metrika yandex
  • $32.7
  • 34.74
  • GA19020

Haberler / Kültür - Sanat

BİR FİLM ÖNERİSİ olarak THE GREAT DEBATERS

22.03.2018

Bu hafta sizlerle paylaşmak istediğimiz film: Drama/Romantik türünde, 2007 yapımı  THE GREAT DEBATERS(Muhteşem Münazaracılar).  

 

Film, 1935'de Amerika Birleşik Devletlerinde siyahilere ait bir üniversite olan Wiley Kolejdeki olayları konu edinmektedir.  Okuldaki sıra dışı bir siyahi akademisyenin, toplum hayatında aktif, ailesiyle ve öğrencileriyle yakın bağları olan, münazara kulübü kurarak üniversiteler arasında müsabakalara girmesi ve kazanımlarını konu edinir.  Siyahi akademisyenin münazara ekibi kurmasının amacı ulusal ve bölgesel düzeyde rekabet etmekle birlikte güçlü bir ahlak ve akademik başarıda mükemmellik için bir yol gösterici olmak ve öğrencilere etik rekabet ruhunu kazandırmaktır.

 

Bu ekibe 45 kişi başvurmakta ancak 4 kişi kabul edilmektedir. Az olan daha değerlidir ilkesinden hareketle okulun münazara ekibine katılmak bir ayrıcalıktır. Öğrencilerini çok iyi analiz etmesi, onların sınırlarını zorlaması, kişisel yolculuklarında mentörlük görevini yüklenmesi onun dikkat çeken özelliklerindendir. Bu öğretmen profilinden yola çıkarak her öğretmenin öğretim dışında yüklendiği görevler olduğu fark edilir. Bu görevlerini hakkıyla yerine getirenlerin öğrencilerinin eninde sonunda başarıyı yakalaması beklenir.

 

Bütünsel değerlendirmeyle hepsini yakından tanıyan ve empati kurma konusunda ustalaşmış akademisyen, münazara ekibini denge unsuru üzerine kurar. Bu dört kişiden birincisi eski gruptan bir öğrenci, İkincisi okula ara vermiş, serseri görünümlü, zeki ve okumayı seven bir genç, üçüncüsü münazara kulübüne katılmak için üniversite değiştiren bir kız öğrenci ve sonuncusu ise on dört yaşında üniversite okuyan bir çocuktur. Burada dikkat çekilen grubun heterojenliği ve dört kişinin tüm üniversite kültürüne örneklem oluşturmasıdır. Hayatta başarılı olan insanların her zaman aynı profil setlerinden gelmediği vurgulanır. Öykü boyunca kendilerini ikinci sınıf hisseden öğrenciler münazara ekibi sayesinde konuşmanın gücünü keşfeden ve kendini her alanda eşit gören bireylere dönüşür. Gençler ebeveynlerinden daha cesaretli, daha özerk kararlar alabilen ve kendi davranış kalıplarını oluşturan bireyler olurlar.

 

Farklı bireylerin farklı fikirleri olur ve farklı olan değerlidir. Münazara ortamları farklı fikirlerin çıkmasına, o fikirleri savunmasına zemin oluşturan münazara ortamları kişisel farklılıkların ortaya çıkmasını, farklılıkları savunabilmeyi, Farklı fikir ve bireylerin kendilerini ifade etmelerine müsamaha göstermeyi, haklılıklarını savunabilmeyi, karşıdaki farklı birey ve farklı fikirleri tanımayı, kabul edebilmeyi zenginlik olarak herkesin gözü önüne sermektedir. Burada farklılıklardan kaynaklı çatışmaların olumlu etkileri, çatışmanın toleranslar dahilinde tutulabilmesinin önemi, tartışma yönetimini öğrenmenin faydaları da görülmektedir. Münazara ve çatışma sayesinde yeni düşünce ve fikirlerin üretilmesinde, değişimde motive edici rol oynamasında, özgüven gibi bireysel olumlu etkilerin gelişiminde, grup içerisindeki bağlılığın artmasında  ve performansı yükselten örgütsel etkileriyle katılımcıları etkilemekte ve geliştirmektedir.

 

Eğitimci, münazara gruplarıyla takım ruhu oluşturur ve başarının ortak çaba ile mümkün olabileceğini, bireysel ve bencil düşüncelerin ise o takımdaki herkesin kaybetmesi anlamına geleceğini gösterir. Bu ortamlarda her kes ve hepimiz değerliyiz bilinci gelişir. Bu münazaralarda eğitimin hem kolektif hem de kişisel fonksiyonlarını kullanır.

 

Filmde yer alan karakterlerin başlangıçtaki özellikleri ile filmin sonunda kazandıkları özellikleri kıyaslandığında münazara ve takım ruhu gibi etkilerin kişilere kattığı farklı üstün özellikleri bariz biçimde görmek mümkün olacaktır. Hayatta aktif rol alan, sosyal yaşama katkı sunan, sivil toplum örgütleri oluşturma çabaları içine giren ve beyazlarla aynı haklara sahip kişiler olma çabası bu gerçek hikayede her yönüyle detaylandırılmıştır. Filmde bu etkinliklere katılan kişilerin ileriki hayatlarında toplumun kanaat önderleri olmasıyla neticelenir.

 

Bu filmi sadece hoşça vakit geçirilmesi için değil, hayatımıza aktarmak, örnek alınması gereken unsurları almak için izlemenizi öneriyorum.

 

Yayın tarihi            : 25 Aralık 2007 (ABD)

Yönetmen   : Denzel Washington

Senaryo       : Robert Eisele

Ödüller        : Film Dalında En İyi Erkek Oyuncu

           NAACP Image Ödülü,

Öykü             : Robert Eisele, Jeffrey Porro,

                        Tony Scherman

 

Yayına Hazırlayan: Ali DEDE

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş