son iki ay içinde defalarca açıkça ortaya koydu.
Son olarak Perşembe günü, İsrail'in eski savunma bakanı ve işgal kabinesinin bir üyesi olan Benny Gantz, Tel Aviv'in Gazze'de tam güvenlik kontrolünü sürdüreceğini ve bunun gelecekteki askeri operasyonlar için bir başlangıç noktası sağlamak üzere "toprak almayı" içereceğini açıkça belirtti.
Mehmet Yaşar Soyalan ile Derkenar...
05.06.2026
28 Şubat'çı Reha Muhtar öldü
04.06.2026
4 PKK'lı teslim oldu
11.05.2026
2026 yaş çay alım fiyatı belli oldu
13.05.2026
Şehit yakınlarına iki asgari ücret verilecek
13.05.2026
BOSNA GÜNLÜKLERİ - 5 ÜSTÜN BOL 23.05.2026
oyaladı dost… MUSTAFA AKMEŞE 21.05.2026