metrika yandex
  • $32.65
  • 35.29
  • GA17640

Haberler / Türkiye

Adalet Bakanına, 'Devlet sadakatli bir bireyi nasıl yetiştirir?' sorusu

03.05.2019

Memurluk hakkını kazanıp atama beklerken, idarenin ‘devlete sadakatli olmadığı’ gerekçesiyle göreve başlatmadığı mağdurun durumu Meclis’e taşındı. HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e “devlet sadakatli bir bireyi nasıl yetiştirir?” diye sordu.

 HDP Gaziantep Milletvekili Toğrul konuyu bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle verilen yazılı önergede şu sorulara yer verildi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül tarafından Anayasa’nın 98′ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Prof. Dr. Mahmut TOĞRUL

TBMM İdare Amiri

Gaziantep Milletvekili

Basına yansıyan habere göre; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Müdürlüğü’nün 19.7. 2017 gün ve 152265 sayılı oluru ile Yavuzeli ilçesine atanan yurttaş, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından geçememiştir. Bunun üzerine yurttaş Gaziantep Valiliği kararın iptali istemiyle Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştır.

Davacının annesinin Diyarbakır’da devam eden operasyonları protesto etmek ve canlı kalkan eylemine gitmek üzere iken gözaltına alındığı ve yurttaş, ebeveynlerince sadık bir insan olarak eğitilmediği gerekçesiyle devlet memuriyetine kabul edilmemiştir. Kararda; “Hukukumuzda her ne kadar suç ve cezanın şahsiliği ilkesi varsa da yani annenin işlediği bir suç sebebiyle çocuğunun sorumlu tutulamayacağı açıktır. Ancak idare hukuku ve personel hukuku bakımından göreve atanacak personel bakımından kanundan istisna tutulanlar dışında suç işlememiş olmak hariç devlete sadakat ve bağlılığının şüpheden uzak olması gerektiğini yalnıza kamuya alınacak personelin kendisi değil, aynı zamanda 18 yaşını tamamlayana kadar üzerinde eğitim hakkı bulunan bir başka ifade ile 18 yaşına kadar personeli eğiten anne babasının da devlete sadakatsizliğinin bulunmaması gerekir” denilmiştir.

Kararda anneye ilişkin, “Bölgede güvenlik güçlerinin operasyonlarını protesto eden ve sözde canlı kalkan olan bir annenin eğitim hakkını kullandığı çocuğuna PKK-KCK terör örgütünün hedefleri doğrultusunda eğitim verdiği ve çocuğun da bu eğitimden ciddi manada etkilendiği kanaatine varılmıştır.” şeklinde ifadeler de yer almıştır.

Ayrıca, Mahkeme tarafından ‘sadakatsizlikle’ suçlanan anne Diyarbakır Başsavcılığı tarafından serbest bırakılmış ve beraat edilmiştir.

Bu bağlamada;

Davacının annesi yargılandığı davada beraat etmesine rağmen böyle bir kararın alınması ‘suçun şahsiliği’ ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı değil midir?

Alınan karar ile yurttaşın cezalandırılması adil midir? Söz konusu karar farklı düşünen kesimlerin çocuklarının devlet memurluğuna alınmayacağı anlamına gelmiyor mu?

Ortada bir suç olması için fiile dönüştüğünün tespit edilmesi ve bir yargı kararın olması gerekir. Ancak anne yargılanmış ve beraat etmiştir. Beraat etmiş olmasına rağmen bir annenin durumu üzerine çocuğu hakkında hüküm verilmesinin hukuki gerekçesi nedir? Söz konusu kararla hukuk ihlal edilmemiş midir? Mahkeme alınan karar ile ne kadar tarafsız davranmıştır?

Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nin kararında annenin beraat etmiş olmasına rağmen ‘suçlu’ kılınmasının hukuki dayanağı nedir?
Davacı, devlete olan kişisel sorumluğunu ve ödevlerini yerine getirerek çalışma hakkı talep etmektedir. Bu hakkın engellenmesi yasal mevzuata ve Anayasa’nın 70. maddesine aykırıdır değil midir?

Bakanlığınızca bu mağduriyetin giderilmesi için herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

Kararın iptali için yargıya gidilmiş ve mahkeme, “Anne devlete sadakatli değil. 18 yaşına kadar çocuğunun eğitiminden sorumlu olan anne, çocuğunu da devlete sadakatli biri olarak yetiştirmemiş. Bu konuda ciddi şüphe var” diyerek davayı reddetmiştir. Söz konusu karara göre devlet sadakatli bir bireyi nasıl yetiştirir?

(Kaynak: Gazete Duvar)

 

Yorum Ekle
Yorumlar
Henüz Yorum Eklenmemiş