metrika yandex
  • $32.48
  • 34.81
  • GA18240

Haberler / Ekonomi

Yeşil hazinede umut veren adım! 50 bin çeşit ürün yapılabiliyor...

14.01.2019

Kenevirle ilgili ilk kitabın yazarı ve ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş, "Bir senedir ASAM Kendir Enstitüsü'nü kurduk. Kenevirin 8 bin yıllık tarihi görünüyor Anadolu Asya kültüründe. Bizim daima kullandığımız bir bitki. Cumhuriyet'in ilk yıllarında traktör yakıtı, kuş yemi olarak kullanılmış. Milli tohumumuz yok olma safhasına gelmiş. 4500-5000 ton yerli tohumumuz varken, TÜİK kaynaklarında bu miktar 980 kiloya kadar düşmüş. Bulabildiğimiz kadar tohumu bulup çiftçilerimize destek oluyoruz" dedi.

50 BİN ÇEŞİT ÜRÜN YAPILABİLİYOR

Dünyada kenevir kullanımının her sektörde yaygınlaştığını belirten Ulaş, "Dünya kenevire döndü. 50 bin çeşit ürün yapabiliyorlar. Petrokimyanın her alanında kullanılıyor.

Almanya'da otomotiv kaportaları kenevire dönecek. Çelikten 10 kat daha dayanıklı, yüzde 70 daha hafif, yakıt tasarrufu açısından ideal bir malzeme. İnşaat sektöründe ateşe dayanıklı radyasyon geçirmediği için tercih ediliyor. Isı kaybını engelliyor. Kâğıt sektöründe de kullanılabiliyor. Biz 3.2 milyar dolar kağıt ithal ediyoruz. Kenevirden kağıt yaparsak bu para ekonomimize kazandırılır. Selülozun en fazla olduğu ürün. Aklımıza gelecek envai çeşit sektörde kullanılabiliyor" diye konuştu.

19 İLDE SINIRLI İZİN VAR

Gıda ve Tarım Bakanlığı 2016 yılında 19 ilde sınırlı ve kontrollü üretim izni vermişti. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nden alınan açıklamaya göre bakanlığın bu bitki üzerine doğru tohum ve çeşitleri yetiştiriciliğin uygun şartlarda yapılması için araştırmaları var ve kontrollü gelişim için yatırımlar planlanıyor. Kenevir; Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde yasal olarak tekstil, kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanılıyor. Almanya, Fransa ve Hollanda'da kontrollü üretimler gerçekleşirken İtalya, Asya ülkelerinden ithal ediyor. Kanada ise Türkiye'nin tohum ithal ettiği ülkelerin başında geliyor. İbn-i Sina Ar&Ge Merkezi Müdürlüğü görevini de yürüten Beril Koparal, merkezlerinde bütünleyici tıp adına TÜBİTAK ve Avrupa Birliği ile ortak projeler yürüttüklerini ve özellikle kanser için hastalığın meydana gelmeden engellemesi üzerine çalıştıklarını ve çeşitli yatırımlar yaptıklarını belirtti. Türkiye'de yasal olarak sadece kenevir tohumunun saf yağını kullanabildiklerini belirten Koparal, Amerika'da açılacak olan araştırma merkezi için hem heyecanlı hem hüzünlü olduğunu söyledi ve "Gerekli yasal düzenlemeler yapılsa ve bu ürün keşke milli ekonomiye kazandırılsa, amacımız tohumundan son haline kadar yerli üretip o şekilde satışını yapmak" dedi.Kenevir tıpta ve sanayide mucize bitki olarak ele alınmaya başlandı. Tohumundan elde edilen yağı kanser ve deri hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa iyi gelirken, bitkinin lifleri ise otomobil ve tekstil sanayi başta olmak üzere birçok alanda kullanılıyor. Uzmanlar kenevir tohumunun ekonomiye kazandırılması gerektiğini söylerken tohumunun ve elde edilen yağın faydalarını ise şu şekilde ifade ediyorlar:

KANSER İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR TAKVİYE

Zade Vital Ek Besinler Genel Müdürü Beril Koparal kenevir tohumundan elde edilen yağın faydalarından ve kanser üzerine yapılan araştırmalardan söz ederken " İçinde Omega 3,5 ve 7 yağlarını taşıyan tohum yağı içerisine çeşitli maddeler eklendiğinde otizmde, hiper aktif çocuklarda, MS de ve hatta kanser ağrılarında kullanılıyor. Almanya'da yapılan araştırmalarda akciğer kanserinde kanserin büyümesini engellediği gözlemlenmiş. Beyin kanserini durdurup hatta iyileştirdiğini gösteren çalışmalar var. Klinik olarak tümörün azaldığını ve hücreyi kansere döndüren genlerde farklılık yaptığı kanıtlandı. Meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellemesinden prostat tedavisine kadar varan çalışmalar var" dedi.

SÜMERLERDEN BU YANA ŞİFA İÇİN KULLANILDI

Medipol Üniversite'sinden Prof. Dr. Ayten Altıntaş kenevir tohumunun geçişten günümüze hikâyesine değindi ve kenevirin Sümer yazıtlarından bu yana binlerce yıldır önemini koruduğunu vurguladı. Sümer yazıtlarında "Tanrıların insanlığa hediyesi dört tohum: Buğday, Arpa, Keten ve Kenevir" olarak geçen metinden bahseden Altıntaş "Osmanlı ve İslam tıbbında basit seviyeli ilaç olarak kenevir tohumu ve yağı kullanılırdı

Orta Asya'dan gelen bu bitki Anadolu'da kendir olarak bilinir ve besin değerini artırmak mide rahatsızlıklarına engel olmak için yüzyıllardır Konya Gevreğ'inin ana maddesidir" dedi. Ayrıca Tıp tarihçisi Altıntaş Osmanlı yazıtlarından elde ettiği bilgilere göre kenevir yağının nitelikli balgami ve safrani yani obezite ve şişmalıkla savaşıp safra kesesini çalıştırdığını belirtti.

AMERİKADAKİ SANAYİ SAVAŞLARI YÜZÜNDEN KAYBETTİK

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden emekli Prof. Dr. Neşet Arslan özel sahalarda üretimi gerçekleştirilen haşhaş gibi bu alanda da devletin kontrolü sağlayarak üretimi arttırması gerektiğini belirtti ve "Sağlamlığı sebebiyle otomobil sektöründe oldukça önemli olan bu bitki aslına bakacak olursanız Amerika'daki sanayi savaşlarından dolayı yasaklandı. Tekstilin ve kozmetiğin önemli bir hammaddesi kenevir. Son zamanlarda sağlık dünyasına damga vuruyor. Kenevir gibi lifi kıymetli bitkiler sentetik lifler çıkınca önemini kaybetti geri plana itildi. Ekim alanlarında azalma oldu. Keten'e de yazık ettiler. Artık ona da hiç kıymet verilmiyor. Sadece Samsun Narlıbahçe'de üretilen kenevirin bu kapasitesiyle hiçbir ekonomik değerinin olmadığını belirten Arslan Avrupa artık farkına vardı bizim de destek verip ülke ekonomisine kazandırmamız şart" dedi.

Gıda ve Tarım Bakanlığı 2016 yılında 19 ilde sınırlı ve kontrollü üretim izni vermişti. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nden alınan açıklamaya göre bakanlığın bu bitki üzerine doğru tohum ve çeşitle yetiştiriciliğin uygun şartlarda yapılması için araştırmaları var ve kontrollü gelişim için yatırımlar planlanıyor.

Kenevir Avrupa, Amerika ve Asya ülkelerinde yasal olarak tekstil, kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanılıyor. Almanya, Fransa ve Hollanda'da kontrollü üretimler gerçekleşirken İtalya Asya ülkelerinden ithal ediyor. Kanada ise Türkiye'nin tohum ithal ettiği ülkelerin başında geliyor.

*Uzmanlar kullanım şekline göre faydalı olan kenevir yağı için uyarıyor: Gizli saklı kullanmayın! Tek başına rastgele kullanımla faydalı olmayacağını belirten uzmanlar doktorunuza danışın ve asıl tedavinize ek olarak kullanın diyor.*İbn-i Sina Ar&Ge Merkezi Müdürlüğü görevini de yürüten Koparal merkezlerinde bütünleyici tıp adına Tübitak ve Avrupa Birliği ile ortak projeler yürüttüklerini ve özellikle kanser için hastalığın meydana gelmeden engellemesi üzerine çalıştıklarını ve çeşitli yatırımlar yaptıklarını belirtti.Türkiye'de yasal olarak sadece kenevir tohumunun saf yağını kullanabildiklerini belirten Koparal, Amerika'da açılacak olan araştırma merkezi için hem heyecanlı hem hüzünlü olduğunu söyledi ve "Gerekli yasal düzenlemeler yapılsa ve bu ürün keşke milli ekonomiye kazandırılsa, amacımız tohumundan son haline kadar yerli üretip o şekilde satışını yapmak" dedi.

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş