metrika yandex
  • $32.57
  • 34.69
  • GA19020

CAMİLERİMİZ TEMİZ VE ESTETİK OLMALIDIR

AHMET TAŞ
13.06.2019

Hepimizin bildiği gibi camilerimiz Müslüman halkımızın namaz kıldığı, Cuma ve bayram günleriyle namaz vakitlerinde bir araya gelip halleştiği ibadet mekanlarımızdır.
Başka bir deyişle camiler Allah’ın evi olup günde 5 vakit müminlerin Rabbi ile sözleşme yenilediği mekanlardır. İmam ve müezzinlerimiz de bu mekanların her türlü ihtiyaç ve düzeninden sorumlu aynı zamanda 5 vakit ibadet hizmetini yürüten görevlilerimizdir.


Allah’ın emri ve peygamberimizin tavsiyesi ile cami ve mescitlerimizin düzenli ve temiz tutulması da dini bir sorumluluktur. Dolayısı ile içinde Allaha ibadet yapılan bu mekânların iç ve dış ( çevre ve iç mekân) temizliğinin itina ile yapılması bir zorunluluktur. İbadet yerlerimizin iç ve dış temizliğinden orada görevli olan imam ve müezzinler sorumlu olup bu görevlilerimiz bir ibadet aşkı ile, içinden gelerek cami cemaatini yada derneğini de işin içine katarak bu görevi yapmak durumundadırlar.


Kayserimiz gibi dini hayatı ve sorumluluk anlayışı sahibi belediye başkanlarının görevde olduğu beldelerimizde belediyelerimiz belli aralıklarla cami ve mescitlerin temizliğini yapıyor, sevap kazanıyorlar. Bu konuda hukukî bir sorumlulukları olmamasına rağmen.


Kayserimizde birçok cami ve mescidimizin iç ve dış temizliği gayet mükemmel olup buralarda ibadet edenler tarafından memnuniyetle karşılanmakta ve hizmet verenlere Allah razı olsun deyip dua edilmektedir. Bununla birlikte bizzat şehir merkezlerimizdeki camilerimiz olmak üzere mahalle ve köy camilerimizin önemli bir kısmı ilgi ve alakadan mahrum kalıp iç ve dış bakım konusunda sahipsiz bir görünüm arz etmektedir.

 

Olması gereken imam yada müezzinlerimizin tıpkı evine, bahçesine, arabasına her gün bakıp kontrol edip eksik gedik ne varsa tamamlamaya, göze gönle hoş gelir hale gelmesine çalıştığıgibi, görev yaptığı, karşılığında rızkını temin edip evini barkını geçindirdiği cami ve mescidin her gün içini ve dışını sahiplik anlayışı ile gözden geçirip temizlik ve estetik konusunda aksayan yönlerinin düzeltilmesi (lavabo, tuvalet, bahçe) için gayret edip gönül huzuru ile ibadet edilir bir mekan olarak hazırlanıp cemaatinde, asıl kontrolcü Allah’ın da kontrolüne hazır hale getirilmesi için gayret etmesi sonuçta sevap kazanması gerekir.

Sahi bu konuda müftülüklerimizin bir eğitim çalışması var mı? Başta yetkili sendika Diyanet Sen olmak üzere diyanet çalışanları sendikalarımızın eğitim çalışmaları, camileri yerinde kontrol ve ziyaret çalışmaları var mı? Murakıplarımız camiler, imamlar ve müezzinlerimizi hangi yönleriyle denetliyorlar, bilemiyorum. İnanmak istiyorum ki her türlü görevde olan insanlarımız gibi camilerimizin görevlisi olan imam ve müezzinlerimiz de belli aralıklarla denetlenmez, yerinde kontrol edilmezse rehavete kapılabiliyor, camilerimizin içi dışı toz toprak, kir pas içinde ve dıştan bakanların hoşuna gitmeyen mezbelelik haline gelebiliyor.


Elbette bu konuda önce eğitim sonra denetim diyerek müftülüklerimize ve diyanet sendikalarımıza büyük görevler düşüyor. Önce Kayseri meydanındaki Bürüngüz Camiinden başlayarak daha sonra mahalle ve köy camilerimizi hem ziyaret, hem denetim hem de sahiplenme amacıyla, sahip çıkma çalışması başlatılırsa hem görevlilerimiz hem de cemaatimiz oh be ne güzel oldu diye dua edeceklerdir. 

Selam ve dua ile

 

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş